You are here: Home // Actualitate, Investigatii // Calcule la cald, furt la rece la Romag Termo

Calcule la cald, furt la rece la Romag Termo

Românii ajunşi la o anumită vîrstă nu au uitat celebrul angajament de pe vremuri : „cincinalul în patru ani şi jumătate”. Nu l-au piedut printre amintiri nici „specialiştii” care se ocupă de insolvenţa Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (R. A. A. N). Ei au scurtat temenul prevăzut pentru revizia instalaţiei de apă caldă, metodă prin care mai scot cu forcepsul bani dun buzunarele severinenilor.

Nesimiţire omenească şi … nesimţitorul contor

 
Severinenii s-au obişnuit cu japca  prin care sunt taxaţi atît cît nu face la căldură şi apă caldă. Numai că de cînd RAAN este în insolvenţă lucrurile s-au precipitat. Pagubele trebuie recuperate de la cei …încălziţi de regie cu facturi dodoloaţe, în condiţiile în care „profesioniştii” în insolvenţă au gijă să nu se atingă de cei care au jefuit cu adevărat regia. Este mai mult decît enervant faptul că pe temperaturi  care aruncă în aer mercurul ori alcoolul din termometre, robinetele de apă caldă din casele oamenilor au rămas o vreme pe sec. Pe acest efect psihologic au mizat şi o fac în continure „specialiştii” de la Romag Termo şi trec în alt plan „cincinalul în patru ani şi jumătate”. Lucrările de revizii şi reparaţii la reţeaua de agent termic primar au fost programate pentru intervalul 4-25 august. Întrucît s-a muncit… cu avălie, elan şi maximă preocupare pentru bruma de confort a severinenilor, repectivele lucrări s-au încheiat cu 10 zile mai devreme. Avansul a fost recuperat în perioda în care, printr-o demonstraşie de forţă, decizionalii de la RAAN au pus stăvilar apei calde. Totuşi, beneficiarii acestui efort trebuie să fie şi ei recunoscători.
Sacrificii pentru un pic de confort
Cei de la Romag Termo au terminat reviziile şi reparaţiile în timp record, dar simplul cetăţean, vorba piticului, onorabilul de el, trebuie să facă şi el nişte sacrificii băneşti. Pentru a avea la ţeavă apă caldă, va fi nevoit să lase robinetul deschis cel puţin o jumătate de oră. Vreme în care, nesimţitorul contor, care nu are senzori, se învîrte ca spîrnelul şi bagă la factură preţ de apă rece, la valoare de apă caldă. Ceea ce nu se întîmplă numai acum. Dacă nu are nişte vecini care nu prea au somn, severineanul de la bloc, încă vrea lichid călduţ, trebuie să lase robinetul deschis, pentru a înregistra… nesimţitorul contor circa 35-40 de litri de apă rece în loc de apă caldă ! În această situaţie sunt de vină nemaipomenitele lucrări de modernizare a punctelor termice, plătite de regie la capitolul „superclass”. Pentru că, prin anul 2004, şefii primăriei severinene şi consilierii locali au făcut o bucurie contribualilor, din banii cărora sunt plătiţi. Au cedat singurul element prin care puteau pune zăbală metodelor de înavuţire cu orice preţ şi pe spinarea oricui a mărimilor de la R. A. A. N . Punctele termice au fost concesionate regiei, fără nici un folos din partea conesionarului. Că aşa este definită o astfel de operaţiune. Cel care dă, musai să primească şi ceva în schimb.Aşa cum se întîmplă în România, gospodarii severinului şi-au luat o grijă şi, totodată, au spre cine arăta cu degetul în momente delicate.
Sugestii… gratuite
Treacă de la mine. Le dau nişte sugestii gratuite celor doi… profesionişti ai insolvenţei, unul administrator judiciar, altul administrator special. Adică, doi pe o gloabă, cum ar veni. Ei să facă bine şi să nu ne mai arunce praf în ochi. Ni-l dă natura, vîntul, din cauză că instalaţia aceea celebră de şlam, plătită şi răsplătită, este tot la stadiul de investiţie. Să se îndrepte spre beneficiarii furturilor şi să-i cheme şi pe aceştia la bară. Că ar avea de unde să recupereze pagubele. Din scoaterea la vînzare de căsoaie, viloaie, restaurante ori case de vacanţă răsărite precum hoţii cu ştaif  în locuri în care nu te-ai aştepta. Ca să nu mai vorbesc de pâmăntul… cărbunos plătit rromilor de la Strehaia şi de cărbunele calcaros adus într-o vreme din Serbia. De revizuirea contractelor de transport de cărbune, de impresionantă lipsă de combustibil din depozitul termocentralei, depistată de inspectorii Curţii de Conturi, nu mai vorbesc. Pentru că nu  mai văd  rostul. Operaţiunea cu care se pare că severinenii s-au obişnuit continuă. Pre limbajul păgubiţilor, aceasta se traduce prin calcule la cald, furt la rece la Romag Termo.

 
Nae Detectivu

Tags: curtea de conturi gont si romag

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.