You are here: Home // Justitie // LIBER LA TEPUIT PARTENERII DE AFACERI

LIBER LA TEPUIT PARTENERII DE AFACERI

Înselăciunea si delapidarea sunt tratate de noul Cod Penal într-o manieră cu mult mai blândă decât o făcea vechea lege, aceasta însemnând pedepse de până la patru ori mai mici. Un caz particular este înselăciunea cu cecuri, una dintre cele mai frecvente infractiuni de natură economică, din care rezultă prejudicii de sute de milioane de lei anual.
Ea nici nu mai apare în Codul penal si, ca atare, intră sub incidenta unei legi din 1934. Drept urmare, pedeapsa scade nu mai putin de 12 ori, până la maximum un an de puscărie sau amendă. În plus, inculpaţii care îsi recunosc fapta pot încheia cu procurorul un acord care să le reducă pedeapsa fără a mai fi nevoie să treacă printr-un proces, scrie www.capital.ro
Marii câştigători sunt însă inculpaţii cu procese vechi pe rol, care ar putea avea surpriza să constate că faptele lor s-au prescris deja, conform noilor reglementări.
Noul Cod penal tratează cu mare blândete infractiunile de natură economică. Se remarcă înselăciunea si delapidarea, unde pedepsele se reduc si de patru ori, scăzând, în consecinţă, si termenul de prescriptie
Pentru un om de afaceri cu  bani si cu avocati iscusiti, noul Cod penal poate fi un adevărat cadou în cazul în care ajunge să aibă probleme cu justitia. Ba, mai mult, chiar si cei care au ajuns deja pe băncile tribunalului pot profita de modificările substantiale în ceea ce priveste definitiile, pedepsele si termenele de prescriptie în cazul infractiunilor de natură economică, având în vedere că procesele lor se vor judeca pe noul Cod penal (legea evident mai favorabilă).
Avocatii consultati de Capital remarcă faptul că infractiunile economice, mai ales înselăciunea si delapidarea, au parte de un tratament mult mai blând. În plus, căile legale prin care persoanele puse sub acuzare pot evita anii de puscărie cresc la număr. „Noul Cod de Procedură Penală introduce posibilitatea încheierii unui acord de recunoastere a vinovătiei. El se aplică pentru încadrări între 2 si 7 ani, deci se potriveste mănusă infractiunilor economice“, spune Antoniu Obancia, partener la Zamfirescu Racoti and Partners (ZRP), specialist în drept penal economic.
Această formulă are ca inspiratie dreptul anglo-saxon, acolo unde sunt foarte folosite. Am văzut cu totii în filmele americane cum procurorul „cade la pace“ cu inculpatul, acesta din urmă beneficiind de pedepse mai blânde în urma recunoasterii faptei. Este important de precizat că acest tip de acord poate fi încheiat în etapele procesuale, mai precis „în cursul urmăririi penale, după punerea în mişcare a acţiunii penale“, după cum arată articolul 478 din noul Cod de procedură penală. Cu alte cuvinte, este o întelegere care nu presupune judecata în fata unei instante. Initiativa încheierii unui acord de recunoaștere a vinovătiei poate veni atât de la procurori, cât si de la persoana cercetată. O astfel de întelegere, spun surse din lumea justitiei, ar fi încercat să încheie si Gruia Stoica, patronul GFR, cu procurorii DNA. Aceastia din urmă ar fi propus acuzatului o pedeapsă de patru ani cu executare în schimbul recunoasterii faptelor.
Noul Cod penal extinde si aplicarea procedurii de împăcare a părtilor, astfel încât ea se aplică si infractiunii de înselăciune. Potrivit unei prevederi exprese a noii legi „împăcarea înlătură răspunderea penală“ în cazul infractiunii de înselăciune.
Înselăciunea cu cecuri dispare
Una dintre modificările importante vizează excluderea din articolul care defineste înselăciunea a paragrafului privind cecurile fără acoperire. „Înselăciunea prin cecuri îsi găseste astăzi o incriminare specifică în Legea asupra cecului nr. 59/1934, asa cum a fost recent modificată, în sensul că regimul sanctionator este închisoarea de la 6 luni până la un an sau amendă, spre deosebire de regimul sanctionator anterior datei de 1 februarie, când fapta se pedepsea conform înselăciunii din Codul penal, posibil chiar cu 20 de ani de închisoare“, explică Antoniu Obancia.
Modificarea este  foarte importantă, întrucât utilizarea cecurilor fără acoperire a devenit o practică frecventă în ultimii ani. Potrivit rapoartelor Băncii Naționale a României (BNR), în fiecare lună din 2013 au fost refuzate la plată între 600 si 800 de astfel de instrumente, cu o valoare totală medie de cel putin 20 de milioane de lei. Maximul ultimului an a fost înregistrat în ianuarie 2013, când peste 1.000 de cecuri cu o valoare totală de 31 de milioane de lei au fost refuzate.
Datele BNR arată că situatia este cu mult mai gravă în ceea ce priveste fraudele cu bilete la ordin, care, indirect, beneficiază de asemenea de un tratament cu mult mai blând, având în vedere redefinirea pedepselor pentru infractiunea standard de înselăciune.
Despre cât de important este biletul la ordin în economia României a vorbit, pentru Capital, Constantin Coman, directorul Coface, care spune că, în practică, sunt extrem de rare situatiile când judecătorii dau pedepese penale celor care utilizează cecuri sau bilete la ordin false.
„În privinta biletului la ordin, nici nu se pune problema eliminării, acesta fiind în continuare cel mai utilizat instrument de plată în tranzactiile dintre firmele românești“, spune directorul Coface, companie specializată, printre altele, în recuperarea creantelor.
Termene de prescriptie mult reduse
Reducerea drastică a pedepselor în ceea ce priveste două dintre infractiunile economice importante (înselăciunea – de la maximum 12 ani la maximum trei ani – si delapidarea – de la maximum 15 ani la maximum şapte ani) presupune o reducere substantială a termenelor de prescriptie a faptelor.
Astfel, pentru înselăciune, termenul scade de la zece ani la doar cinci ani, în timp ce pentru delapidare scade de la zece ani la opt ani. În cazul înselăciunilor cu cecuri, unde pedeapsa este de maximum un an sau amendă, infractiunea se prescrie în doar trei ani, fată de zece ani, cum era pe vechiul Cod penal.
  „Intreprinzători“ cu mii de firme care s-au bazat pe naivitatea partenerilor
„Există un risc penal asociat cecurilor. În practică, însă, pentru înselăciunea prin file cec nu se dă decât arareori puscărie“, spune Constantin Coman, directorul general al Coface România. Nu crede, însă, că de vină ar fi reaua-vointă a magistratilor, cât faptul că „autoritătile sunt supraîncărcate si apreciază adesea că fraudele economice nu reprezintă o prioritate“. În plus, trecând de cealaltă parte a baricadei, judecătorilor le este greu să discearnă între antreprenorii care au fost nevoiti să intre în insolventă din lipsa disponibilităților bănesti, nemaiachitându-si, astfel, datoriile către furnizori, si cei care si-au înfiintat firma exact în scopul de a se îmbogăti de pe urma unui sistem economic deficitar: „putine sunt fraude autentice, în rest fiind vorba de faptul că economia natională a scăzut abrupt. În anii de criză, mai toate afacerile din România bazate pe sistemul cumpăr-si-revând au dat faliment: acest tip de comert în care nu se produce nimic, dar avem sute de firme pe lantul între o rosie care creste pe câmp si drumul ei către masa consumatorului final a intrat în colaps  pur si simplu“. Afirmatia îi apartine avocatului Iulian Urban, unul dintre putinii parlamentari (în fostul mandat) care au bătut monedă pe curătarea sistemului de instrumente de plată la termen.
El crede că de vină pentru pagubele imense suferite de companiile prejudiciate prin intermediul cecurilor si al biletelor la ordin este si naivitatea oamenilor de afaceri români: „de exemplu, la Romstrade, chiar dacă avea sute de incidente de plată, creditorii au avut totusi încredere că îsi vor vedea banii, până când s-a deschis insolventa – iar odată ajunsi la masa credală nu mai au, în general, sanse să îsi vadă banii, pentru că ei detin doar creante chirografare. Acelasi fenomen s-a întâmplat si în alte cazuri celebre de insolventă, precum Mic.ro, Promisat, Izometal sau Pic.“

   Patru motive de bucurie pentru „inculpatii financiari“ cu dosare vechi
Pedeapsa pentru infractiunea de înselăciune este redusă semnificativ. Încadrarea este între 6 luni si 3 ani, potrivit noului Cod penal, fată de un interval între 6 luni si 12 ani cum prevedea vechea lege.
Având în vedere această modificare, si termenul de prescriere a faptei se reduce de la 10 ani la doar 5 ani.
Pedeapsa pentru infractiunea de delapidare este redusă si ea semnificativ.
Încadrarea este între 2 si 7 ani, potrivit noului Cod penal, fată de un interval între 1 si 15 ani, cum prevedea vechea lege. Mai mult, noua lege pedepseste si tentativa, însă elimină posibilitatea încadrării la infractiunea de delapidare cu consecinte deosebit de grave unde, pe vechiul cod, pedeapsa era între 10 si 20 de ani.
Consecinte deosebit de grave însemna un prejudiciu mai mare de 200.000 de lei. Având în vedere această modificare, si termenul de prescriere a faptei se reduce de la 10 ani la doar 8 ani.
Infractiunea de înselăciune cu cecuri nu mai este cuprinsă în noul Cod penal. Aceasta înseamnă că ea va fi pedepsită potrivit unei legi mai vechi. Astfel, pedeapsa este încadrată între 6 luni si 1 an sau amendă, fată de o pedeapsă între 6 luni si 12 ani.
Si în acest caz este eliminată posibilitatea încadrării la consecinte deosebit de grave, ceea ce ar fi însemnat până la 20 de ani de puscărie. Termenul de prescriere a faptei se reduce de la 10 ani la doar 5 ani.
Noua lege introduce posibilitatea încheierii, între procuror si inculpat, la initiativa oricăreia dintre părti, a unui acord de recunoastere a vinovătiei, care presupune reducerea pedepsei pentru inculpat în cazul în care admite comiterea faptelor.
Înselăciunea prin cecuri îsi găseste astăzi o incriminare specifică în Legea asupra cecului nr. 59/1934, asa cum a fost recent modificată.

Antoniu Obancia, partener, ZRP

Detectivul de serviciu

Tags: noul cod penal

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.