You are here: Home // Detectivi // Capcana pentru bancnote

Capcana pentru bancnote

 

“Furculiţa hoaţă” – noua metodă de furt din bancomate cu care românii au speriat Italia

 Denumirea ei internaţională este de „cash trapping” (capcană pentru bancnote). În argoul infractorilor din Italia i se spune „furculiţa hoaţă” (forcella ladra). Europolul a clasificat-o drept noua tehnică a infractorilor din Europa de a fura din bancomatele stradale. „Capcana pentru bancnote” foloseşte o tehnică elementară, dar ingenioasă. Prin uşiţa de ieşire a bancnotelor din bancomat (ATM) infractorii introduc un dispozitiv de metal, un soi de agrafă metalică plată, insesizabilă din afară, după ce aceasta a fost plasată în interior. Un asemnea dispozitiv este practic invizibil şi greu de depistat, pentru că nu presupune vreo modificare sau vreo forţare a micului spaţiu prin care ies de obicei bancnotele.Tehnica de furt este una subtilă. După ce a fost dată comanda de retragere de pe card a unei anumite sume de bani de către un solicitant, mecanismul automat de expulzare a bancnotelor demarează normal. Mica rotativă din interiorul ATM-ului le selectează din teancul de bani spre a fi scoase la cerearea clientului. Clientul aude motoraşul funcţionând şi aşteaptă sosirea banilor. Dar, în loc să iasă afară din bancomat, drumul banilor spre exterior este deviat de „furculiţa hoaţă”, plasată ingenios pe canalul pe care ar trebui să iasă bancnotele. Acestea rămân prinse în capcana agrafei metalice. Nu mai ies afară. Clientul constată frustrat că pe ecranul bancomatului scrie „operaţiune efectuată”, dar că banii nu i-au parvenit. Crezând că este vorba de o defecţiune tehnică sau de faptul că bancomatul nu a mai fost alimentat, clientul pleacă nervos cu gândul că va trebui să facă o plângere la sediul băncii care i-a eliberat cardul sau la sediul băncii care este proprietara bancomatului modificat de infractori. După ore de perindare a mai multor clienţi ghinionişti ai unui astfel de bancomat, infractorii se duc şi scot micu lor „năvod” metalic în care se află bancnotele care nu au mai ajuns în portofelele celor astfel înşelaţi.

O patrulă a carabinierilor din Roma a surprins trei cetăţeni români, cu vârste între 27 şi 33 de ani, care căutau frenetic prada la un bancomat din Via Francesco Grimaldi. Poliţiştii italieni au descoperit că în câteva ore „furculiţa hoaţă” îşi făcuse liniştită treaba. Acumulase pentru hoţii care o implantaseră în bancomat frumoasa sumă de 1.400 de euro. Românii au fost arestaţi şi acuzaţi de furt calificat.

Informaţia obţinută de carabinierii italieni a intrat deja în circuitul Europol. Astfel, specialiştii au ajuns la concluzia că, pentru a-şi proteja clienţii, băncile din Italia, dar şi din întreaga Europă, trebuie să introducă o nouă generaţie de ATM-uri, astfel încât nici citirea PIN-ului să nu mai fie posibilă, nici introducerea de dispozitive în spaţiul de livrare a bancnotelor cerute. Autorităţile italiene au lansat un apel tuturor persoanelor cărora bancomatele le refuză fără motiv eliberarea bancnotele cerute să nu plece din faţa lor, ci să rămână pe loc şi să cheme de urgenţă poliţia prin serviciul 112.

Problema este că hoţii s-au mutat şi la noi acasă.

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale (SIC) al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi au destructurat o grupare formată din trei tineri din Drobeta Turnu Severin care a comis 12 infracţiuni de furt din patru bancomate din municipiu folosind metoda “Furculiţa”.

Potrivit comisarului şef Liviu Negrea, din cadrul SIC Mehedinţi, cei trei au vârste cuprinse între 21 şi 23 de ani, iar infracţiunile au fost comise în perioada 15 noiembrie – 30 decembrie.

“Trei membri operau pe raza municipiului Drobeta Turnu Severin pentru extrageri frauduloase prin metoda „Furculiţa”. Eszte vorba despre doi studenţi şi un al treilea fără ocupaţie, fără antecedente penale, foloseau un card bancar original, care s-a dovedit a fi din Călăraşi şi prin montarea unui dispozitiv în fanta shuter-ului pentru eliberarea numerarului reuşeau să extragă diferite sume de bani.”, a explicat comisarul şef Negrea.

Anchetatorii au vizionat camerele de supraveghere care i-au surprins în imagini pe cei trei indivizi în timp ce săvârşeau infracţiunile, acestea arătând că banii erau furaţi din bancomat în două minute şi 30 de secunde. Cei trei au furat astfel aproximativ 3 000 lei şi au provocat pagube ATM-urilor în valoare de 150 euro. Poliţiştii au reuşit să îi identifice, iar cazul a fost înaintat către DIICOT, pentru soluţionarea cauzei.

Potrivit vechiului Cod Penal, cei tri riscă până la 12 ani de închisoare, iar potrivit Codului Penal care intră în vigoare în data de 1 februarie, cei trei riscă pedeapsa de până la şapte ani de închisoare.

Detectivul de serviciu

 

 

Tags: furculita hoata, furculita hoata imagini, cum se monteaza furculita hoata, bancomat spart cu furculita, dedectivii aresteaza hoti, pacient in argoul infractorilor, capcane la bancomate, bani furati cu vopsea, mecanism hoti bancomate, furt din bancomate

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.