You are here: Home // Actualitate // Pristolenii si cozienii sunt neprotejati in Aria naturală protejata Gruia- Garla Mare.Necuvantatoarele hoate le dijmuiesc agoniseala

Pristolenii si cozienii sunt neprotejati in Aria naturală protejata Gruia- Garla Mare.Necuvantatoarele hoate le dijmuiesc agoniseala

Ca să fie în trend, cum se traduce în varianta cosmopolită expresia românească „sa fii în rînd cu lumea”, şi în acord cu normele europene în domeniu, autorităţile au înfiinţat ariile naturale protejate. Prin acestea se încearcă să se împiedice dispariţia florei şi faunei din anumite regiuni, aflate  într-o situaţie dificilă. In aceasta  idee, a  apărut şi Aria naturală protejată Gruia- Gîrla Mare, care se întinde şi pe teritoriile altor două comune : Pristol şi Vrata. In Programul de management ale acestei  zone găseşti de toate, mai puţin masuri de protecţie a oamenilor în faţa asalturilor păsărilor şi a animalelor care le provoacă daune. Cu 1% din suprafaţa ariei, comuna Pristol se află  în zona de protecţie integrală, iar prblemele oamenilor sunt mari. Necuvîntătoarele hoaţe le dijmuiesc agoniseala, în vreme ce ei sunt condamnaţi la inacţiune. Orice încecare de apărare îi poate trimite în năvodul legii.

 

 

Păsăricile şi mamiferele de Pristol

Prigoria, lăstunul de mal, codobatura, barza, stîrcul cenuşiu, corcodelul, turturica, guguştiucul, graurul, privighetoarea, piţigoiul, cîrtiţa, popîndăul, ariciul şi dihorul…  Sînt doar căteva dintre păsările şi mamiferele care au intrat, prin lege, într-un fel de… program de protecţie a martorilor ! Nu le pot trece pe toate aflate în inventarul ariei , întrucît denumirile ştiinţifice şi numărul mare îţi încurcă mintea şi limba. Lipsesc din înşiruire vulpile şi ciorile. E un aspect interesant şi o să vedeţi mai la vale de ce.

Concert păsăresc

Ciorile la vioară dospită şi graurii la piculină.Acestea sunt duetele, ale căror vocalize gîdilă într-un mod neplăcut urechile oamenilor. Mai ales că ei ştiu ce urmează după aceste cîrîieli şi ciripituri. Pănă se fac nucile, ciorile nu şomează. Croncăne şi îşi fac de lucru.  Sparg cimentul de pe la olane ori guresc cărămizile de la coşurile de fum ale caselor, ca să-şi construiască sălaş în interior. Şi cînd se apucă de treabă sînt destul de greu de izgonit. Graurii arată bine. Graşi, fumoşi şi mulţi. N-au mai auzit demult focuri de aramă, iar cu zgomotul de tinichele lovite, prin care oamenii încearcă să-i alunge, s-au acomodat. Pînă se coc strugurii, se antrenează pe culturile de cîmp. De fapt, „escadrilele” au început deja să survoleze plaiurile de vii. Specialiştii spun că la o cultură atacată de un stol de grauri pirderile pot ajuge pînă la 50 la sută. Nu-i problemă. Sunt ocrotiţi de lege!

Vulpea, prietena omului

Vulpile au devenit prietenele omului. Trăiesc în simbioză. Gospodarii cresc păsări, iar ele  le împuţinează, scutindu-i  de griji. Sînt atît de prietenoase cu localnicii, încît mai au un pic şi le dau laba, precum cîinii dresaţi. Pe la Cozia, localnicii se trezesc cu  vulpea în mijlocul bătăturii cand nu se aşteaptă. Îşi priveşte galeş gazda şi îi  ia ceva timp pînă se hotăreşte să plece. Ameninţările omului nu o sperie din prima. Vulpile se plimbă pe uliţe, apar pe la colţuri, studiază terenul şi se pregătesc de vizite nocturne. Parcă ştiu, şiretele, că în localitate nu se trage cu arma, iar locuitorii ştiu, la rîndul lor, că de le pun pielea-n băţ au necazuri.

Popîndăii sînt cei mai tari

Au pe ei armura impenetrabilă a legii. I-au izgonit pe cei cre vroiau să le tulbure liniştea şi au împiedicat o investiţie de peste 35 de milioane de euro. În locul numit „La terase”, raiul popîndăilor, cu o expunere solară de invidiat, o firmă spaniolă a vrut să construiască un parc fotovoltaic, cu o putere instalată de 18,4 MW/h, care aducea, anual, în bugetul primăriei 20.000 de euro. Başca veniturile din diferite impozite, avize, TVA şi 30 de locuri de muncă. In derularea etapelor necesare începerii lucrărilor, au intervenit altfel de popîndăi. Firma cu pricina trebuia să asigure un alt habitat şobolanilor, de aceeaşi  dimensiune.  Ca şi cînd popîndăii pot fi puşi în colivie şi siliţi să-şi sape galeriile în altă parte.( unii spun că tocmai terenul pentru noul habitat ar fi fost miza). Proiectul urma să se deruleze în perioada mai 2012- noiembrie 2013. Vremea a trecut şi din motive de…popîndăi nu se mai ştie dacă parcul voltaic va mai apărea vreodată pe harta comunei.

În loc de cîntecele cocoşilor, urletele şacalilor

Pristolenii şi cozienii işi dispută şi acum întîietatea locului din care se aud mai bine cîntecele cocoşilor din trei ţări : România, Serbia şi Bulgaria. Asta pentru că Triplexul, piatra de hotar dintre cele trei state, se află pe malul românesc al Dunării, în dreptul Timocului. Oricum, cozienii sunt mai aproape, însă, acum, nu mai ascultă cîntecele cocoşilor, ci urletele şacalilor. Sunt mai multe variante despre apariţia acestora în zonă, dar asta contează mai puţin. Nu puţini  sunt cei care sunt înfricoşati de văicărelile nocturne ale şacalilor şi evită deplasările spre izlaz sau spre Dunăre la ore tîrzii din noapte.

Soluţia ?

Pentru a proteja cetăţenii şi avutul lor, autorităţile locale trebuie să-şi schimbe optica. Să nu-i mai privească doar ca pe plătitori de taxe şi impozite. Împreună cu Asociaţia  Judeţeană a Vînătorilor şi Pescarilor Sportivi, cu cei de la protecţia mediului, se pot găsi modalităţi  prin care să se împace şi capra şi varza. Adică se pot pune de acord restricţiile din Aria naturală protejată cu interesele imediate ale oamenilor.  Pînă atunci… pristolenii şi cozienii sînt neprotejaţi în Aria naturală protejată Gruia-Gîrla Mare. Necuvîntătoarele hoaţe le dijmuiesc agoniseala.

Nae Detectivu

 

 

Tags: pristol, disparitia popindailor, urletul sacalilor inregistrari

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.