You are here: Home // Investigatii // Hidrocentralele P.F. I şi P.F. II, sub şeile migratorilor politici

Hidrocentralele P.F. I şi P.F. II, sub şeile migratorilor politici

Portile de Fier

 

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Oganizată şi Terorism Craiova (DIICOT) are în lucru retehnologizarea de la Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II. Informaţia a fost confirmată de Cristinel Popescu, liderul sindicatului de la Hidroserv şi vicepreşedinte al Federaţiei Univers, într-o conferinţă de presă. Am vrut să aflu mai demult, ceea ce era evident , cu cât au contribuit prejudiciile aduse prin retehnologizare la intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica S.A. Poate ne vor spune, la încheierea anchetei, procurorii şi poliţiştii de la D. I. I. C. O. T, structura  din Oltenia. După unele surse, prejudiciul creat prin retehnologizare şi prin defecţunile cauzate de aceasta s-ar ridica, la nivelul Hidroelectrica S. A , la circa un miliard de euro!

Altfel de migratori

Când vorbim de migratori politici, nu avem în vedere pe cei care trec, după cum bate vîntul de la un partid la altul şi nici de  alternanţa putere-opziţie. Este vorba de acei politicieni, care odată ajunşi în funcţii de decizie, s-au comportat precum cei din popoarele migratoare care, pe unde au trecut, au lăsat în urmă prăpăd. În îndelungata ei istorie, România a avut parte şi de astfel de invazii şi, după cum o să vedeţi, nu este încă scutită de astfel de atacuri nici astăzi.Cu precizarea că migratorii de astăzi sunt autohtoni !

Urgenţă maximă, dar peste 2 ani !

Cei 17.000 de specialişti ai adunăturii politice numită Convenţia Democrată din România, vizionari mai ceva decît Nostradmus, au ajuns la concluzia că la Hidroelectrica era iminentă apariţia unor defecţiui care, n’aşa, vorba lui Saul Brukner, alias Silviu Brucan, puteau pune în pericol securitatea energetică a României. Ca urmare, în anul 1996, RENEL, cum se numea atunci colosul energetic românesc, a început licitaţiile pentru rebilitarea hidroagregatelor de la PF I . Mai multe firme, din ţară şi din străinătate, ar fi vrut acest caşcaval. Treburile au trenat, iar în anul 1997 a luat fiinţă compania de consultanţă B&C Consulting, printre ai cărui fondatori s-a numărat şi Bogdan Buzăianu, cel care a devenit, în timp, unul dintre potenţii „băieţi deştepţi” din energie. Urgenţa a devenit atât de presantă, încât guvernul Ciorbea nu a mai avut timp de licitaţii, aşa că a încredinţat lucrările, pentru…. viitoarea explozie de energie electrică de la Porţile de Fier I, companiei elveţiene  Sulzer Hydro, al cărui consultant era nimeni altul decât Bogdan Buzăianu. Ca atare, guvernul Ciorbea aruncă pe piaţă H. G nr.474 / 1997, iar pentru rezolvarea „urgenţei” lucrările au început abia la 1 iulie 1999, la hidroagregatul nr. 6 ! Contractul cu Sulzer Hydro a fost semnat în octombrie 1997, la preţul de 202 milioane  de franci elveţieni.

Reclamă cu ceasuri, bricege şi brichete de „comando”

Odată semnat contractul de retehnologizare  pentru PF I, prin Drobeta Turnu- Severin au început să circule gipane  inscripţionate „Sulzer Hydro”, la covrigul cărora se aflau… dame de reprezentanţă. Însă, lucrările de la hidroagreagtul nr.6 erau în întârziere şi atunci s-a adus  un autocar cu junalişti,  de la Bucureşti, cărora urma să li prezinte minunea investiţiei de la PF 1. Au fost invitaţi şi jurnaliştii… locali, ei fiind responsabili cu întrebările neconvenţionale. Întrebat de ce s-au întârziat lucrările, reprezentantul firmei elveţiene  a încercat să dea vina pe firmele subcontractoare din România. Butucul turbinei, care urma să fie prelucrat la U. C. M Reşiţa, a fost turnat la Sheffield, în Anglia, iar transportul agabaritic circula numai noaptea, cu 30 de km pe oră, „nu ca în România”. Colac peste elveţian, trailerul a avut şi un accident, ieşind în decor. Jurnaliştii care au stat să asculte până la capăt laudele şi insultele unui individ fără scrupule s-au ales cu un ceas, să nu credeţi că era elveţian,cu câte un briceag multifuncţional şi cu câte o brichetă, ambele folosite de trupele de comando, aşa cum văzuseră prin filme unii dintre cei prezenţi. Obiectivul a fost atins. Nicăieri nu s-a scris şi nici nu s-a vorbit despre penalităţile prevăzute în contract, în cazul nerespectării termenului de execuţie a lucrărilor.

Filantropii din guvernele României

Conform prevederilor contractuale, lucrările de la cele 6 grupuri de la PF I urmau să fie achitate din exportul de energie electrică, care a căzut în sarcina unei alte firme elveţiene, E. G. L . Numai că, în anul 1999, aceştia au avut probleme în valorificarea cotelor de electricitate la export. Le- au sărit în ajutor filantropii din guvernul României de la acea dată. S-a pus în circulaţie Hotărârea nr.652/ 2009, care completa art.2 din H. G 474/ 1997. Astfel, Ministerul Finanţelor urma să emită o garanţie de stat pentru un credit extern, în valoare de 152 de milioane de franci elveţieni, contractat de Comapnia Naţională de Electricitate S. A, pentru finanţarea în continuare a lucrărilor. Mai mult, guvernul a mai luat o hotărâre inteligentă, oferindu-se să suporte financiar costurile contractului în locul elveţienilor. În august 1999, se aprobă o hotărâre de guvern, prin care se modifică unele dintre prevederile din contract. CONEL (fosta RENEL)  este mandatată să contracteze creditul menţionat, iar Ministerul Finanaţleor primeşte undă verde pentru a emite garanţii de stat în favoarea CONEL, pentru a se împrumuta mai uşor. Toate acestea, în condiţiile în care contractul prevedea clar că în situaţia în care primul grup reabilitat nu atingea parametrii stabiliţi în proiect, acesta putea fi reziliat ! Pentru executanţii retehnologizării de la Porţile de fier I lucrurile au mers bine. Ei s-au gândit că le-ar fi şi mai bine dacă s-ar ocupa şi de reabilitarea hidroagregatelor de la Porţile de fier II. Ceea ce s-a şi întâmplat. Cum ? Veţi vedea în curând.

(va urma)

Detectivul Nae

Tags: portile de fier

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.