You are here: Home // Politic // Despre ciocoi

Despre ciocoi

 

Conform dicţionarului explicativ al limbii române sensului cuvântului ciocoi este:termen de dispreţ pentru un exploatator, un parvenit, etc.

În romanul Ciocoii vechi şi noi, Nicolae. Filimon face o descriere amănunţită a acestui personaj.

Ciocoiul este totdeauna şi în orice ţară un om ipocrit, laş, orgolios, lacom şi dotat cu o ambiţie nemărginită pentru a parveni. La începutul carierei sale, ciocoiul este umil, slugarnic, prevăzător, dar plin de ipocrizie şi vicleşug. Nimic nu este mai periculos pentru un stat, decât a da cârma guvernului în măinile parveniţilor, meniţi să fie slugi şi educaţi într-un mod încât să aibă, în permanenţă, privilegii.

Ciocoiul sau puiul de ciocoi, ajuns om de stat, se deosebeşte de omul onest prin multe fărădelegi, dar şi prin purtarea sa. Patriotismul, libertatea, egalitatea şi devotamentul depus pentru rezolvarea treburilor statului şi neajunsurile poporului sărac sunt vorbele sacramentale ale ciocoiului, pe care le rosteşte în faţa electoratului. Însă aceste virtuţi cetăţeneşti, pe care le aclamează, nu sunt decât mijloace de a ajunge la putere.

Ajuns la gradul de mărire (la putere) pentru care a comis toate mişeliile, a ridiculizat şi a jignit adversarii, „a suferit pentru cei săraci” şi a finanţat pe cei care l-au sprijinit, ciocoiul îşi ridică masca ipocriziei şi se arată lumii în mizerabila sa nulitate. Libertatea presei îl ofensează şi îl irită, căci redă fărădelegele pe care le săvârşeşte. Împarte la alţi ciocoi funcţii şi privilegii, îşi recrutează alţi ciocoi de (non)valoarea sa ca să se poată mai bine folosi de putere.

Nu cu mult timp în urma, prin anul 2012, „îmi pare”, pe meleagurile noastre şi în mass-media, s-a vehiculat şi s-a folosit permanent acest cuvânt în limbajul unor pretendenţi (candidaţi) la funcţii în stat. Considerându-se oameni oneşti, au adresat, cu insistenţă, apelativul de ciocoi, adversarilor politici şi au plâns pe umerii săracului (prostitului) popor. Aceştia (ciocoii ), după spusele primilor, dar, probabil, şi ei oameni oneşti, au folosit aceleaşi mijloace ca şi ale viitorilor (noilor) ciocoi.

Dar, până la urmă întreaga lume (electorat) ce a văzut . A văzut că cei din prima categorie (oameni oneşti) sau probabil noii ciocoi se înfrăţesc cu cei pe care i-au considerat ciocoii (vechi), probabil şi ei oameni oneşti, dar nu atunci în campania electorală.

Bineînţeles, că această înfrăţire s-a realizat cu consimţământul ambelor părţi, asemănător unei căsnicii.

Această căsnicie se poate realiza, însă, între: ciocoi-ciocoi; ciocoi-oameni oneşti; oameni oneşti-oameni oneşti. Cum România şi Bulgaria sunt cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană, realizăm ce fel de căsătorie s-a legalizat şi ce fel de conducători am ales. De abia acum, ne dăm seama, „câte sacrificii” fac ciocoii, toţi, pentru a ne fi nouă şi copiilor noştri (norodului român) mult mai bine. Trec peste orgolii, uită jignirile şi ameninţările pe care şi le-au adus, numai şi numai de dragul şi de „grija părintească” ce ne-o poartă.

Aşa să le ajute Dumnezeu!

Cât timp vom mai fi masă de manipulare şi până când vom mai putea răbda?!…………………………………!?

Autor: Romulus Modoran, articol publicat in ziarul Exploziv de sud -vest din jud. Gorj

 

 

 

 

Tags: ciocoi, limbajul folosit in ciocoii vechi si noi

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.