You are here: Home // Editorial // EDITORIAL: Ce-i mână pe ei în luptă…

EDITORIAL: Ce-i mână pe ei în luptă…

…de ce vor acel Apus? Întrebarea poetică din vechime, cu frizura momentului , este firească, deoarece ne aflăm în plină campanie pentru europarlamentare, iar orgoliile şefilor de partid şi ale candidaţilor au dat pe dinafara ceaunului propagandistic cu specific naţional. În aşteptarea voturilor,  unii pretendenţi şi giranţii lor s-au căţărat la înălţime, pe bannere, alţii preferă poziţia terestră şi s-au lipit de scîndurile panourilor risipite prin tot  Severinul mai ceva decât marca de scrisoare. V-aţi dat seama că este vorba doar de pozele lor, prelucrate pe calculator, în aşa fel încît să pară mai tineri, viguroşi şi gata să-şi piardă vlaga pentru binele ţărişoarei şi al poporenilor ei. Sigur, asta cu întinerirea este prima minciună pe care  cei ce-şi doresc din tot sufletul să ne facă europeni  au aruncat-o pe taraba la care se vînd iluzii pentru încă naiva naţie română. „ Cei mai mulţi dintre cei care vor să meargă la P.E ( Parlamentul European, n.n) au ca obiectiv salariul de europarlamentar”, zice Traian Băsescu, preşedintele României. Oare, aşa să fie?
Dacă aş încerca o definiţie caragialească a europarlamentarului din România aş spune că este un bărbat,  o damă, care îşi înfoaie pieptul  şi mintea şi se luptă în structurile Uniunii Europene pentru mai binele celor care i-au trimis acolo. Pe deasupra, lucrează departe de ţară, se fâţâie prin avioane ori prin autoturisme şi ca atare  are şi el nevoi şi… necesităţi. Salariul net lunar al unui europarlamentar este de 6200,72 de euro pe lună. La acestea se adaugă multe alte avantaje şi „facilităţi” la care purtătorul de ştampilă din România nu o să ajungă niciodată : decontarea cheltuielilor în interes de serviciu, delegaţii, bilet de avion clasa business, tren clasa I sau 0,50 pe km atunci când se deplasează cu maşina ; indemnităţi forfetare ( plata intrării pe autostradă, greutate bagaje suplimentare); rambursare anuală de 4200 de euro pentru celelalte călătorii în afara statului membru de origine în cadrul activităţilor lor, precum şi rambursarea unui număr de 24 de călătorii dus-întors către ţara de origine. Cum europarlamentarul  este mai mult pe drumuri şi se mai zbate şi prin parlament, trebuie să mai aibă şi o diurnă. Aceasta este de 304 euro pe zi, prin care se acoperă cheltuielile de hotel, mesele şi altele, în condiţiile în care un prânz la cantina Parlamentului European ajunge la cel mult 20 de euro. Pentru ca totul să fie rotund, europarlamentarii mai dispun şi de 21.209 euro pe lună pentru plata asistenţilor. Iar ca o  apreciere a intensei lui activitălţi, pensia  este de 75 la sută din valoarea indemnizaţiilor din întregul mandat. Visând la un astfel de statut, mai că-ţi vine să minţi că eşti mândru că eşti român, să te prefaci că aperi România ori să te crezi un medic pentru sănătatea ţării , forţos nevoie mare prin… forţa votului sau, şi mai şi, să fii convins că faci parte din echipa campionilor.
Dumitru Tudor

Tags: europarlamentari

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.