You are here: Home // Investigatii // Hidrocentralele PF I şi PF II, sub şeile migratorilor politici (partea a doua)

Hidrocentralele PF I şi PF II, sub şeile migratorilor politici (partea a doua)

Portile de Fier

Altă hidrocentrală, aceleaşi probleme

Cu toate că după retehnologizare, lucrurile nu mergeau ca pe…val la Porţile de fier I, alţi guvernanţi au considerat că este nevoie de aceleaşi operaţiuni de reabilitare şi retehnologizare la Porţile de Fier II. S-a promovat Ordonanaţa de Guvern  647/ 2001 unde, printre altele, au fost trecute ca prioritare în domeniul energetic lucrările de reabilitare la PF II. La scurt timp, actul normativ a fost dublat de un altul, H.G. 848/2001, care se referă la unele măsuri de creştere a gradului de siguranţă în exploatare şi a puterii instalate la acelaşi obiectiv. Contractul a fost negociat în anul 2003, pentru suma de 122  milioane de euro. Numai că şi aici au apărut aceleaşi probleme ca la PF I . Regulatoarele de turaţie de la hidroagregatele reabilitate nu funcţionau aşa cum trebuie şi acestea se decuplau de la Sistemul Energetic Naţional, iar comanda grupurilor de la distanţă nu funcţiona sută la sută. Aşa au apărut nişte pagube, a căror valoare trebuia suportată de firma care se ocupa de lucrări. Numai că politicienii aflaţi în funcţie de decizie au fost, din nou, darnici cu banii statului român.

Penalităţi compensate şi „facilităţi” generoase !

Lucrările la hidoagregatul nr.6 de la PF I au întârziat. Conform prevederilor contractului acesta poate fi reziliat  în cazul în care primul grup reabilitat nu atinge la termen  parametrii din proiect. Nici vorbă de aşa ceva. Ba mai mult. Reprezentanţii statului român au scutit firma VA TECH, care preluase Sulzer Hydro, şi de plata penalităţilor stabilite în contract, în situaţia amintită. Aşa s-a întâmplat şi la PF II, acolo unde hidroagregatul nr. 8 a intrat în sistem cu 4 luni întârziere. Firma VA TECH, devenită între timp ANDRITZ HYDRO,  a fost penalizată cu 1,4 milioane euro. Însă, cum în România … nimic nu se pierde totul se transformă, vîrfurile de la Hidroelectrica S.A. i-au „donat” firmei respective 2,4 milioane de euro pentru cumpărarea unor echipamente care nu erau incluse în devizul iniţial.

Suspiciuni

Există suspiciuni în ceea ce priveşte opririle neprogramate ale unor grupuri energetice. Ca să nu pună firma care s-a ocupat de reabilitare la plată, timpii morţi, în care nu s-a produs energie electrică pe grupurile respective, ar fi fost trecuţi la mentenanţă, un termen pretenţios şi preţios ce se traduce prin lucrări de întreţinere şi reparaţii. Dacă au fost decontate în contul Hidroserv nu se ştie, iar problema trebuie lămurită de cei ce se ocupă de anchetă. Pentru că oamenii de la Hidroserv au avut mult de suferit de pe urma insolvenţei.

Din retehnologizare în retehnologizare la…insolvenţă!

Creşterea puterii instalate pe hidroagregat, în cele două hidrocentrale- acesta a fost scopul principala al retehnologizării. De la acesta s-a ajuns la insolvenţă, stare generată de pagubele pricinuite pe parcursul derulării lucrărilor de modernizare, dar şi a clauzelor  din contractele cu „băieţii deştepţi din energie”. Ca de obicei, cei care au pâinea şi cuţitul taie jimbla strâmb, iar cei care trag ponoasele sunt  cei mulţi. Salariaţii de la Hidroserv şi de la cele două centrale au plătit scump. Au pierdut din drepturi, unii au fost concediaţi,  iar volumul lucrărilor de întreţiere a scăzut, pentru că nu au mai fost alocaţi bani, pe motiv că grupurile au o viaţă nouă  şi o vreme nu trebuie să li se mai ducă grija!

S. H. E. N. Porţile de Fier, în prezent

Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă, iar mîntuitorul Remus Borza, administratorul judiciar, a raportat în acte, un profit de peste 200 de milioane de lei! Cifra este contestată de Cristinel Popescu,liderul sindicatului Hidroserv, şi sunt suficiente argumente pentru aceasta. În perioada de insolvenţă, hidroagregatele 3 şi 6 de la PF I au continuat să facă fiţe, iar la probele de la PF II s-au simţit vibraţii, de parcă avioanele NATO ar bombarda din nou portul sârbesc Prahovo. Pentru ca tacâmul să fie complet, numai în acest an, Hidrolectrica trebuie să plătească peste 30.000 de salarii compensatorii. Celebra D. M. H. (Direcţia Mişcării Hârtiilor) a funcţionat şi în cazul retehnologizării de la Porţile de Fier I şi II. Salariaţii de la Hidroserv şi de la cele 2 centrale aşteaptă acum ca anchetatorii de la Direcţia de Investigarea a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism să pună…hârtiile în ordine. Şi să decidă ce trebuie să primească… foştii arhivari !

Detectivul Nae

Tags: energetica, andritz hydro pf2, hidroserv pf 2

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.