You are here: Home // Justitie // A.M.R. O AVERTIZEAZĂ PE HĂINEALĂ

A.M.R. O AVERTIZEAZĂ PE HĂINEALĂ

Magistraţii ii cer şefei CSM să înceteze hărţuirea presei: “Rolul mass – media nu poate fi supus cenzurii, iar acreditarea ideii că justiţia poate rămâne în afara interesului manifestat cu profesionalism de presă, ar putea conduce la concluzia că se ascunde criticilor sociale sub pretextul afectării independenţei ei”

Chiar dacă nu pronunţă numele şefei CSM, Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) a luat poziţie dură faţă de procesele intentate de Oana Hăineală presei, care i-a demascat activitatea de magistrat, şi angrenarea instituţiei CSM într-un război împotriva libertăţii de exprimare. Într-un comunicat de presă din data de  31 iulie 2013, semnat de preşedintele Asociaţiei, judecătorul Dan Spânu, AMR îi aminteşte Oanei Hăineală că justiţia este chemată să rezolve conflictele existente în societate şi în niciun caz să le genereze, iar “comportamentul generat de interesele personale şi afişat de unii reprezentanţi de la vărful sistemului judiciar poate conduce la concluzia eronată că acesta aparţine justitiei în ansamblul ei”.

Asociatia Magistratilor din Romania

De asemenea, AMR, asociaţie din care fac parte peste 3.000 de magistraţi, subliniază că rolul mass-mediei de a publica informaţii despre orice domeniu nu poate fi supus cenzurii, nici măcar atunci când vine vorba despre Justiţie.

Iată comunicatul AMR:

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), asociaţie profesională, naţională, apolitică, de utilitate publică, în numele magistraţilor pe care îi reprezintă, solicită să se ia act de delimitarea fermă de orice act, acţiune, demers, în orice modalitate, din partea oricărei persoane sau instituţii din lăuntrul sistemului judiciar sau din afara lui, prin care se aduce atingere unui drept sacru reglementat constituţional (art.30) privind libertatea de exprimare şi interzicerea oricărui fel de cenzură.

AMR consideră că edificarea statului de drept presupune consolidarea tuturor coordonatelor care îl definesc, ca atare şi garantarea principiilor democratice consfinţite prin legea fundamentală şi normele internaţionale recunoscute de România.

Justiţia este chemată să rezolve conflictele existente în societate şi în niciun caz să le genereze, iar comportamentul generat de interese personale şi afişat public de unii reprezentanţi de la vârful sistemului judiciar poate conduce la concluzia eronată că acesta aparţine justiţiei în ansamblul ei.

Asociaţia Magistraţilor din România este categoric împotriva oricarei tendinţe, din partea oricui, de îngrădire a libertăţii de exprimare, principiu de baza al democraţiei, având încredere că aceasta va fi exercitată cu bună credinţă şi responsabilitatea asumată.

Independenţa justiţiei este un principiu constituţional care garantează actul de dreptate în beneficiul cetăţeanului şi nu o martoră care să fie invocată oricând, de oricine şi în orice circumstanţe, cu atat mai mult de aleşii din justiţie (!?) selectiv şi discreţionar ori din interese particulare.

Rolul mass media de a strange şi transmite informaţii către public, despre orice domeniu, nu poate fi supus cenzurii, iar acreditarea ideii că justiţia poate rămâne în afara interesului manifestat cu profesionalism de presă, sub toate formele ei, ar putea conduce la concluzia că se ascunde criticilor sociale sub pretextul afectării independenţei ei.

AMR înţelege şi respectă menirea presei într-o societate, apreciază rolul său în serviciul publicului, şi consideră că remedierea posibilelor erori, a unor eventuale încălcări de norme deontologice, nu poate fi sursa de cenzură şi invocată ca temei pentru hărţuirea omului de presă oricare ar fi acesta”.

Detectivul de serviciu

Tags: haineala, justitie

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.