You are here: Home // Uncategorized // Cum omoară FISCUL contribuabilii corecti

Cum omoară FISCUL contribuabilii corecti

Asistam in ultima perioada la un nou „trend“ in inspectiile fiscale. Din ce in ce mai des, autoritatile fiscale se indreapta impotriva contribuabililor onesti, in dorinta de a recupera sumele datorate de contribuabili care, prin activitatea lor, fraudeaza bugetul statului

fisculDespre ce e vorba: Codul fiscal a introdus prevederi clare referitoare la tranzactiile efectuate de agentii economici cu contribuabili inactivi – aceste tranzactii nu beneficiaza de deductibilitate nici in ceea ce priveste impozitul pe profit, nici in ceea ce priveste TVA. La o prima vedere, putem concluziona ca e absolut firesc sa fie asa: un contribuabil corect trebuie sa depuna declaratii fiscale periodice, in conformitate cu cerintele legislatiei in vigoare, si sa isi achite obligatiile fiscale. In incercarea de a limita fraudele fiscale si evaziunea, care au ajuns in Romania la un nivel ingrijorator, autoritatile au impus o masura suplimentara pentru astfel de contribuabili. Pe langa inscrierea acestora intr-un registru special, publicat pe site-ul ANAF, au ingradit dreptul de deducere a cheltuielilor si taxei pe valoarea adaugata al celorlalti contribuabili, care desfasoara tranzactii cu acesti „inactivi“. Masura este buna – prin limitarea dreptului de deducere pentru astfel de tranzactii, statul isi intareste practic forta de control – verificarea listei de contribuabili inactivi devenind asfel o obligatie de diligenta a fiecarui contribuabil din Romania, care, odata neindeplinita, atrage dupa sine sanctiunea nedeductibilitatii tranzactiei. Insa, cum nicio fapta buna nu ramane nepedepsita, trebuie sa ne raportam la aplicarea practica a acestei dispozitii legale. Sa exemplificam: o societate comerciala intra intr-o tranzactie cu un partener, face toate verificarile impuse de lege, ataseaza contractului incheiat si facturilor primite dovada verificarii registrului contribuabililor inactivi al partenerului de afaceri si, avand in vedere ca acesta nu figureaza in lista, desfasoara tranzactii economice cu acesta.

Surprize la controale Dupa cativa ani (in interiorul perioadei de prescriptie de 5 ani), organele fiscale efectueaza un control de fond la societatea in cauza. Conform procedurii, pentru a verifica autenticitatea tranzactiilor, se dispun controale incrucisate la partenerii de afaceri ai societatii. Surpriza, unii dintre acestia fie nu sunt de gasit la sediu, fie au fost intre timp declarati inactivi, fie pur si simplu au disparut (NB – toate acestea intamplandu-se mult dupa perioada in care societatea a desfasurat tranzactiile).

Ce se intampla in acest caz? Am putea crede ca autoritatile vor face eforturi sa recupereze paguba de la cei care au facut-o, adica de la evazionisti. Nicidecum; observam recent o practica extrem de periculoasa: autoritatile fiscale aplica prevederile art. 11 din Codul fiscal considerand ca tranzactiile efectuate de societate au fost „nereale“ sau „fictive“ deoarece acei parteneri nu mai sunt acum de gasit (desi contribuabilul face dovada ca la data platii facturii furnizorul nu era declarat inactiv!).

Drept pentru care pun in sarcina societatii plata tuturor obligatiilor fiscale (impozit pe profit si TVA) aferente acelor tranzactii. In plus, dobanzi si penalitati de intarziere de la data tranzactiilor pana la zi. Si pentru ca aceasta nu pare de ajuns, in general astfel de cazuri se soldeaza cu sesizari penale, autoritatile considerand ca se indeplinesc circumstantele savarsirii unei infractiuni.

Porti blocate catre justitie Ce se intampla de acum incolo este si mai interesant. Contestatia administrativa inregistrata de societate impotriva actului de control nu mai poate fi solutionata de organele fiscale, solutionarea ei suspendandu-se pana la dezlegarea cauzei penale (pe principiul „penalul tine in loc civilul”). Si uite asa, societatea noastra isi vede inchise brusc in fata toate portile catre justitie, poate singura care ar putea sa-i solutioneze cazul, pentru o perioada ce poate dura cativa ani buni. Sa nu mai vorbim de faptul ca sumele datorate trebuie platite la momentul emiterii deciziei de impunere, indiferent daca aceasta a fost contestata sau nu (contestatia nu suspenda executarea, iar daca suspendarea executarii nu este obtinuta de societate, separat, pe calea unei alte actiuni in instanta, obligatiile stabilite prin decizia de impunere sunt datorate imediat). Si, pe acest drum, cu calea spre justitie blocata si sumele datorate executate silit, societatea se indreapta cu pasi repezi spre insolventa sau poate chiar faliment. Ceea ce, evident, nu ajuta deloc la scaderea somajului…

Abuz in serviciu Ce se intampla, de fapt? Cand controalele incrucisate gasesc nereguli la unii contribuabili, autoritatile fiscale devin extrem de circumspecte sau infricosate la ideea ca, in cazul in care si-ar pune semnatura pe actul de control, ar putea deveni personal raspunzatoare sau investigate in calitate de potentiali complici la frauda/evaziune fiscala. Si atunci, de ce si-ar pune „pielea la saramura” pentru altii, cand ar putea sa puna capul pe perna linistiti. Ce nu inteleg autoritatile este ca nu pot invoca propria lor culpa – aceea de a nu fi in stare sa identifice evazionistii la timp si nu pot pune in spatele unui contribuabil corect si diligent lipsa lor de diligenta. Nu inteleg nici faptul ca si un contribuabil lezat in dreptul sau se poate intoarce impotriva lor, invocand „abuzul in serviciu“ care, in unele cazuri, e mai mult decat evident. Nu mai putin adevarat, rar am vazut cazuri in care un contribuabil re¬curge la un asemenea demers si inca si mai rar cazuri in care procurorii nu au considerat de cuviinta sa solutioneze prin NUP sesizarile penale facute de contribuabili. Pentru toate exista insa un inceput….

Sursa: Capital – Ruxandra Jianu, Gabriel Biris

Tags: contribuabili inactivi, evaziune fiscala prescriptie, impresii despre controale fiscale incrucisate, fisc

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.