You are here: Home // Dezvaluiri // Cât mai costă şpaga în spitalele din România – studiu

Cât mai costă şpaga în spitalele din România – studiu

424 de lei este suma medie pe care o cer unii medici şi asistenţi, de la pacienţi, pentru a avea grijă de ei, relevă un studiu al Centrului de Cercetare şi Dezvoltare Socială ”Solidaritatea”, privind salarizarea în funcţie de performanţă.

”Raportat la opinia comună, procentul pe care-l ocupă condiţionarea tratamentului de plăţile informale, adică şpagi, este de cca. 6%,  este mult mai mic decât cel indus de frecvenţa cu care acest aspect este vehiculat. Însă, atât din perspectiva normalităţii funcţionării sistemului sanitar cât şi, mai ales, din punctul de vedere al intereselor pacienţilor, procentul de aproape 6% este îngrijorător atunci când vorbim de condiţionarea actului medical, aceste cazuri înscriindu-se în categoria a ceea ce opinia publică desemnează drept şpagă”, se arată în studiul citat de Federaţia Sanitară din România.”

Valoarea medie a sumelor obţinute în cazul condiţionării actului medical (ca medie a valorilor indicate de cei 6% dintre respondenţii care au arătat existenţa condiţionării actului medical) este de 424 lei”.

”Existenţa plăţilor informale voluntare făcute de pacienţi către personal este indicată de cca. 37% dintre respondenţi. Cuantumul mediu al plăţilor voluntare (indicat doar de respondenţii care au confirmat existenţa plăţilor voluntare) este de 166 lei”.

Mai mult, 37% dintre medicii şi asistentele care au participat la un studiu, recunosc faptul că pacienţii sunt nevoiţi să-şi cumpere materiale sanitare. Valoarea medie a costurilor suportate de pacienţi (indicată doar de respondenţii care au menţionat existenţa unor astfel de situaţii) este de 128 lei.

Medicii vor salarizare în funcţie de performanţă

Aproximativ 84 % dintre salariaţii din sănătate sunt de acord cu introducerea unui sistem de salarizare care să garanteze salarizarea în funcţie de performanţă, se mai arată în studiu citat de Federaţia Sanitară din România.

”40% dintre respondenţi indică un grad de satisfacţie mare şi foarte mare faţă de introducerea unui astfel de sistem. Într-o contradicţie evidentă cu unele revendicări vehiculate de mişcările de protest din acest an, varianta salarizării în conformitate cu Legea nr. 284/2010 nu este una dorită de salariaţi.

Din punctul de vedere al salariaţilor salarizarea în funcţie de performanţă ar trebui să se aplice tuturor categoriilor de salariaţi (52%), urmată de tuturor categoriilor de personal (38%). Se remarcă în mod clar diferenţa între opţiunile salariaţilor şi cele ale Ministerului Sănătăţii. 74% dintre salariaţi consideră că salarizarea în funcţie de performanţă trebuie să se aplice în mod diferenţiat pe categorii de salariaţi şi pe specialităţi”, se arată în studiu citat.

Asistenţii spun că doar medicii iau şpagă.

Marea majoritate (92%) a salariaţilor care au indicat existenţa plăţilor informale consideră inechitabil „sistemul plăţilor informale”.

Principalii beneficiari ai plăţilor informale ( şpăgi) sunt medicii, urmaţi de asistenţii medicali. Majoritatea medicilor consideră că beneficiază de plăţile informale/onorariu medicii şi asistenţii în timp ce majoritatea asistenţilor consideră că beneficiază doar medicii.

50,3% dintre respondenţi consideră că sistemul plăţilor informale trebuie înlocuit de un sistem eficient de asigurări de sănătate, care să genereze finanţarea suplimentară a sistemului sanitar, respectiv posibilitatea unei salarizări corespunzătoare. Dacă adăugăm şi respondenţii care cred că plăţile informale ar trebui să fie pur şi simplu eliminate, se ajunge la un procent de 72% dintre respondenţi care doresc eliminarea plăţilor informale, sub o formă sau alta.

Doar 28% dintre respondenţi consideră necesară oficializarea plăţilor informale, marea lor majoritate indicând însă faptul că o astfel de variantă ar trebui dublată de mecanisme care să asigure distribuirea lor echitabilă. După cum se poate observa, în varianta legalizării plăţilor informale, se pune totuşi problema echităţii unui astfel de sistem, marea majoritate a salariaţilor considerând că el este inechitabil. Ţinând cont de faptul că această variantă este vehiculată, inclusiv la nivel oficial, este evident că ea nu este agreată de salariaţi.

 

Detectivul de serviciu                        Informaţie preluată din Romănia liberă

Tags: spaga la spital

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.