You are here: Home // Uncategorized // Bate vântul în CE Oltenia şi umflă pânzele CEZ România !

Bate vântul în CE Oltenia şi umflă pânzele CEZ România !

energeticaBate vântul falimentului peste Complexul Energetic Oltenia. Termocentralele Rovinari, Turceni, Işalniţa, ba sunt oprite, ba funcţionează la capacitate scăzută. Stocurile de cărbune sunt aproape neatinse, ordinele de dispecer de oprire sau pornire cresc cheltuielile iar, în aceste condiţii, viitorul a  peste 10.000 de salariaţi este incert. Colac peste pupăză, Termocentrala Halînga a fost preluată, în contul datoriilor, de C. E. Oltenia. Haosul din sectorul energetic al Olteniei este doar aparent. Aşa cum curentul electric este „ o mişcare ordonata a purtătorilor de sarcină”, tot aşa şi… scurtcircuitele energetice sunt bine ordonate, uneori chiar prin legi. Altfel nu se explică de ce consumatorii casnici de energie electrică trebuie să susţină, din buzunarele proprii, investiţiile cehilor de la CEZ în parcurile eoliene şi în termocentrale, prin taxa de regenerare şi prin plata certificatelor verzi.! Şi nu aşa oricum, ci prin factură, adică benevol obligatoriu.

Cehii se dau nemţi

Reclama este sufletul… profitului. Asta ştiu farte bine cehii de la CEZ. Ei se prezintă ca o „societate administrată în sistem dualist”. De aici vine respectul unora şi confuzia altora care cred că este vorba de un parteneriat cu statul român ! Nicidecum. A fost o privatizare între două societăţi de stat, prin care Electrica Oltenia a fost preluată de CEZ ! Administrarea în sistem dualist înseamnă crearea, după modelul austriac şi german, a două organisme de conducere : directoratul şi consiuiul de supraveghere. Acestea au fiecare atribuţiile lor, iar mebmbrii consiliului, aşa cum se şi defineşte, stau cu ochii pe cei din directorat, exercitând un control permanent al activităţii celor pe care i-au desemnat în directorat. Cu o astfel de administrare… pompoasă, cehii de la CEZ au modificat modalităţile de citire , facturare şi încasare a energiei electrice pentru consumatorii casnici.

Şmecheria… estimată

Pentru a avea profit garantat, cehii de la CEZ au introdus consumul estimat, stabilit de fiecare client în parte, pe baza propriei evaluări, care trebuie plătit, indiferentt de situaţie. Poţi să fii plecat hai-hui, prin ţară, prin străinătate ori chiar de pe gogoloiul  pâmîntesc, şi să laşi contorul în… glaciaţiune, e musai să achiţi estimatul. Altfel, terbui să furi de le vreun muzeu un opaiţ, pentru că atuncii cînd te întorci acasă, eşti pe beznă. Băieţii deştepţi de la CEZ ţi-au tăiat alimentarea cu energie electrică. Dacă vrei să revii în civilizaţie, plăteşti cît nu face atât debranşarea, cât şi rebranşarea.Pe lîngă estimat, simplul cetăţean, vorba piticului, pentru că şi el este în faţa unor plutoane economice de execuţie, este nevoit să susţină investiţiile cehilor, prin taxa de cogenerare şi certificate verzi. Nu de altceva, dar CEZ este o companie săracă. A raportat în anul 2011 doar un profit net de139.459 mii lei !

Premierul anunţă, Havrileţ se pronunţă

Taxa de cogenerare  reprezintă cam 5 la sută din valoarea facturii  de energie electrică şi este practic, o sumă destinată investiţiilor de înaltă eficienţă în structurile care produc şi energie electrică şi căldură, în speţă, în termocentrale. Taxa se încasează, dar investiţiile nu se văd, deoarece termocentralele produc, ca şi până acum, cu costuri ridicate. Într-una din multele apariţii televizate, premierul Victor Ponta anunţa că va face demersuri pentru eliberarea consumatorilor casnici de povara cogenerării. A apărut repede preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (A.N.R.E), instituţie a statului român, Nicolae Havrileţ, mamă, ce rimă s-ar putea face !, care a spus că prim-ministrul  nu ştie toate detaliile, de culise, probabil, şi lucrurile rămân nu ca în tren, ca în factură. În loc să- l trimită acasă, premierul a uitat ce a promis.
Investiţii, prea ca la ţară…

Totuşi, cehii se laudă, pe site-ul societăţii, cu investiţii şi enumeră printre acestea, schimbarea contoarelor clienţilor din mediul rural şi urban. Într-adevăr, prin anul 2011, au pus cotoare de alt tip prin comune, numai că operaţiunea a fost făcută prea ca la ţară ! Contoarele au fost amplasate în exterior, iar faţadele caselor au fost afectate. S-au schimbat branşamentele, cablurile de legătură la stâlp, s-a renunţat la izolatori, acolo unde erau, şi s-au  pus pe acoperişuri… semne de exclamare, în vreme ce, pe ici pe colo, crucile, consolele, existente au rămas. De ce ?  Pentru ca atunci când abonatul primeşte factura de nergie elctrică, încărcată de cifre ca un pom de  Crăciun, să se mire şi să se închine ! Cât priveşte contoarele orăşenilor, aceste au fost montate cu … maţele în afară, de parcă ar fi fost montate de nişte cizmari începători.CEZ-iştii se mai laudă şi cu investiţiile în parcurile eoliene. Cum contribuie, fără nici un fel de avantaj, consumatorii casnici veţi vedea în numărul viitor. Până atunci, să aflăm de ce este aşa de darnică A.N.R.E, atunci când vine vorba de cererile cehilor.

A.N. R. E, pepinieră de şefi pentru CEZ

Foşti preşedinţi sau vicepreşedinţi ai Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei se regăsesc în  Directoratul CEZ. Îi puteţi vedea pe site-ul societăţii la „Echipa noastră”. Este o întâmplare, nu ? Competenţa profesională i-a propulsat acolo, competenţă potenţată pe vremea cănd au cunoscut bine părţile bune şi rele ale sistemului energetic din România. Şi tot întâmpător fac parte din Directorat, deoarece la acest nivel de conducere legea le interzice să lucreze pe baza unor contracte de muncă. Ei încheie doar o asigurare de risc profesional şi nimeni nu-i poate acuza de transfer de informaţii. Şi tot întâmplător, actualul preşedinte, Nicolae Havrileţ, deţine majoritatea acţiunilor de la o firmă care investeşte în eoliene. „Este adevărat că am avut unele contracte, dar de aici şi pentru a-i avantaja într-un fel acum din funcţia pe care o deţin e cale lungă. Şi  nu am cum să-i ajut pentru că ei nu sunt încă acreditaţi ca şi producători”, a declarat pentru ziarul Gorj Domino, Nicolae Havrileţ. Acel „încă” spune mult, însă deocamdată doar observ că legea incompatibilităţii şi a conflictului de interese, ca multe altele, se aplică ca la adunarea lui Moş Teacă : după grade şi mustăţi. Pentru că în România, posibilul a depăşit de mult înţelesul lingvistic şi a trecut în sfera certitudinii.
(Va urma)
Nae Detectivu

Tags: cez sistem dualist, cez oltenia, bate vantul la cez, facturi umflate la cez, cez complexul energetic rovinari, facturi umflate cez, ce oltenia vant, preturi unflate la bransamente cez, cez, investițiile cehilor în românia

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.