You are here: Home // Detectivi // O profesie inedita: detectiv social

O profesie inedita: detectiv social

Un copil parasit, undeva, intr-un centru de plasament. O mama si un tata cine stie in ce parte de tara. Cine ii poate ajuta sa se intalneasca? Un miracol. Sau un detectiv social. De fapt, in Romania exista unul singur. Nu pentru ca nu ar fi nevoie de ei, ci pentru ca nu sunt bani.

De altfel, denumirea a fost inventata de cei de la Fundatia “Pestalozzi”. Detectivul social este cel care, la solicitarea copilului abandonat, gaseste familia naturala a acestuia si le intermediaza intalnirea.
Teoretic, aceasta ar fi menirea oricarui asistent social, de la orice Directie pentru Protectia Copilului (DPC) din tara. Practic insa, posibilitatile acestora sunt limitate: ei nu pot sa caute familiile copiilor abandonati decat pe teritoriul judetului sau al sectorului lor. In schimb, detectivii de la “Pestalozzi” pot urmari o pista indiferent in care judet al tarii.
Proiectul “Detectivi sociali” a fost pus pe roate in 2001. Atunci s-a decis formarea unei echipe care, in colaborare cu DPC din sectorul 3 al Capitalei, sa caute familiile copiilor abandonati in centrele de plasament ale sectorului. Initial, au fost trei (un coordonator si doi detectivi); apoi, o data cu imputinarea banilor oferiti de Fundatia “Pestalozzi Children” din Elvetia, au mai ramas un detectiv si un voluntar. Acum a mai ramas numai detectivul Stefan Stancu, care are in curs de rezolvare zece dosare…

 

Cum se desfasoara o asemenea investigatie

 

Primul pas il face copilul institutionalizat, care apeleaza la detectivul social, cu rugamintea de a-i gasi familia. Apoi detectivul cere la DPC dosarul copilului, din care, de multe ori, nu afla prea mare lucru.
Daca sunt trecute numele si adresa mamei, de cele mai multe ori nu mai corespund. Se cere sprijinul Politiei, dar nici acolo datele nu sunt intotdeauna actualizate. Daca este vorba despre copii abandonati inca din maternitate, cautarile trebuie sa inceapa de acolo, din arhiva spitalului.
In clipa in care a fost gasit unul dintre parinti, se face o consiliere psihologica atat a parintelui, cat si a copilului, dupa care are loc intalnirea dintre ei. Apoi, detectivul social face un raport de ancheta sociala adresat DPC, in care propune reintegrarea copilului in familia sa naturala ori, dimpotriva, urmand ca DPC si copilul sa decida.
“Din punctul nostru de vedere”, spune Stefan Stancu, “cazul este rezolvat fie cand are loc intalnirea copil-familie, fie cand decidem ca aceasta intalnire nu e posibila, pentru ca ar pune in pericol siguranta copilului. Concret, nu am dus copilul la niste parinti despre care am aflat ca au mai avut sase copii pe care i-au vandut. Nu am vrut sa il expunem.”

 

Copilul decide

 

La detectivul social apeleaza copiii abandonati din sectorul 3 al Capitalei, cu varste intre opt-noua si 19 ani. (Chiar daca, in mod legal, dupa varsta de 18 ani ei n-ar mai trebui sa fie in subordinea DPC, cum nu exista nici o alta autoritate care sa se ocupe de ei, tot DCP se intereseaza de soarta lor). Detectivul face niste cercetari preliminare, insa nu se avanta in cautari temeinice decat dupa o noua discutie cu copilul, pentru a se convinge ca acesta vrea intr-adevar sa-si gaseasca rudele.
Strangerea informatiilor poate dura peste un an (durata record a fost de numai doua-trei saptamani!) – si asta, din cauza birocratiei institutionale.
Cum am mai spus, chiar si la Politie au adrese vechi in evidente, neactualizate. Prima intalnire este extrem de emotionanta, mai ales in situatia in care copilul a fost parasit de la nastere si, practic, parintele nu se cunostea cu copilul.
Cand se vad pentru prima data, constata ca au trasaturi comune, ca au aceeasi voce… Emotii, plansete, imbratisari. “In general, parintii sunt cei mai emotionati si sufera foarte tare.
Copiii sunt mai mult curiosi cum arata, cum vorbeste, ce este mama sau tata”, povesteste Stefan Stancu. “Pana acum, din 37 de cazuri solutionate, nu s-a facut nici o reintegrare. Se intermediaza reintegrarea a sapte-opt copii, dar procesul este foarte delicat. Trebuie testata reactia parintilor, a copiilor, astfel incat sa nu ne trezim ca dupa o luna ajung in strada ori se prostitueaza”, spune Stefan.

 

Detectivul de serviciu

Tags: detectiv social

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.