You are here: Home // Actualitate, Editorial // EDITORIAL: “Insolventa specială” de la Termo Halînga bagă în faliment severinenii

EDITORIAL: “Insolventa specială” de la Termo Halînga bagă în faliment severinenii

 

Brusc şi… dintr-odată, mai marii Primăriei Severinului şi consilierii locali s-au îngrijorat de confortul  termic al Severinenilor, în condiţiile în care, conducerea Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN), regie aflată în “insolvenţă specială”, forţează creşterea preţului la gigacalorie. Cei care, declarativ, vor binele comunităţii caută soluţii alternative pentru încălzirea oraşului, încercând să pună “sula în coastă” pretenţioşilor de la Termo Halînga. S-a spus că sunt chiar şi oferte de la firme de profil din Germania şi Franţa. Astfel de preocupări ar fi de apreciat. Numai că ele sunt  agrementate cu un pic de amnezie şi cu suspiciunea  de demersuri electorale cu bătaie lungă. Pentru că dacă  o astfel de iniţiativă  ar prinde viaţă, lucrările s-ar finaliza în cel puţin doi ani de zile, răstimp în care vom avea trei campanii electorale : una  prezidenţială, în acest an, şi alte două, de alegeri locale şi parlamentare, în anul 2016.

Spre aducere aminte

În luna ianuarie a anului în curs, severinenii au primit facturile pentru plata căldurii şi a apei calde, pe luna decembrie. Cînd au văzut sumele şi perioada, n-u mai avut putere nici să se închine. Cei de la Halînga puseseră drojdie la calendar, asfel că luna dcembrie a dospit şi a ajuns la 34 de zile. Dar ce contează ! Cînd e vorba de furt, chipurile legal, se schimbă şi ordinea firii. „Gospodarii” oraşului şi ai judeţului s-au burzuluit până peste poate. „ Cred că a fost o treabă bună că am înfiinţat această comisie la iniţiativa domnului prefect, care este extrem de importantă pentru că nu ne jucăm cu banii oamenilor şi nu e normal lucrul acesta în condiţiile în care viaţa este aşa cum este”, se arăta chitit pe treabă Adrian Duicu, pe atunci preşedinte al Consilului Judeţean Mehedinţi.

„Este enorm şi ne-am autosesizat, am cerut explicaţii la RAAN şi suntem obligaţi să le recuzăm factura”, îşi dezvăluia pornirile războinice şi Constantin Gherghe, primarul municipiului severinean.

Si tot pentru aducere aminte. Aproape de jumătatea anului trecut, o trupă complexă a descins pentru imagine, ca de obicei, la rromii de la Strehaia. Ei livraseră la Termo Halînga 37.000 de tone de şlam cărbunos, cauzând un prejudiciu de 3.783.000 de lei. Anchetatorii de la Poliţia mehedinţeană, condusă la acea vreme de Arestatul Ponea, s-au oprit aici. Dacă ar fi mers mai departe, ar fi ajuns la tot soiul de şefi, mai mari şi mai mici, care de-a lungul timpului şi-u dat obolul politrucilor ajunşi la putere, în diferite momente ale vremilor postdecembriste. Und erau atunci consilierii locali municipali ? Nu le-a simţit nimeni grija pentru confortul cetăţeanului.Mai ales că în suma prejudiciată intrau şi subvenţiile acordate de primărie la gigacalorie.

O comisie pentru (ne)liniştea severinenilor

Nemulţumirile ştabilor judeţului şi ai municipiului au fos date pe mîna şi minţile unor specialişti, adunaţi,într-o comisie, care urmau să analizeze, să decidă şi să vină cu nişte propuneri.Au făcut-o repede şi au găsit vinovaţii. Ni i-a spus domnul prefect : cei de la Asociaţiile Locatari.”Aproape 40 la sută sunt numai pierderi pe reţea, aproape 27 la sută din aparate sunt aparate nefuncţionale, care de fapt acum 2-3 ani s-au reabiltat”, rostea, sentenţios, domnia sa. Nimic despre traseele întortocheate ale cărbunelui, pentru a se lungi distanţa, Mihai Popa, directorul minelor din Mehedinţi, ştieeee!, nimic despre transportarii aleşi pe sprânceană prin licitaţii aranjate, nimic depsre Consiliile de administraţie de la RAAN, înţesate de slujnicuţe politice, indiferent de culoare. Încă o dată, Murphy a avut dreptate. Cînd vrei să nu rezolvi nimic, înfiinţezi o comsie.

Comitet, în loc de comisie

În căutarea unor surse alternative de energie, consilierii locali au închegat un comitet, nu o comisie. Din care fac parte doi consilieri, care îşi iau leafa de la RAAN, şi încă unul de umplutură. Dată fiind situaţia, nu e de mirare care vor fi concluziile şi sugestiile. Aşa cum se întâmplă în Romînia, realităţile sunt aruncate dincolo de paginile programelor politice, oricare ar fi ele. La RAAN, este, în continuare, ca „La Moşi”. Firma daministratorului judiciar este, în fapt, o firmă de recuperatori. Cheamă oamenii în judecată, iar aici sentinţele sunt trase la indigo- executare silită.Conform OUG nr.85/2013 de intrare în onsolvenţă, RAAN îşi păstrează „dreptul de a-şi conduce activitatea, de a administra şi a dispune de bunurile din proprietatea sa” pe caestă bază, cei deaici fac ,mai departe, ce vor. Nu datoriile severinenilor sufocă TERMO Halînga. Boala regiei este alta şi se numeşte curvărăsie politică.RAAN a fost mereu ca o băltoacă, pe care în loc să crescă lotuşi, se mişcă luaţi de curenţi… de dreapta sau de stînga plauri ( nişte  insuliţe), pe care se află urne de vot. Aşa că lacrimile şi strigătele salariaţilor de aici nu îi mai impresionează nici pe propagandişti. Lor nu li s-au tăiat salariile, mari faţă de alţi bugetari, iar producţia de apă grea merge pe stoc, la rezerva statului. Dacă sunt nemulţumiti, capu-n traistă şi la vot!  Ca atare, rămâne cum am zis în titlu.”Insolvenţa specială” de la Termo Halînga bagă în faliment severinenii.

Dumitru TUDOR

Tags: cum te bagi in faliment in germania, termo halinga, termo halinga 2016

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.