You are here: Home // Editorial // Editorial: Bătălia… împotriva şpăgii!

Editorial: Bătălia… împotriva şpăgii!

Dumitru Tudor

Şpaga… a ajuns, de ani buni, practică naţională. De la banalele atenţii la sume care sfidează orice lege şi regulă a bunului-simţ, românii dau şi primesc bani, sistemele fundamentale ale statului fiind viciate până în temelii de metehne care nu par să se erodeze indiferent de trecerea vremurilor şi de schimbul între generaţii.


Fenomenul capătă conotaţii dintre cele mai grave în momentul în care şpaga devine condiţie eliminatorie pentru accesul celor care vin din urmă către profesii foarte importante, încărcate de semnificaţii şi de responsabilităţi morale sau sociale. Absolvenţii ştiu încă din prima zi că accesul lor la câteva zone fundamentale ale statului de drept trece prin vămuirea celor din fruntea sistemului şi că numai banii – independent de carte, de abilităţi sau de pasiune – la pot deschide poarta către meserii altfel onorabile.
Recent, după scandalul mitei din vămi, presa naţională a analizat pe larg fenomenul spăgii ca examen unic pentru intrarea în anumite bresle – cheie, identificând câteva zone fundamentale în care aspiranţii sunt condiţionaţi în mod aproape exclusiv de plata unei zeciuieli semnificative.
Lucruri despre care s-a vorbit în şoaptă de o mie de ori, situaţii care fărâmă încrederea tinerilor în ceea ce înseamnă profesie şi profesionalism şi deschide, de fapt, calea către perpetuarea acestor vicii de la mare la mic, de la o generaţie la alta.


Conform unui studiu publicat de Realitatea TV, cele mai putrede bresle sub aspectul banilor care trebuiesc plătiţi pentru a accede în structură sunt următoarele: notarii publici (cu şpăgi care ajung până la 100.000 de euro), vameşii din punctele-cheie (a cărora funcţie era cotată cu sume cuprinse între 30.000 şi 50.000 de euro, pentru şefi ajungând şi la 130.000 de euro), preoţii (cu sume în jurul cifrelor de 10.000 -15.000 de euro), dar şi magistaţii şi avocaţii, la pachet cu cei din structurile MApN şi MAI (unde şpaga oscilează între 10.000 -12.000 de euro).
Absolvenţii care îşi aleg asemenea profesii ştiu aproape fără excepţie cât îi costă funcţia, cum şi unde trebuie să plătească banii.
A sosit momentul să afle şi publicul nostru şi autorităţile statului.
„Detectivul” declanşează o campanie de lungă durată, menită să demascheze viciile unor sisteme putrede şi, în acelaşi timp, esenţiale pentru statul de drept. Îi invităm să se alăture acestui demers pe toţi cei care fie au fost obligaţi să plătească arvuna meseriei pe care au visat-o, fie se pregătesc să facă pasul către această zonă, contractând în paralel credite bancare sau vânzând pământul părinţilor.

Cât e şpaga pentru a fi notar?

 

În ordinea breslelor identificate de studiul făcut de Realitatea TV, campania noastră va fi demarată cu breasla notarilor. Una dintre cele mai bănoase profesii din România, chiar şi în perspectiva drasticelor scăderi din ultimii ani de criză, notariatul prespune o ucenicie scumpă, sumele anunţate de presa naţională ca taxă de acces ajungând până la…100.000 de euro !
Lansăm astfel provocarea către tinerii intraţi deja, cu imense costuri în breaslă şi către absolvenţii de Drept aspiranţi la un asemenea post, să ne transmită mesajele şi informaţiile lor cu privire la şpaga în notariatul mehedintean. Se percep bani? Dacă da, câţi şi pentru cine? Care este traseul şpăgii, cine sunt pionii, cine e regina?
Mesajele pot fi postate în rubrica specială dedicată campaniei anti-şpagă pe site-ul nostru www.detectivulonline.ro, reprezentând primul demers public de maximă vizibilitate lansat la nivelul judeţului Mehedinti pe o temă atât de spinoasă şi un semnal de maxim interes pentru organele abilitate, ai căror reprezentanţi s-au arătat deja foarte interesaţi de toate detaliile pe care le pot afla şi centraliza asupra acestei teme.
Începând de luni, 26 august 2013, accesaţi aşadar www.detectivulonline.ro şi postaţi informaţiile pe care le cunoaşteţi, precum şi comentariile dumneavoastră, „Detectivul” urmând să publice săptămânal cele mai relevante postări, precum şi alte detalii şi puncte de vedere pe tema propusă.
După breasla notarilor, va veni, conform aceluiaşi clasament al şpăgii, rândul dezvăluirilor privind preoţimea mehedinţeană şi strâmba orânduială a drumului de acces  în altar.

Apoi, în funcţie de postările d.voastră, vom ataca toate domeniile.

Dumitru  TUDOR

Tags: batalia impotriva spagii

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.