You are here: Home // Coltul teparului // Coltul teparului – Cazuri de la Vanju Mare

Coltul teparului – Cazuri de la Vanju Mare

Deîndată ce democraţia şi-a întins aripile protectoare şi asupra României şi s-au îmblînzit condiţiile din locurile de detenţie, vocabularul călcătorilor de lege s-a mai îmbogăţit cu un cuvînt:  ţepar. Acesta defineşte persoana care dă ţepe, adică îi manevrează pe naivi, în scopul obţinerii unor câştiguri imediate şi fără prea mult efort.

El, ţeparul, mizează pe farmecul personal şi pe debitul verbal, iar, uneori, îşi dovedeşte calitatea de reprezentant serios al unei firme serioase cu ajutorul unui act procurat de unde numai el ştie. Alteori, se recomandă cu profesia lui, una în afara oricărui dubiu.
Omul nostru oferă câteva petice din blană de vulpe, după care trece la vânzarea pielii ursului din pădure. Oferă de toate şi cumpără la fel, vehiculând preţuri generoase ce ar trebui să dea de gândit oricui vrea să intre în combinaţie cu el. Vinde de toate, de la lemne pentru foc la aparatură electronică, dar şi cumpără. În cel de- al doilea caz, face comerţ cu linguriţa. Cumpără în tranşe mici şi plăteşte la timp. Apoi măreşte ştrocul, dând o comandă serioasă şi Radu îl cheamă.
Mulţi mehedinţeni s-au aflat în compania ţeparilor. Despre cât le-a fost de „plăcut” ne pot scrie pe adresa redacţiei, oferindu-ne date verificabile depre păţaniile lor. Nu luăm în considerare anonimele. Sperăm ca împreună cu cei care au călcat pe urmele lui Stan Păţitu’ să le întoarcem ţeparilor… ţeapa. Din lemn de prun, vorba cîntecului. Ca să fie şi ei mulţumiţi.

Să trecem la urmatoarea sesizare despre un ţepar autohton. Din Vanju Mare de data aceasta.
Vin vremuri grele. Oamenilor nu le ajung banii sa-si plateasca datoriile la chirie, caldura, curent, gaz, etc. Si atunci ce fac? Se imprumuta la diverse persoane fizice sau  banci. Altii, direct la camatari. Oricum, in toate situatiile este rau. In aceste momente grele, pe langa necajitii soartei, apare cate un „binefacator”. Cam asta s-a intamplat si in cazul nostru relatat mai jos.
In concret, doamna Vladaianu Maria, din Vanju Mare, pentru ca nu-si mai acoperea nevoile curente, avand in ingrijire o mama in varsta de 89 de ani si bolnava de Alzheimer, se imprumuta de la doamna Sarbu Ioana, tot din Vanju Mare cu suma de 2.500 lei. La data scadentei(05.04.2013) nu reuseste sa-si achite datoria. Speriata sa nu i se puna poprire pe pensie asa cum prevedea contractul de imprumut incheiat la notar, incepe sa caute alte metode de a se imprumuta din nou pentru a achita datoria care expirase. Si iata ca apare „binefacatoarea” in persoana doamnei Tudosie Alecu Mioara, agent de asigurari in Vanju Mare. Ce o invata doamna Mioara pe clienta noastra? Sa se imprumute la BRD. Unde ea are cunostinte, dar trebuie sa gireze cu apartamentul. Dar nu se poate pentru ca apartamentul familiei este pe numele mamei , care fiind bolnava psihic nu are dreptul legal sa gireze. Atunci „binefacatoarea” gaseste o alta persoana dispusa la rugamintea ei sa devina girant. Pretul pe care il cere este insa de 50% din suma imprumutata. Banca ii acorda doamnei Vladaianu suma de 10.000 lei, jumatate din suma ajungand la „binefacatoare” pentru ajutorul acordat. Totusi doamna Mioara ii promite ca va achita ea ratele la imprumut, lucru care nu s-a mai intamplat in realitate.  Si iata cum credula doamna Vladaianu ramane cu datoriile neachitate ,cu un imprumut in banca de 10.000 de lei si alte costuri cerute de executor, pentru poprire. Un dezastru total. Cand isi revine si vede in ce a fost atrasa de „binefacatoarea” ei o reclama la procuratura. Fara acte doveditoare, sigur ca s-a dat N.U.P (neinceperea urmariri penale ) fata de doamna Mioara.
Problema se pune insa din punct de vedere moral. Oare doamna Mioara poate sa doarma linistita stiind ca a bagat in datorii aberante o femeie credula, lipsita de aparare si cu o mama bolnava pe cap! Banii luati de la aceasta ii vor fi de ajutor in viata? Dar cand se uita in oglinda dimineata ii place ce vede?
Sigur ca Vanju Mare este o localitate mica. Oamenii se cunosc intre ei si discuta seara la colt de strada. Ce-or zice despre smechera doamna Mioara!
Am dat curs acestei sesizari pentru a relata inca o fapta „deosebita” a unui semen al nostru fara scrupule. Ce am auzit eu de la gura doamnei Vladaianu , nu va pot relata. Intuiti dumneavoastra stimati cititori.

 

Detectivul de serviciu

Tags: cazuri de la vanju mare, asigurări vânju mare, vladaianu vanju mare

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.