You are here: Home // Detectivi // Incursiuni în istoria profesiei de detectiv particular

Incursiuni în istoria profesiei de detectiv particular

                             Inceputurile profesiei de detectiv particular la nivel international.

Se spune ca istoria profesiei de detectiv particular incepe cu Eugène François Vidocq in anul 1833.

Francezul Vidocq, a trait intre anii 1775 – 1857, fost criminal si mai apoi devenind criminalist, a inspirat numerosi scriitori precum Victor Hugo si Honoré de Balzac.

Vidocq, trece de la statutul de escroc, devenind fondatorul (sfarsitul anului 1811) si primul director al institutiei (pana in 1827) de combatere a criminalitatii si sigurantei nationale – Sûreté (1812 -1832). La sfarsitul anului 1813, Napoleon Bonaparte semneaza un decret prin care acorda autoritate statala institutiei,  numind-o Sûreté Nationale.

Sûreté a fost o inspiratie pentru Scotland Yard, FBI si alte departamente de investigatii criminale.

In 1833, Vidocq pune bazele biroului de informatii – “Le bureau des renseignements “, o companie formata din detectivi si politisti, prima companie de detectivi, institutie pe care o conduce pana in 1848.

Astfel, dupa Vidocq, incepe dezvoltarea industriei de detectivi particulari. Clientii incepeau sa apeleze la detectivii particulari fie pentru ca politia nu se implica foarte mult in cazurile lor, fie ca nu erau dotati corespunzator, astfel incat sa le rezolve cazurile. Clientii solicitau agentii de detectivi particulari in cazurile care implicau litigii in cadrul fortei de munca.

In 1852, Charles Frederick Field, infiinteaza in UK un birou de ancheta la pensionarea sa din Politia Metropolitana.

In 1850, in US, Allan Pinkerton infiinteaza agentia de detectivi particulari – Pinkerton National Detective Agency.

Detectivul Pinkerton a devenit celebru cand a dejucat un complot de asasinare a presedintelui de atunci, Abraham Lincoln.

Sunt zvonuri, poate exagerate, precum ca Pinkerton National Detective Agency  sau pe scurt Pinkertons cum eram numiti, aveau la un moment dat mai multi agenti (nu erau doar detectivi) decat armata US.

La sfarsitul secolului al XIX –lea, in timpul tulburarilor uniunii US,  au existat foarte multe cereri pentru Pinkertons care au implicat in greva muncitorilor detectivi, agenti operativi inarmati, pentru a tine grevistii in afara fabricilor. Un caz celebru pentru Pinkertons, in care au fost implicati este Homestead Strike din 1892.

In jurul anului 1920, detectivii particulari ajung sa fie accesibili clasei sociale medii americane, datorita si bunastarii acelor ani.

A urmat apoi, odata cu schimbarea necesitatilor oamenilor, o perioada infloritoare pentru profesia de detectiv particular.

Incepand de la cazuri de infidelitate, fraudarea societatilor de asigurari, prevenirea si identificarea infractorilor, profesia de detectiv particular a capatat o necesitate pe mai multe ramuri, reusind si datorita tehnologiei ce incepuse sa se dezvolte, sa sporeasca activitatea de investigatii si astfel sa devina o meserie practicata de persoane cu cazier judiciar curat si care se puteau ridica la un nivel de afaceri foarte exigent.

Detectivi particulari in fictiune

Sherlock Holmes, celebru detectiv particular, ce apare in capodoperele lui Sir Arthur Conan Doyle. Sherlock se distinge prin rationamentul logic, capacitatea de a se deghiza si competentele stiintifice si criminalistice pentru rezolvarea investigatiilor. Pe parcursul romanelor detectivul Sherlock este ajutat de bunul sau prieten Dr. John H. Watson.

Hercule Poirot, detectiv ce apare impreuna cu Miss Marple. Poirot este unul dintre cele mai celebre personaje si de lunga durata din romanele celebrei Agatha Christie. Aceasta il pune in evidenta pe detectivul Poirot, prin excelenta sa de a extrage informatii foarte importante, prin atentia la detaliile pe care le observa in discutiile cu oamenii, adesea asumandu-si dispretul oamenilor fata de el. Detectivul Poirot isi face obiceiul de a strange persoanele implicate intr-o camera si de a le explica rationamentul care l-a condus la solutionarea investigatiei, dezvaluind totodata ca ucigasul este unul dintre ei.

Detectivul Colombo desi intra in categoria detectivilor ce lucreaza in Departamentul de Politie Los Angeles , ramane un personaj impresionant in serialul de televiziune ce aparea in anii ’60. Detectivul Columbo este evidentiat de o personalitate calma ce-si interogheaza suspectii fara a lasa impresia ca acestia din urma sunt incriminati. Columbo rezolva cazurile prin celebra semnatura: “…ar mai fi ceva, domnule, un lucru pe care sunt sigur ca-l puteti explica “.

 Inceputurile profesiei de detectiv in Romania

In Romania, profesia de detectiv particular a existat si in perioada interbelica insa datele istorice nu sunt foarte clare, acest aspect fiind unul din rezultatele regimului comunist.

Totusi, un nume vehiculat este cel al lui Alexandru Nicolschi (1915 – 1992) fost general roman de Securitate, care a avut functiile de subdirector general al Direcției Generale a Securitatii Poporului  intre 1948 si 1953 iar apoi, secretar general al Ministerului Afacerilor Interne intre anii 1953-1961.

Spion sovietic, Nicolschi, este prins la granita, este condamnat la inchisoare si mai apoi eliberat in 1944. In anul 1945, este numit in functia de sef al Corpului de Detectivi din Directia Generala a Politiei.

 Profesia de detectiv particular in Romania contemporana

Dupa revolutia din ’89, profesia de detectiv particular nu a mai fost supusa vreunei restrictii. Prima Agentie de detectivi particulari apare in Drobeta Turnu Severin la data de 01  feb. 1991, ce functiona in baza Legii 31/1990, a societatilor comerciale.  Se numea Agentia Dunarea, avea ziar de specialitate denumit Detectivul, al carei patron era nimeni altul decat reputatul ofiter de politie judiciara, cpt. Dumitru TUDOR, recunoscut oficial ca primul detectiv particular din Romania postdecembrista.

Ulterior, in 2003 apare legea 329 care confera meseriei de detectiv particular un cadru special.

Astfel, detectivul particular este persoana atestata profesional de catre Inspectoratul General al Politiei Romane si care lucreaza in cadrul unei societati specializate de detectivi particulari sau in cadrul propriului cabinet individual de detectiv particular si, care poate fi angajata de catre o persoana fizica sau juridica pentru servicii de investigatii private, conform legislatiei in vigoare.

Astazi, detectivii particulari lucreaza adesea in colaborare cu firmele de asigurari, cu firmele de recuperare debite si banci comerciale pentru depistarea bunurilor fraudate.

De asemenea, detectivii particulari lucreaza cu avocati pentru culegerea de dovezi in diferite cazuri. Prin exercitarea profesiei de detectiv particular se cauta dovezi in cazurile de suspiciune in privinta adulterului si a relatiilor extraconjugale, acesta fiind una dintre activitatile cele mai populare in materie de detectivistica. Investitorii, angajeaza un detectiv particular, ca sa cunoasca anumite aspecte (economice, financiarem umane) care nu au transparenta, din dorinta de a-si proteja banii, de a avea o perspectiva clara asupra investitiei sau chiar daca se cunosc anumite riscuri, pentru minimizarea acestor riscuri.

Societatile specializate si cabinetele individuale de detectivi particulari, cadrul carora detectivul particular isi exercita profesia, trebuie sa fie licentiate de catre Inspectoratul General al Politiei Romane, institutie ce tine evidenta tuturor detectivilor atestati, a societatilor specializate si a cabinetelor individuale de detectivi particulari.

Detectivul particular poate solicita oficial (conform Legii 329/2003 republicata in 2007) de la autoritatile publice, date despre persoane, bunuri sau situatii necesare detectivului particular in procesul de investigare, care, potrivit legii, nu sunt clasificate si nu aduc atingere dreptului la viata intima familiala si privata ori altor drepturi si libertati fundamentale ale persoanei vizate.

Detectivul particular este obligat prin lege sa pastreze secretul profesional asupra datelor si informatiilor obtinute, acestea putand fi comunicate, la cerere, in conditiile legii, numai instantelor judecatoresti si Ministerului Public, daca acestea pot fi utile pentru aflarea adevarului in cauze penale.

Detectivul particular (potrivit legii 329/2003), la cererea persoanelor fizice sau juridice, desfasoara activitati specifice de investigare, referitoare la:

a) conduita si moralitatea publica a unei persoane;

b) date privind solvabilitatea ori seriozitatea unei persoane fizice sau juridice potentiala partenera intr-o afacere;

c) persoanele disparute de la domiciliu;

d) bunurile care fac obiectul unor litigii de natura civila sau penala instrainate in scopul prejudicierii intereselor unei parti in proces;

e) asigurarea protectiei impotriva scurgerii unor informatii din sfera vietii private sau a activitatii operatorilor economici care doresc sa pastreze confidentialitatea acestora.

Astfel, in secolul vitezei, detectivul particular este o persoana cu un inalt grad de rationament logic, cunoaste foarte bine arta de a se deghiza, isi transpune imaginatia intr-o realitate pragmatica, reusind sa fie critic atunci cand situatia o cere si sa discearna cu mare grija acele indicii care vor duce spre rezolvarea cazului pentru care a fost angajat.

Detectiv Tudor
http://www.detektivtudor.ro/

 

Tags: detectiv romania, agenți particulari roman, agenția de detectivi pinkerton, angajez detectiv particular, detectivul tudor ziar, detectivi particulari

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.