You are here: Home // Actualitate // Decembrie, STAS românesc

Decembrie, STAS românesc

De 23 de ani încoace, răsfoirea calendarului lunii decembrie se face ca într-un film pe care l-am mai văzut. Autorităţile, indiferent  de culoarea politică şi de consistenţa conturilor din bancă. au făcut din ultima lună a anului un STAS românesc. Şi dacă este vorba de un standard de stat, musai să fie respectat.

 

Totul începe cu Ziua Naţională a României, din prima zi a lunii Decembrie. Pedagogii de şcoală nouă, urmaşi şi rude ai lui Mariu Chicoş Rostogan, care s-au rostogolit la deal, nu la vale, dau frâu beţiei de cuvinte. Printr-un foc de artilerie propagandistică, ale cărei obuze răspândesc o cumplită făţărnicie, ei vorbesc dspre respectul pentru faptele înaintaşilor, despre prezentul democrat şi viitorul fericit al naţiunii. De-abia mai încap pe sticlele televizoarelor şi transmit mesaje, în fapt, masaje în punctele ce-i ţin pe poporeni într-o permanentă stare de prosteală. Vorbesc de unitate, iar de a doua zi se iau în coarne. Urmează ceremonialele militare şi cântecele popeşti pe la monumentele celor căzuţi la datorie şi marea FASOLEALĂ. Ca „La Moşi”, cum ar spune nenea Iancu. „Lăutari cu ţambalul,şi fleşnete, şi claranete cu toba mare, şi trîmbicioare, şi fluieraşe, şi hîrîitori, şi cleşte clănţănind pe grătare, şi strigăte şi zbierete, şi chiote ! – e o plăcere!…”  În timp, instrumentele s-au mai schimbat, buzeuzele cântă pe stil nou, iar tromboniştii sînt şi şefi de orchestră şi dirijori. Se aprind, apoi, luminile de sărbători. Poporenii au retina doldora de lumină laică şi îşi laudă orbeşte numiţii şi aleşii, care le fac viaţa frumoasă cu sclipici. Promisiunile şi corurile de agitatori nu lipsesc. Pensionarilor li se face o favoare, primind pensia în devans, ca să aibă cu ce să-şi ia ceva de sărbători. Cît şi ce pot să cumpere nu li se spune. Se mai găsesc şi nişte zile libere pentru bugetari şi astfel şnurul specacolului propagandistic este gata. Vine şi comemorarea celor care au căzut în ceea ce unii numesc încă revoluţie, fără să remarce cineva că ei au plecat convinşi că „patria este poporul…”, iar nu tagma ştiţi voi a cui, s-au pus la copt şi urările de An nou şi cu asta basta, rudele lui Mariu Chicoş Rostogan au mărşăluit glorios şi în acest an, cu 13 în coadă. Şi uite-aşa, după atâta amar de vreme, dorinţele lui Mihai Eminescu pentru ŢARA lui, rămân neîmplinite.

În toată această viermuială, sunt puţini cei care trăiesc în  suflet  Ziua Naţională şi sărbătorile creştine. Ei nu se bat cu pumnul în piept pentru că ştiu că li se scutură floarea de la butonieră. Şi mai ştiu că, din ianuarie, peste nivelul de trai al românilor se va mai pune încă o cagulă, prin găurile căreia tot mai mulţi  se vor uita, ca după zăbrelele sărăciei, la standardul de stat al lunii decembrie.

Detectivul Nae

Tags: decembrie romanesc

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.