You are here: Home // Editorial // Editorial: DRUMUL… BUCLUCAŞ!

Editorial: DRUMUL… BUCLUCAŞ!

 

FLOREA STÃNAIA – Primarul comunei mehedinţene Obârşia de Câmp a obţinut diploma de bacalaureat, acesta promovând examenul de maturitate în sesiunea iulie 2013, la Liceul Teoretic din Cujmir. Meritã amintit faptul cã acesta este la al doilea mandat, iar atunci când a canditat prima datã în 2008, avea 53 de ani si doar 8 clase absolvite. Urmeazã, probabil, încã un mandat pentru a-şi desãvârşi studiile superioare. Altul, pentru a-şi lua doctoratul. Şi uite-aşa când o sã moarã, o sã fie şi …doctor şi …primar!

În anul 2008, în comuna Obîrşia de Cîmp, intră în campania electorală Florea Stănaia. Tip descurcăreţ, fusese şofer pe un camion tip”şa” în Ostrovul Mare, la P.F. 2, unde a strâns şi ceva bănuţi şi chiar dacă nu avea decât vreo 8 clase, la vremea respectivă, era considerat de consăteni drept un tip muncitor şi descurcăreţ. Această calitate din urmă s-a dovedit a fi foarte adevărată.

Ajungând primar, începe războiul cu fostul primar Ion Balaci care îi devine viceprimar în prezent. Îi face dosare penale acestuia pe la toate instituţiile statului care se ocupă cu asemenea fapte, dosare care se află pe rol şi astăzi.  Merge coabitarea la cei doi, mai ca la cei din conducerea statului, deci vă daţi seama cam ce atmosferă este în primărie şi cum merg lucrurile la Obîrşia de Cîmp. Văzând ca face lumea mişto de el că nu are carte şi că nici cu scrisul nu le prea are s-a înscris imediat la liceul din Cujmir. Sigur , nu este nimic rău în dorinţa de a învăţa a cuiva, dar cine-l crede pe Stănaia că se ducea  la cursuri şi lua note pe bune! Timpul a trecut şi, conform celor spuse de directorul liceului, a trecut ca gâsca prin apă cu note de 5, 6 şi uneori câte un 7.A trecut şi examenul de maturitate, cu o medie pentru care cei tineri l-ar invidia. După ce s-a afişat rezultatul, şi-a luat familia şi a mers să sărbătorească la restaurantul Scrumbia albastră, unde este patron un alt primar, parcă Truşcă îl cheamă, primar de Şimian. Şi ce crezi, la o masă alăturată, din întâmplare, un alt gospodar vestit, Vasilică Ologu, primarul din comuna vecină, Dîrvari. Şi au început dedicaţiile încrucişate, Stanaia lui Ologu şi acesta lui Stănaia. Din când în când, îi mai dedicau şi lui Truşcă. Săracu Argint, lăutarul, dăduse norocul  peste el de nu mai ştia unde să puna banii. La un moment dat, obsevându-mă şi pe mine printre meseni, începură, frate, să curgă dedicatiile şi pentru mine. De plătit, plătea Ologu, era în vervă mare.

Primarul,  absolvent de liceu acum, se pregăteşte de facultate. Mai ales că are un stil extrem de interesant de a rezolva problemele. Taie repede un porc, fuge şi-l duce cui trebuie şi s-a rezolvat.  Cică atât de mulţi a dus unui ins de la judeţ, încât respectivul i-a mâncat cu atâta poftă de i-au pus porecla după produsul respectiv.  Mare lucru ca primar nu prea a făcut prin comună în cei şase ani, dar a strâns o avere colosală. El şi familia lui administrează sute de hectare de pământ. Iar pământul bine muncit, cu taxe mici la stat, dă rezultate excelente. L-am văzut în revista “Capital” că face parte din Topul administratorilor de pământ cu un venit anual de sute de mii de euro. Nu mai vorbesc că fiind primar bogat este şi foarte căutat de femei. Când l-am văzut cu soţia la restaurant, unul dintre meseni m-a corectat imediat: este amanta nu soţia, că pe nevastă nu a scos-o din Obîrşia de 20 de ani. Dar bucuria cu Bacul nu a durat prea mult, întrucât unul dintre consăteni, mai hâtru, l-a reclamat la minister că lucrarea nu a fost scrisă de el şi i-a propus ministrului să facă expertiză grafologică pentru a dovedi că este opera altcuiva.  Cei din minister i-au răspuns imediat ca nu pot verifica aspectele semnalate de petent întrucât nu au încadraţi experţi grafologi . Sigur că miroase a şoric de la o poştă, deoarece ministerul justiţiei are suficienţi grafologi, iar daca te uiţi pe internet gaseşti cu sutele, inclusiv la Turnu Severin. De colonelul Grigoriţă a auzit cineva?

Dragi cititori, până aici a fost o introducere sau mai degrabă un „laudaţio”, vis- a- vis de primarele Stănaia.. Ar fi cazul să intrăm totuşi, în subiect.

Adevărata problemă pentru care ne-au chemat oamenii din Izimşa era drumul comunal nr. 99, Izimşa – Salcia. Acest drum, lung de 5,7 km, a avut cândva, înainte de primariatul lui Stănaia o lăţime de 12 metri şi era prins  în programul de modernizare şi asfaltare. Primarul de dinaintea lui, actualul viceprimar Ion Balaci, a reuşit să-l introducă în H.G. nr. 540, din anul 2000.  Între timp Stănaia şi copiii lui şi-au cumpărat sau arendat sute de hectare de pământ de-o parte şi de alta a respectivului drum.  Şi dumnealui, domn’ primar Stănaia, în loc să se bată în continuare, (acceptând de data aceasta că folosea şoriciul din dotare) să-l asfalteze, aşa cum îşi doreau sătenii din cele două aşezări limitrofe, l-au arat şi semănat, reducându-l de la 12 metri lăţime la 3 metri, cât să treacă o căruţă sau un tractor. Practic, interesul personal al primarului Stănaia a prevalat interesului public cu care îl investiseră cetăţenii la alegeri. A uitat pur şi simplu că el este, totuşi, primar, că ar fi trebuit să se bată pentru interesul locuitorilor din comună, aşa cum le promisese cu surle şi trâmbiţe în campanie.

Ginerele, din subofiţer l-a făcut ofiţer, apoi i s-a trezit gândul de mărire, reuşind într-un final să-l împingă până la funcţia de comandant interimar la Poliţia zonală Vânju Mare,  soţia acestuia fiind şi ea angajată tot acolo,  la biroul evidenţa populaţiei sau cum i-o mai zice acum. Aceasta are şi ea un PFA prin care lucrează sute de hectare. Dar culmea, nu au nici un salariat. Lumea spune prin comună că pe cei doi poliţişti nu i-a văzut nimeni pe tractor, dar, culmea, pământul este lucrat foarte bine şi ca noutate mondială se munceşte singur. Domnul Băsescu ar putea şi dumnealui să vină să vadă minunea de la Izimşa.

Ca o concluzie, cei de la SIPI, Contrainformaţii, nu ştiu nimic. Şi nici gustul de şorici nu s-a atins de ei.

Poate factorii de răspundere de la Consiliul judeţean vor verifica faptele relatate de noi. Dacă nu au urmărit emisiunea de la RTS,  le punem noi filmul la dispoziţie. Poliţiştii, dacă se deranjează, ne pot comunica rapid cam pe la ce articol din Codul penal se încadrează fapta primarului …care este de a ara drumul comunal, însămânţându-l în folos personal.

Chestia cu drumul comunal este doar începutul anchetei nostre jurnalistice. Să vedeţi ce urmează, stimaţi cititori, şi reprezentanţi ai statului de… drepţi!

 

Dumitru TUDOR

 

 

Tags: balaci ion primar obatsia de camp, despre familia stanaia vanjumare, stanaia florea, cum il cheama pe directorul liceului cujmir, primar obarsia de camp, stiri cu stanaia florea, stanaia primar

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.