You are here: Home // Detectivi // Detectivii particulari, oamenii care “văd şi aud” totul… contra cost

Detectivii particulari, oamenii care “văd şi aud” totul… contra cost

Sunt pe stradă, în restaurant, la cinema ori în parc. Sunt cei care prind “din zbor” cuvintele sau gesturile pe care le faci tocmai când te consideri mai ferit de priviri indiscrete. Ei sunt cei care îţi caută rudele dispărute, cei care te ajută să obţii informaţii despre un nou angajat sau despre partenerul pe care îl suspectezi de infidelitate. Sunt detectivii particulari, despre care cu toţii am auzit, dar despre care ştim prea puţine lucruri.

Mai multe despre această activitate am aflat de la Maria Bumbaru, preşedintele Asociaţiei Nţtionale a Detectivilor din România. În prezent, sunt licenţiate aproximativ sute de astfel de agenţii, dintre care peste o suta  sunt în Bucureşti, iar numărul persoanelor fizice autorizate să desfăşoare o astfel de activitate este de aproximativ 600.

Firma de detectivi şi cabinetul individual sunt modalităţile prin care se poate desfăsura această activitate. În special foştii ofiţeri care se retrag din activitate aleg să îşi continue munca antr-un asemenea sistem privat, utilizand astfel cunoştinţele profesionale extrem de utile muncii de detectiv particular”.

O asemenea profesie este recomandat să fie practicată si de tinerii absolvenţi de drept, psihologie,  ştiinţe economice, cibernetică sau I.T.

“Dacă privim statistic lucrurile, avem o criză de resurse umane în domeniu şi avem nevoie, în special, de femei şi tineri”, a mai adaugat preşedintele ANDR.

Solicitările din  mediul de afaceri concurează problemele de cuplu

“La început, numărul solicitărilor privind probleme de fidelitate în cuplu era sensibil mai mare. În ultimii ani, apelează la serviciile detectivilor particulari părinţi interesaţi de supravegherea programului copiilor, familii pentru găsirea persoanelor dispărute, soţi în probleme de partaj de bunuri, avocaţi pentru completarea dovezilor, executori judecătoreşti pentru identificare de adrese, găsirea unor bunuri sau oameni de afaceri pentru  soluţionarea unei game largi de probleme. În domeniul afacerilor problematica este deosebit de complexă şi detectivii sunt foarte solicitaţi. Sunt contracte anuale pentru protecţia împotriva scurgerilor de informaţii din firmă sau pentru consultanţă de specialitate”,  a mai spus Maria Bumbaru.

Solicitările din mediul de afaceri sunt în concurenţă cu problemele de cuplu, dar aprecierea ţine mult şi de specializarea agenţiei. În general, sunt evitate acele agenţii care se implică în scandaluri, în cuplu, “spectacole publice de prost gust”.

Improvizaţia şi impostura nu durează mult

Activitatea de detectiv particular este una profitabilă în România, dar care cere efort şi seriozitate. Investţtiile într-o astfel de afacere nu sunt mici, dar, în timp, ca orice activitate organizată corect şi bine  administrată, aduce un profit real, atât material cât şi moral, sustine Maria Bumbaru.

În acest domeniu improvizaţia şi impostura nu durează mult. Sancţiunile sunt aspre. Detectivii percep activitatea lor drept una profitabilă, deşi încă nu este platită la nivelul celorlalte ţări europene. Mai este timp până cănd un detectiv din România va încasa un onorariu de 50 euro pe oră, adaugă preşedintele ANDR. Venitul mediu al unui detectiv în Occident poate atinge, în mod obişnuit, 3 000 euro pe lună, în timp ce, în România, acesta se situează undeva între 300 şi 500 euro lunar.

Detectivii pot avea cazuri uşoare, cu durata de deşfăşurare de la căteva zile la cateva saptamani, cu o valoare de 500 sau 1500 euro, dar şi contracte mari, de cateva zeci de mii de euro, dar care presupun luni de muncă.

Tarife pentru toate buzunarele

Potrivit regulamentului adoptat de ANDR, tariful orar minim este urmatorul: 10 euro/oră – investigaţie, 50 euro/ora – studiu de caz pentru persoane fizice, 100 euro/ora – studiu de caz pentru persoana juridică.

Tarifele globale, care se referă la angajarea unui caz fără delimitare orară, poate fi diferenţiat astfel: cazuri uzuale – minimum 100 euro (corespund unei zile de lucru, 2 detectivi şi un autoturism cu dotare uzuală, fără limită orară şi diferenţiere zi/noapte); cazuri medii – minimum 300 euro (termenul de soluţionare este între 3 si 5 zile) şi cazuri complexe – minimum 500 euro (soluţionare începand cu 3 zile de lucru la care se adaugă un coeficient de minimum 50% gradul de complexitate, doi detectivi, un autoturism, documentare video şi foto).

La tarifele de mai sus se adugă următoarele costuri: 30 euro – managementul cazului; 20 euro – redactarea notei investigaţiei; contravaloarea convorbirilor telefonice; 50 euro – prelucrarea video/foto; decontări de cheltuieli; 15% – beneficiul agenţiei.

Tot din regulamentul ANDR am mai aflat că orele de noapte pot fi tarifate suplimentar, dar nu mai mult de 100%. Cât priveşte sumele pe care le poate căştiga un detectiv, acestea pornesc, orientativ, de la 2,15 lei/ora (în cazul unui detectiv începator), apoi 3,40 lei/ora (în cazul unui detectiv cu o vechime în muncă intre 1 si 3 ani); 5,60 lei/ora (pentru cei cu o vechime situată între 3 si 5 ani) şi 8,50 lei/ora (câştigul celor cu peste 5 ani vechime în domeniu).

Sursa: Internet    Autor:   Valentin Oprea

 

Tags: persoane care cauta detectivi particulari pentru diverse probleme, totul contra cost

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.