You are here: Home // Dezvaluiri // Pâinea ca o mămăligă !

Pâinea ca o mămăligă !

Oficialii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) au făcut cunoscut faptul că, în anul 2012, evaziunea fiscală în domeniul pâinii a ajuns la 1,5 miliarde de lei. Pentru a o reduce, guvernaţii au hotărât ca de la 1 sepembrie, să scadă TVA-ul la pâine la 9 procente. Economiştii spun, însă, că, dimpotrivă, evaziunea va creşte, iar prin această măsură producătorii de jimblă vor primi o nesperată şi nemeritată subvenţie.

Guvernanţii ne-au oferit mereu circ, iar cum s-au gîndit să dea naţiei şi pâine. Calculul pur electoral se bazează pe faptul că evaziunea fiscală în domeniu a cunoscut creşteri de-a dreptul spectaculoase, atunci cînd şi cota taxei pe valoarea adăugată (TVA) a fost pusă la dospit şi s-a umflat. În consecinţă, reducerea TVA ar fi urmată de scăderea evaziunii fiscale. Numic mai neadevărat. Ieftinirea pâinii ar trebui să fie dictată de piaţă şi de preţul materiei prime. Anul trecut, după recoltarea grâului au şi fost anunţate creşteri ale preţului pânii cauzate de preţul fâinii din noua producţie de grâu. Unii producători au recurs atunci la un artificiu. Au scăzut gramajul şi au menţinut preţul pâinii. Acum producătorii au amuţit şi nu mai fac caz de rocada nouă. De ce ? Faţă de 2012, preţul unui kilogram de grîu a scăzut la jumătate şi, firesc, atunci cînd foloseşti materie primă mai ieftină,  valoarea produsului finit scade şi ea.Ceea ce nu se va întâmpla. Cei care dau pâine naţiunii vor profita de pe urma reducerii TVA, iar impactul negativ al acestei măsuri a şi fost „îndulcit” prin introducerea de noi taxe şi creşterea accizelor la alcool şi bunuri de lux. În atare împrejurări, pâinea rămâne ca o mămăligă.  La fel de scumpă, dar ceva mai săţioasă !

Dumitru Tudor

Tags: painea, reducerea tva

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.