You are here: Home // Investigatii // Ancheta de investigatie

Ancheta de investigatie

Ampla, laborioasa si plina de curaj, ancheta de investigatie reprezinta regina genurilor de presa, fiind calea cea mai directa pentru un ziarist de a castiga renume si satisfactii profesionale de neegalat. Este suficient sa ne amintim cazul Wattergate, care a si dus la demisia presedintelui SUA, Nixon. Daca se vorbeste despre presa ca a patra putere in stat, acest lucru se datoreaza si marilor dezvaluiri politice sau financiare provocate de investigatia jurnalistica.
Aflata la intersectia dintre reportaj, interviu si cercetare detectivistica, ancheta de investigatie trebuie sa ajunga obligatoriu la secrete pazite cu strasnicie. Pentru ca lupta cu institutiile, cu oamenii influenti sau cu marile interese este vadit inegala, ziaristul se vede obligat sa apeleze la mijloace si metode mai putin ortodoxe pentru a obtine informatia de care are nevoie.
O ancheta serioasa costa mult si implica extrem de multe riscuri – atat pentru ziarist, cat si pentru redactie. Nu intamplator, in SUA, nici un jurnalist nu incepe investigatia fara a prezenta redactorului sef un consistent dosar prealabil (studiu de fezabilitate), care sa contina aproape tot mersul anchetei si eventualele implicatii ale ei : de la subiect, surse si posibile dificultati, pana la bugetul estimat (deplasari, lucru in arhive, cheltuieli personale, fonduri necesare achizitionarii unui document important) sau mijloacele prin care ziarul se poate proteja de un posibil proces.
Pentru ca volumul de munca este enorm si documentarea plina de neprevazut, durata unei anchete variaza intre cateva saptamani si cateva luni pline. Timpul este pentru ziarist un dusman redutabil si de aceea e greu de imaginat un profesionist al investigatiei dezordonat, fara o agenda bine pusa la punct, fara mijloace rapide si eficiente de deplasare. Ĩn ancheta trebuie sa te grabesti incet. Iata de ce, entuziasmul cu care cineva intra in redactie, strigand din usa :”Sefu’, am un subiect trasnet”, pare din capul locului suspect. La o analiza mai atenta se va dovedi ca, in afara unei informatii indoielnice, de culoar, ancheta anuntata nu e decat un simplu foc de paie.
E foarte simplu sa transformi o stire intr-un subiect de ancheta, daca ai fler si experienta. Sa luam, de pilda, jefuirea unei statii de benzina. Este suficient sa afli ca statia respectiva a mai fost tinta a doua alte atacuri, pentru a ridica o problema importanta : de ce comerciantii nu si-au luat masuri de securitate ? ce se intampla daca la forta raspunzi cu forta ? avem sau nu prevederi legale in acest sens ?
Vrem sa fim bine intelesi – reusita anchetei de investigatie nu depinde in mod direct nici de subiect si nici de comentariul nostru revoltat. Reusim sau nu sa dezvaluim convingator cauze si implicatii greu accesibile ? avem tenacitatea de a merge pana la capat ? – aceasta e problema. A consemna moartea unui cersetor abandonat in mijlocul strazii de catre soferul Salvarii, dupa ce cazul a fost refuzat de mai multi medici de garda, reprezinta o ancheta de fapt divers sau, cum a reusit regizorul Cristi Puiu, un excelent subiect de film. Marea ancheta merge mai departe, dezvaluind, cu date certe, o problema si mai grava : incompetenta medicilor stagiari. Vom intra astfel intr-un domeniu inchis, in care functioneaza legea tacerii si a confidentialitatii, spiritul de breasla si ascunderea raspunderii in spatele unui complicat limbaj de specialitate, inaccesibil ziaristului. Fara o sursa credibila si fara o pregatire minima de specialitate, ne vom opri doar la suprafata lucrurilor si, astfel, vom rata cu siguranta un excelent subiect de ancheta.

Tags: ancheta de investigatie

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.