You are here: Home // Investigatii // În numele lui Ceauşescu, distrugeţi tot !

În numele lui Ceauşescu, distrugeţi tot !

Nae DetectuvuCam aşa s-ar traduce mesajul transmis de promotorii democraţiei de cavernă în România, imediat după evenimentele din decembrie 1989. Între „industria românească este un morman de fiare vechi”, constatarea savantă a primului prim- ministru postdecembrist, şi „investiţiile prosteşti ale lui Ceauşescu” nu a fost nici măcar  un pas. Elanului demolator al revoluţionarilor de circumstanţă şi al celor care ştiau… calea de urmat le-au căzut pradă  şi sistemele de irigaţii. După care plâng unii de cîţiva ani încoace, de când seceta vămuieşte nemilos recoltele.

Ogoarele au rămas pe sec

Manipularea a continuat şi după 1990. Ţinta a fost aceeaşi: Nicolae Ceauşescu. În numele lui, identificat drept autor al tuturor investiţiilor din România, s-a dat mână liberă hoţilor cu ştaif, dar şi găinarilor care s-au înfruptat care din ceea ce au dorit. Sistemele de irigaţii au cazut şi ele pradă  cohortelor de barbari ai secolului XX, dintre care unii au trecut şi pragul secolului XXI şi ar putea să spună celor care aplică, teoretic, legea cum s-au îmbogăţit peste noapte. În judeţul Mehedinţi, erau amenajate în sistem irigat circa 90.000 de hectare. Astăzi, ploaia artificială ţine de domeniul arheologiei. S-a furat tot. De la dalele de pe canalele magistrale  ori secundare şi până la transformatoare, conductori de cupru, contactori de argint şi folie potectoare.Doar un singur hoţ a plătit cu viaţa, încercând să sustragă nişte conductori de cupru aflaţi sub tensiune. Dezastrul… ocrotit de lege, de patidele politice şi de oamenii lor a continuat.

Încercare de reabilitare

În guvernarea 2000- 2004 s-au chelltuit miliarde de lei bune pentru reabilitarea şi repunerea în funcţiune a sistemelor de irigaţii. S-au refăcut staţiile de pompare sau de punere sub presiune a apei, s-au pus hidranţi noi şi li s-a dat de lucru oamenilor ploii artificiale care trăgeau targa pe uscat pe la instituţia care se ocupă cu şomajul. Degeaba! Iubitorii de fier vechi, ba chiar şi unii proprietari de terenuri, pe parcela cărora se afla vreun hidrant sau vreo reţea subpământeană au avut grijă ca şi noua investiţie să dispară. Şi pentru ca tacâmul să fie complet, au apărut în peisaj Asociaţiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigat. Cărora li s-a transferat patrimoniul, însă fără nici un folos. Acestea, din diverse motive au terminat şi ceea ce mai era, pentru a-şi plăti datoriile către diverşi parteneri de… udătură.

Bătutul apei în piuă

Vreme de vreo trei ani după Marea Revoluţie Capitalistă din decembrie 1989, natura a fost generoasă cu… fermierii de asfalt. Datorită faptului că li s-a permis şi irigarea gratuită prin brazde, recoltele au fost nesperat de bune. Unii au crezut atunci că le-a pus mâna pe cap Cel de Sus. Au uitat, însă, că Dumnezeu are şi picioare. În scurgerea anilor, natura le-a devenit tot mai potrivnică. Seceta a luat în stăpânire Mehedinţiul, roadele au intrat la apă şi nu sînt pe măsura puterii pământului, iar autorii dstrugerii sistemelor de irigaţii se gândesc acum la repunerea în funcţiune a acestora. Treaba este mai mult decât anevoioasă, pentru că nu sunt bani. Deşi unii dintre salariaţii fostei sucursale Mehedinţi a Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare sunt angajaţi  ai unei firme da pază şi au în grijă ceea ce a mai rămas din sistemele de irigaţii din judeţul nostru. Şi nu o fac pe gratis ! În concluzie, bani ar mai fi şi pentru ploaie artificială, dar  probabil că nu s-a găsit încă formula optimă de împărţire a acestora! Deocamdată, de irigaţiile din Mehedinţi s-a ales praful, iar acesta se depune şi le pricinuieşte pagube fermierilor de hârtie, care uită că s-au numărat printre cei care au contribuit la dărâmarea „investiţiilor prosteşti” ale lui Ceauşescu!

Nae Detectivu

Tags: analiza postdecembrista, hidranti ceausescu

1 Response to " În numele lui Ceauşescu, distrugeţi tot ! "

  1. wonga says:

    great publish, very informative. I wonder why the opposite experts of this sector do not understand this. You should proceed your writing. I am sure, you’ve a great readers’ base already!

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.