You are here: Home // Detectivi // Detectiv de România

Detectiv de România

În România, există sute de detectivi particulari care, pentru o sumă frumusică, vânează soti infideli, filează parteneri de afaceri neseriosi, depistează scurgerile de informatii ori trădătorul din interiorul unei companii . De multe ori, descoperă persoana sau valoarea lipsă cu mult înaintea politiei, iar probele lor sunt acceptate ca dovezi la tribunal.

Colaborează cu politia?

Ne rezumăm la răspunsul oficial al legii: „Potrivit art. 13 din Legea nr. 329/2003 republicată, detectivilor particulari le este interzis să desfăşoare activităţi de investigaţii în cauzele penale aflate în lucru la organele judiciare, exceptănd cazul când au aprobarea ofiţerului de caz şi pe tematica stabilită de acesta.  Totodată, aceştia au obligaţia să comunice datele şi informaţiile solicitate de procuror sau de instanţa de judecată, pentru soluţionarea unor cauze penale, iar în cazurile în care constată că informaţiile obţinute vizează siguranţa naţională, sunt obligaţi să sesizeze de îndată autorităţile cu atribuţii în domeniu.”

Pe urmele victimei

Dumitru TUDOR, fost ofiţer de poliţie judiciară 20 de ani şi jurnalist cu experientă în investigatii tot vreo 20 de ani, practic din anul 1991, spune că activitatea de detectiv particular diferă mult de perceptia publică animată de eroi din cărti si filme. „Chestiunile conjugale sunt doar un aspect din munca noastră. Identificarea bunurilor si persoanelor dispărute, verificarea probitătii partenerilor de afaceri si a integritătii angajatilor sunt celelalte aspecte prevăzute de lege.”

Cel mai adesea, detectivii sunt solicitati să urmărească diverse persoane si să aducă dovezile „trădării”. Cinci zile de filaj la compania sa costă între 1500 si 3500 euro, în functie de locurile pe care le frecventează „victima” (asa se numeste subiectul unei anchete), de cât de multi oameni si câte masini sunt necesare pentru a o urmări (atât detectivii, cât si masinile se schimbă dacă pare să existe vreo suspiciune din partea celui urmărit). Dacă persoana intră în două, trei cafenele si un restaurant, e nevoie de un om nou pe urmele sale de fiecare dată. Filajul „victimei” este cea mai putin productivă activitate pentru o companie de detectivi privati. Costurile mari sunt generate de plata oamenilor care sunt pe teren, de schimbarea masinilor, pentru a nu fi identificate de subiect.

„Unii clienti ne solicită să verificăm anturajul în care se învârte copilul lor. Uneori, acel copil pleacă de acasă dimineata la 7 si ajunge după miezul noptii înapoi, iar filajul se face în două ture. Iar operatiunea costă pe măsura stilului de viată al celui urmărit. Un aspect foarte important este câti oameni poti să mobilizezi si cât de repede.
Un alt motiv să angajezi un detectiv particular este spionajul cu mijloace de interceptare în spatiul privat. Asta înseamnă camere de luat vederi sau microfoane amplasate în biroul, casa, masina, camera de hotel a cuiva care nu si-a dat acordul. Este complet ilegal, iar detectivii au aparatura necesară ca să le depisteze.
Ce mai poate rezolva un detectiv? Să găsească „dovezile si indiciile necesare în procese civile privind retrocedările de proprietăti si imobile: persoane decedate, acte arhivate, cronologia vânzărilor acestor proprietăti, înscrisuri contrafăcute”, spun detectivii care adaugă în lista de activităti si „reconstituirea arborelui genealogic”.

„Încrederea se câstigă prin lăcomie”

De la persoane aflate în poziţii cheie în management şi până la portari, angajaţii sunt supuşi unui scenariu creat de detectivi împreună cu reprezentanţii clientului. În cadrul acestui scenariu, „noi aducem persoana în «pozitia» de a cere sau sugera o altă abordare decât cea legală, moment în care se realizează flagrantul. Nu încurajăm niciodată luarea/darea de mită sau primirea de foloase necuvenite, ci doar probăm faptul că persoana suspectă sugerează din proprie initiativă”. Important de precizat, nu este vorba despre sume exagerate, de ordinul sutelor de mii de euro. Mai degrabă e vorba de valori care să nu schimbe neapărat viaţa „victimelor”. „Dar pentru a face acest lucru, trebuie să te infiltrezi în lumea acelor persoane, să frecventezi aceeaşi sală de sport, aceleaşi baruri, acelaşi teren de tenis. Practic aceeaşi lume. Să le câştigi încrederea. Iar încrederea se câştigă într-un singur fel – prin lăcomie. Acesta este punctul slab.”
După ce persoana este înregistrată în flagrant, iar patronul informat, cei vizaţi sunt chemaţi şi li se prezintă dovezile. Pentru mai multă eficienţă economică, detectivii nu recomandă testarea tuturor angajaţilor, ci a unui număr mic de persoane, asupra cărora planează suspiciuni de fraudă. Dacă se lasă corupt unul dintre ei, este suficient ca la final să fie chemaţi toţi angajaţii când se dezvăluie fapta. Cu siguranţă niciunul din cei prezenţi nu se va lăsa tentat în viitorul apropiat.

„Unii detectivi sau colaboratori sunt experti contabili, altii sunt specialisti în IT sau în alte domenii. Dacă există bănuiala că dintr-un departament dispar bani, documente, informatii, apelăm la acesti specialisti în functie de sectorul în care trebuie să se infiltreze”.
Uneori, costurile estimate ale unei astfel de operaţiuni sunt atât de mari încât clientul pune în balanţă valoarea eventualei pierderi cu suma pe care o va avea de plătit agenţiei de detectivi privaţi. Dacă balanţa nu se înclină profitabil, preferă să îşi asume riscul. „Iar acest lucru este o greşeală”. „Se întâmplă pentru că în România ne lipseşte cultura securităţii. Chiar dacă deturnarea de fonduri şi active e cea mai frecventă infracţiune economică practicată la nivel mondial, şi chiar la nivel regional, firmele şi companiile din România nu o percep ca pe o ameninţare reală.”

O latură importantă a activităţii unei agenţii de detectivi o reprezintă serviciile de securitate a afacerilor împotriva scurgerii de informaţii. De la verificarea societăţilor comerciale cu care compania are orice fel de legătură (filiere, societăţi fantomă, cesiuni efectuate fictiv), la investigaţii de persoane (solvabilitate, situaţie familială, moralitate, vicii, patrimoniu, renume, prietenii şi rudele din societăţile concurente), o companie de detectivi cu experienţă întinde zeci de fire nevăzute, până când descoperă veriga slabă. Amploarea unei astfel de anchete poate aduce însă costuri mari – „uşor de suportat, însă, când pierderile pot fi de sute de mii de euro sau chiar milioane de euro”.

CĂND APELEZI LA UN DETECTIV ? Atunci când:

- vrei să afli dacă ai instalate microfoane în spatiul privat sau de lucru;

- vrei să afli dacă esti înselat/înselată de sotie/ sot;

- vrei să stii ce anturaj are copilul tău;

- vrei să îti verifici angajatii;

- vrei să verifici dacă nu esti trădat de partenerii de afaceri;

- ai un conflict juridic de afaceri;

- vrei să găsesti persoane dispărute;

- vrei să recuperezi valori furate;

- te interesează monitorizarea concurentei în afaceri.
CUM DEPISTEZI ANGAJAŢII CORUPŢI ?

Pentru protectia informatiilor unei companii, detectivii recomandă un fel de „dosare de cadre”, care presupun detalii ale situatiei materiale, familiale, legate de cazier, de vicii sau antecedente. Riscurile majore le reprezintă angajatii care:

- au un nivel de trai cu mult peste posibilitătile oferite de salariu;

- au obligatii prea mari pentru a mai avea un trai decent (de pildă, rata la bancă reprezintă 90% din salariu);

- au antecedente penale personale sau au membri ai familiei care au avut probleme cu legea.

Pe teritoriul României, există căteva sute de firme de detectivi privaţi, în toate judeţele tarii, cel puţin câte una în fiecare judeţ, dar cele mai multe sunt  în Bucureşti. Din declaraţiile Poliţiei Române, există peste 2000 de atestate eliberate, dar Asociaţia Naţională a Detectivilor din România estimează că doar aproximativ 10%  dintre detectivi operează în mod real în acest domeniu. Diferenţa sunt cei care le-au luat doar de amorul artei.

Detectivul de serviciu

 

Tags: detectiv romania loc:ro, cat costa un detectiv pt ati urmari sotia, cum sa fac sa angajez un dectectiv particular am o fica lipseste de acasa, cat castiga un detectiv particular, detectivi salariu romania, salariu detectiv romania, detectivi salariu, cat de bine castiga un detectiv particular?, salar detectiv particular romania, salariul unui detectiv in romania

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.