You are here: Home // Editorial // Editorial: Remember cazul Berbeceanu

Editorial: Remember cazul Berbeceanu

Iata ce am scris cu zece luni in urma:
Editorial: Comisarul BERBECEANU… un SERPICO de ROMÂNIA !?
Oct 27, 2013 |

Nu ştiu câţi dintre voi, cititorii mai tineri ,aţi auzit despre Frank Serpico. Pe scurt, este un fost poliţist american care, într-o perioadă de explozie a criminalităţii pe străzi şi, evident, a corupţiei în poliţie, a preferat să-şi rişte viaţa pentru a respecta jurământul depus la intrarea în instituţie. Deşi putea s-o ducă boiereşte, cum făceau colegii lui, din şpăgile primite de la infractori, a preferat să lupte cu sistemul, până ce a fost împuşcat. N-a murit, iar după refacere a început o luptă publică, finalizată cu spargerea zidului de complicităţi creat de mafie şi crearea premiselor pentru reducerea dramatică a corupţiei în poliţia americană. Frank Serpico a ales glonţul în locul şpăgii, dar a găsit şi calea de a nu permite ca sacrificiul lui să fie în zadar.
Dreptatea şi onoarea mai presus de prosperitate.
Plăcerea de a-i vedea pe ticăloşi îngenuncheaţi în locul plăcerii de a fi un om bogat.
Pe când asemenea alegeri şi un prim SERPICO în MAI de ROMÂNIA?
Oare, mă întreb, acest comisar BERBECEANU de Alba, va avea puterea şi inteligenţa de a crea un Serpico de România?!
Sigur, trebuie ajutat. De către colegii lui cinstiţi în primul rând. Apoi de presă, de televiziuni. Îi rog pe colegii din presa scrisă, în special de la ziarele mai mari, centrale, care au posibilităţi materiale, să-şi dovedească capabilitatea prin a trimite pe cei mai buni jurnalişti de investigaţie, să meargă la faţa locului şi să facă anchete jurnalistice serioase.
Nu bag mâna în foc pentru Berbeceanu. Dar din Scrisoarea lui adresată către publicul larg, rezultă clar că acolo în Alba s-a dat o luptă pe viaţă şi libertate între poliţistul Berbeceanu şi Procurorul  Şef al DIICOT Alba, Ioan Mureşan.
Cine este cel mai tare? Cine este şeful interlopilor? Pe moment se pare că a câştigat prima bătălie Procurorul Şef.
Dar vă jur că dacă se va ancheta serios şi Procurorul Şef va ajunge tot în arest intr-un final. Iar poliţistul corupt, cu ajutorul căruia a fost tras pe dreapta Berbeceanu, şi care spera că într-o bună zi îi va lua locul, va fi demascat de colegii lui cinstiţi şi va ajunge şi el tot după gratii. Sunt capabil să pun pariu că aşa se va întâmpla.
Abia după ce se va stabili adevărul şi se va face dreptate în acest caz, vom spera să avem o poliţie şi o procuratură mai curate. Să dea Dumnezeu să am dreptate.
Dumitru TUDOR, fost ofiţer de poliţie judiciară, pe care presa de dinainte de 1989  l-a gratulat „Şeriful”.

===============

A trecut ceva timp, aproape 10 luni,  de cand eu am scris articolul prezentat mai sus. Au avut loc anchete serioase facute atat de catre DNA cat si DIICOT centru. Si iata rezultatele:

20 iulie 2014
Berbeceanu şi acuzatorii săi, judecaţi la pachet

 

Traian Berbeceanu, fostul şef al BCCO Alba, este audiat la DNA
Traian Berbeceanu a fost trimis miercuri în judecată de DIICOT, fiind acuzat că a luat mită o maşină în valoare de 20.000 de euro. El mai este acuzat de sprijinire a unui grup infracţional organizat, fals în declaraţii, spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la infracţiunea de delapidare.
Potrivit rechizitoriului DIICOT, în 2011 Berbeceanu ar fi primit de la Gheorghe Rusu, Dorin Eugen Ioan Cupeţiu şi alte persoane un autoturism marca Volkswagen Passat. În schimbul acestuia, Berbeceanu ar fi trebuit să le furnizeze soţilor Gheorghe şi Anca Rusu date şi informaţii privitoare la cercetarea acestora, a firmei SC Uranus Junior 2003 SRL şi a altor persoane din aceeaşi grupare criminală. Poliţistul nu a trecut nici maşina în declaraţia de avere, motiv pentru care va fi judecat şi pentru fals în declaraţii.
În paralel, fostul şef al DIICOT Alba, Ioan Mureşan, fostul procuror Nicolaie Cean şi poliţistul Alin Muntean au fost trimişi în judecată pentru fabricarea dosarulul pomenit mai sus, folosind în cauză declaraţii obţinute prin ameninţări, promisiuni sau favoruri şi date false. Mureşan este acuzat de abuz în serviciu, represiune nedreaptă şi fals intelectual, Nicolaie Ioan Cean, fost procuror DIICOT, de complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, şi Alin Mirel Muntean pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă. Acest dosar a fost trimis pentru judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Îmi pare rău că am avut dreptate.

 
Dumitru TUDOR
Directorul  „ Agenţiei de detectivi particulari TUDOR” prima agenţie de detectivi particulari înfiinţată în ROMÂNIA,  în data de 21 feb. 1991

Tags: judecată berbeceanu, cazul berbeceanu, cazul berbecean, berbece adrian remember, berbeceanu, juramant detectiv politie american

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.