You are here: Home // Actualitate // De la 1 iulie cresc amenzile rutiere!

De la 1 iulie cresc amenzile rutiere!

De la 1 iulie cresc amenzile rutiere, deoarece creşte salariul minim pe economie de la 850 la  900 de lei. Astfel, cum un punct-amendă reprezintă  10% din acesta, vom plăti mai mult dacă vom încălca regulile de circulaţie. Cele mai mici amenzi sunt de180 de lei, iar cele mai mari – de 1.800 lei pentru persoane fizice şi 9.000 lei  pentru cele juridice.

Amenzile de circulaţie vor fi majorate începând cu data de 1 iulie 2014, cuantumul acestora fiind stabilit de la 180 de lei până la un maxim de 1.800 de lei, pentru persoane fizice în funcţie de gravitatea faptelor comise, transmite Mediafax.
Potrivit Codului Rutier, amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate, iar un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie.
Prin adoptarea şi publicarea Hotărârii nr. 871 din 14 noiembrie 2013, Guvernul a decis creşterea salariului minim pe economie.
Această creştere are loc în două trepte: începând cu 1 ianuarie 2014 a fost stabilit salariul de bază minim brut pe ţară, garantat în plată, la 850 lei lunar. A doua creştere a salariului minim brut va avea loc pe data de 1 iulie, iar românii vor mai primi 50 de lei în plus. Astfel, din vară, salariul minim brut va fi de 900 de lei lunar.
Sancţiuni şi amenzi
Codul Rutier prevede stabilirea claselor de sancţiuni care sunt corelate cu numărul de puncte-amendă, gradual în funcţie de cât de grave sunt contravenţiile şi care este pericolul social pe care acestea îl prezintă. Iată care sunt clasele de sancţiuni şi amenzile pe care riscăm să le plătim:
- Clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă – de la 180 la 270 de lei;
- Clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă – de la 360 la 450 de lei;
- Clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă – de la 540 la 720 de lei;
- Clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amendă -  de la 810 lei la 1800 lei
- Clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (aceste contravenţii care sunt prevăzute la clasa a V-a de sancţiuni se aplică numai persoanelor juridice) – de la 1800 lei la 9.000 lei.

Cele mai des întâlnite fapte pentru care eşti sancţionat

Clasa I de sancţiuni: între 180 şi 270 de lei
- Conducerea unui autovehicul în mod nejustificat cu o viteză cu cel puţin 10 km/h sub limita minimă admisă stabilită pe tronsonul de drum;
- Nerespectarea obligaţiei de semnalizare a manevrei de schimbare a direcţiei de mers;
- Nerespectarea obligaţiei pasagerilor de a purta, în timpul deplasării, centura de siguranţă;
- Nerespectarea semnificaţiei culorii galbene a semaforului .
Clasa a II-a de sancţiuni: de la 360 la 450 de lei
- Conducerea unui autovehicul care poluează fonic sau emană noxe peste limita legală admisă;
- Nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor şi marcajelor de obligare;
- Nerespectarea obligaţiei ce revine conducătorului de motocicletă sau moped de a avea în funcţiune, în timpul zilei, luminile de întâlnire în circulaţia pe drumurile publice;
- Conducerea unui autoturism care nu e dotat cu trusă medicală, triunghi reflectorizant şi stingător, omologate;
Clasa a III-a de sancţiuni: de la 540 la 720 de lei
- Conducerea unui autovehicul cu permis de conducere expirat;
- Nepăstrarea distanţei laterale suficiente faţă de vehiculul care circulă din sens opus;
- Nerespectarea obligaţiei de a permite părăsirea intersecţiei conducătorului vehiculului rămas în interiorul acesteia;
- Nerespectarea regulilor privind circulaţia pe benzi.
Clasa a IV-a de sancţiuni:  de la 810 la 1.800 de lei
- Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al cărui ITP a expirat;
- Folosirea în circulaţia pe drumurile publice a dispozitivelor care perturbă funcţionarea normală a radarelor;
- Nerespectarea semnificaţiei luminii roşii a dispozitivelor instalate pentru semnalizarea benzilor cu circulaţie reversibilă;
- Transportul copiilor de până la 12 ani sau al animalelor pe locurile din faţă ale vehiculelor;
- Conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă.

Tags: amenzi de circulatie

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.