You are here: Home // Actualitate // Psihologia mitei

Psihologia mitei

Credeți că politicienii sau primarii n-au bani de întreținere? Credeți că n-au bani să-și trimită copiii la școală sau să-și plătească chiria? Credeți că mureau de foame fără spăgi? De ce nu se abțin? De unde disperarea asta de a lua spăgi?

Politicienii și funcționarii români nu iau mită. Iau tribut. Banii nici măcar nu sunt așa de importanți. Au destui. Important e să țină din scurt mediul de afaceri și pe toți cei care vin în contact cu Sistemul. Tributul e semnul ierarhiei. Cine ia mită e șef. Așa funcționează psihologia politicii românești. Nu iei mită, nu ai autoritate, cazi în ierarhie, aluneci la fundul lanțului trofic. ”Iau șpagă” e titlu de noblețe sau grad militar. Un ”general al șpăgii” care nu ia șpagă două luni e retrogradat la gradul de soldat.  Dau atâtea autorizații și atâtea contracte fără să ia mită. E terminat, nu mai are autoritate și respect. La el în teritoriu e un haos total, o anarhie de nedescris, oamenii de afaceri și cetățenii umblă liber, cu banii în buzunar și nimeni nu-i pune la punct.”

Adevărul e că politicienii români iau mită așa cum ucide Mafia: ca să trimită un mesaj, să nu arate semne de slăbiciune. Gândiți-vă că Mafia n-ar mai lua taxe de protecție câteva luni. Nu și-ar pierde autoritatea? N-ar pierde teritorii? Nu s-ar învăța lumea prost?

Încep să cred că ăștia cer mită din ură față de antreprenori și față de orice cetățean cu bani în buzunar. Își urăsc și invidiază cetățenii pentru fiecare bănuț pe care îl au în buzunar. Au strâns munți de bani din hoții dar pentru ei important e să nu mai rămână nici-un sfanț în afara Sistemului. Fiecare cetățean care nu li se supune și nu plătește tribut Sistemului e o sfidare la adresa acestora.

Oamenii de afaceri și cetățenii în general trebuie să înțeleagă cine e șeful, care e ierarhia. Nu poți lăsa birocrația să funcționeze câteva luni fără să iei tribut de la cetățeni fiindcă îți pierzi autoritatea și cetățenii ar putea înțelege că așa funcționează lumea, fără mită și delapidare. Și se învață prost.

Sursa: Internet   Autor: Mirel-Valentin Axinte, Comentator

Detectivul de serviciu

 

 

 

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.