You are here: Home // Detectivi // Daca vreti sa plecati linistiti in vacanta, investiti intr-un sistem de supraveghere

Daca vreti sa plecati linistiti in vacanta, investiti intr-un sistem de supraveghere

   

Investitia intr-un sistem de supraveghere ii poate scapa de griji pe cei care vor sa plece in vacanta si se tem ca ar putea fi „vizitati“ de hoti. Pretul minim pentru un astfel de sistem este de aproximativ 700 de euro.

Din ce este compus un sistem de supraveghere video

„De citiva ani, sistemele video de supraveghere cresc in vinzari cu aproximativ 30% pe an. Oamenii vor sa fie in siguranta si sint dispusi sa investeasca pentru a scapa de griji. Daca pina acum doar anumite categorii sociale isi puteau permite montarea unui sistem de supraveghere, in ultimul timp se remarca o crestere si in rindul celor cu venituri medii care locuiesc la bloc”, a declarat un specialist in sisteme de securitate.

Acesta a explicat ca un sistem de supraveghere video digital este compus din camere video de supraveghere, un sistem de calcul care nu este cu mult diferit de un calculator obisnuit, o placa de achizitie supraveghere video, cabluri, mufe si alimentatoare pentru fiecare camera in parte.

Inregistrarile pot fi efectuate permanent sau doar atunci cind este sesizata miscarea

Modul de functionare nu este unul complicat. La baza este un sistem de televiziune cu circuit inchis (CCTV) care in plus are un Digital Video Recorder (DVR).

Semnalul analogic de la camerele de luat vederi este transformat in semnal digital si stocat pe hard-disk, permintind in acelasi timp vizualizarea pe un monitor. Inregistrarile pot fi efectuate permanent, conform unui orar prestabilit sau doar atunci cind este sesizata miscarea.

„Sint mai multe detalii care trebuie luate in calcul. Depinde cite camere sint montate, care este capacitatea de stocare sau numarul de cadre inregistrate pe secunda. Un numar prea mic de cadre inseamna o calitate mai mica a imaginii iar in astfel de situatii un sistem poate fi ineficent. Avantajul este ca spatiul ocupat de inregistrari este mai mic”, sustin reprezentantii firmelor care comercializeaza astfel de sisteme.

O camera video performanta poate costa peste 200 euro

Pretul unei camere video incepe de la circa 20 de euro. Pentru acesti bani, cumparatorul va avea casa supravegheata de camere alb-negru. „Preturile pentru o camera performata depasesc 200 de euro. Pretul creste cu cu cit camera respectiva indeplineste mai multe functii. Putem vorbi de senzori de prezenta, putem vorbi de dimensiuni mai reduse, vedere pe timp de noapte, eventual zoom, adica apropierea fata de un anumit obiect si care se afla in miscare. Tehnica a evoluat foarte mult iar piata este intr-o continua dezvoltare

O camera performanta poate filma si pina la 50 de metri distanta. Acest tip este recomandat in general pentru supravegherea exterioara. Cele care au si functie de zoom sint indicate la sistemele care sint supravegheate in permanenta de om.

Cele mai scumpe componenete pentru un sistem de supraveghere video il reprezinta calculatorul si placa de achizitie video. Daca pentru calculator, la un sistem normal si fara prea multe pretentii, costurile se ridica la circa 450 de euro, preturile la placa video pot ajunge si la 1.400 de euro, preturi fara TVA.

De exemplu, pentru supravegherea unei case cu trei camere video exterioare, investitia nu depaseste 1.000 de euro. Pentru montarea unui astfel de sistem, beneficiarul mai trebuie sa scoata din buzunar inca aproximativ 100 de euro.

 

Prin internet, iti poti supraveghea casa din orice colt al lumii

Specialistii sustin ca avantajele unui sistem video constau in faptul ca supravegherea se poate face din orice colt al lumii, gratie internetului. „Programul instalat pe sistemul de supraveghere, pe baza unui user si a unei parole permite verificarea la orice ora si de oriunde a ceea ce se intimpla acasa. Specialistii atrag insa atentia si asupra riscurilor montarii unui sistem de supraveghere video. Astfel, un astfel de sistem poate atrage atentia unui raufacator.

„Poate crea impresia ca in locuinta respectiva sint tinute valori foarte mari. Ne referim aici la sistemele de supraveghere vizibile cu camere video exterioare. In prezent, pe piata se gasesc camere care pot fi foarte usor mascate. De asemenea vorbim de camere cu transmisie radio si care nu au nevoie de cabluri. In magazinele de calculatoare se gasesc usor camere video folosite pentru transmisii video pe internet si care au senzori de prezenta. De asemenea, oamenii ar trebui sa stie ca exista pe piata si dispozitive pentru detectarea camerelor de luat vederi, daca acestea sint mascate sau functionale”.

Alternativa la sistemele video de supraveghere – alarmele anti-efractie

O alternativa la sistemele video de supraveghre o reprezinta alarmele anti-efractie. De la modelele simple, mai ieftine, pina la sistemele de securitate performante, alarmele anti-efractie pot costa intre 60 si 2.700 lei.

Spre exemplu, la un pret de circa 70 de lei se poate achizitiona un detector de miscare la 360 de grade, cu o raza de actiune de aproximativ 12 metri si o durata de conectare de la 5 secunde pina la 8 minute. O minialarma care pe linga detectorul de miscare cuprinde sirena si telecomanda costa in jur de 150 de lei. Un sistem de alarmare performant ajunge insa si la aproape 3.000 de lei. Acesta cuprinde 30 de senzori conectati fara fir, prin unde radio.

„Un astfel de sistem are mai multe functii, de la supraveghere, pina la alarmare si protectie: senzor magnetic pentru usa cu emitator, senzor de geam spart cu emitator, senzor de inundatie, de fum, de gaz, toate cu emitator, tastatura fara fir pentru armare/dezarmare, sirena fara fir de exterior dar si apelator telefonic”.

Cei care vor numai o alarma speciala cu senzor pentru gaz, atit sonora cit si vizuala, trebuie sa scoata intre 120 si 250 de lei. O alarma de fum are un pret mai mic, de numai 60 de lei, cu fir si fara fir de aproape 100 de lei. De asemenea, exista si senzori de alarmare pentru detectarea unui geam spart care nu costa mai mult de 50 de lei.

 

Detectivul de serviciu

Tags: cit costa 2 camere de supraveghere locuinta, se tem hotii de camerele de luat vederi, sisteme de supraveghere, sistem supraveghere video fara calculator

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.