You are here: Home // Justitie // De la 1 august, medierea a devenit obligatorie

De la 1 august, medierea a devenit obligatorie

Şedinţele de informare asupra avantajelor medierii au devenit obligatorii, de la 1 august 2013, înainte de tranşarea unei dispute în instanţă, în cauzele care privesc litigiile de muncă, divorţurile, partajul de bunuri comune, malpraxisul, drepturile consumatorilor şi unele acţiuni penale. Începând cu 1 august, o parte din acţiunile civile şi penale vor fi respinse de către instanţele de judecată dacă părţile nu vor trece, înainte de începerea procesului, printr-o şedinţă obligatorie de informare asupra avantajelor medierii.

 
mediereaPotrivit articolului 2 alineatul 1 indice 2 al Legii nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, cu modificarile şi completarile ulterioare, “instanţa va respinge cererea de chemare în judecată ca inadmisibilă în caz de neindeplinire de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare în judecată sau după declanşarea procesului până la termenul dat de instanţă în acest scop”, pentru unele litigii, informeaza Mediafax.

 
Totodată, conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 4/2013, aceste prevederi se aplică numai proceselor începute după data de 1 august 2013.
Şedinţa de informare în care mediatorul le explică părţilor avantajele medierii este gratuită, însă procedura de mediere este taxată de către mediatori. Tarifele practicate diferă în funcţie de natura şi complexitatea litigiului.Procedura de informare privind medierea nu poate depăşi 15 zile.
Dovada participarii la şedinţa de informare se face printr-un certificat eliberat de mediator, în timp ce, dacă una dintre părţi refuză în scris participarea la şedinţa de informare, nu răspunde invitaţiei sau nu se prezintă la data fixată pentru şedinţa de informare, se întocmeşte un proces-verbal, care va fi depus la dosarul instanţei. “Dacă în urma şedinţei de informare părţile sunt de acord să soluţioneze litigiul prin mediere, se va încheia un contract de mediere şi se va stabili o dată la care va avea loc şedinţa de mediere. În unele cazuri, pentru soluţionarea litigiului, pot avea loc mai multe şedinţe, discuţiile mediatorului putându-se desfăşura şi cu fiecare parte în sesiuni separate. Dacă părţile se înteleg asupra rezolvării litigiului, se încheie un acord de mediere, care va fi înaintat instanţei de judecată, pentru încuviinţare. Instanţa de judecată va pronunţa o hotărare judecatorească, numită «de expedient», care va consfinţi înţelegerea părţilor concretizată în acordul de mediere

 
Potrivit mediatorului Gabriela Gyongy Mihuţ, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Mediere, medierea poate dura între două şi şase săptămâni, în funcţie de complexitatea cauzei şi de sediul părţilor. Ea mai arată că la această perioadă se adaugă între trei zile şi două săptămâni, pentru validarea hotărârii.

 
Potrivit articolului 60 indice 1 din Legea 192/2006, cu modificările şi completările ulterioare, părţile sau partea interesată trebuie să facă dovada că au participat la şedinţa de informare cu privire la avantajele medierii, în cazul mai multor tipuri de litigii: în domeniul protecţiei consumatorilor; în materia dreptului familiei, în domeniul litigiilor privind posesia, grăniţuirea, strămutarea de hotare, precum şi în orice alte litigii care privesc raporturile de vecinătate; în cazurile de malpraxis, în litigiile de muncă, în litigiile civile a căror valoare este sub 50.000 de lei, cu excepţia litigiilor în care s-a pronunţat o hotărâre executorie de deschidere a procedurii de insolvenţă, a acţiunilor referitoare la registrul comerţului şi a cazurilor în care părţile aleg să recurgă la alte proceduri prevăzute de lege.

 
De asemenea, în materie penală, procedura de informare este obligatorie în cazul “infracţiunilor pentru care retragerea plangerii prealabile sau împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală, după formularea plângerii, dacă făptuitorul este cunoscut sau a fost identificat, iar victima îşi exprimă consimţământul de a participa la şedinţa de informare împreună cu faptuitorul”.Printre infracţiunile care pot ajunge la mediere se numară, astfel, lovirea, ameninţarea, dar şi violul.
Purtătorul de cuvant al Consiliului de Mediere consideră că, după 1 august, “apetitul” pentru mediere va fi în creştere. “Noua creştere substanţială a taxelor de timbru, precum şi termenele îndelungate în instanţe fac ca apetitul jusţitiabililor pentru mediere să crească (…) În plus, clienţii care participă la mediere economisesc pana la 90-95% din costurile unui proces”, a arătat Gabriela Gyongy Mihuţ.

 
Detectivul de serviciu
Sursa: Internet

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.