You are here: Home // Actualitate // Reforma coruptiei

Reforma coruptiei

Orice reforme s-ar face prin intermediul pârghiilor legale actuale, totul ajunge în impas, spre satisfacția și modelarea neîntreruptă a mediului corupției. Sistemul în sine este întemeiat pe corupție, altfel nu ar putea funcționa la fel de bine ca orologiul din Turnul Londrei. Statul român actual se află total captiv unei filosofii politice și administrative care ține cetățenii într-o capcană asemănătoare masacrelor cinegetice. Un tot mai înalt grad de înstrăinare și desolidarizare publică face imposibilă ieșirea din această blocadă.

 
Majoritatea reformatorilor nu fac decât să încerce aceleași paleative, printre ele jurnalismul de scandal, fără a schimba fondul, singurul care a permis această degradare socială, nu numai a clasei politice. Pasivitatea și acceptarea celor mai aberante soluții impun atitudine civică . Simpla mobilizare la vot în direcția presupus “bună” a ajuns absolut insuficientă, cerând o implementare a programelor electorale relativ imediată . Clasa politică actuală funcționează autonom ca într-un veritabil regim dictatorial. Ideea că un președinte, sau un avocat al poporului, cu toate atribuțiile lor limitate, ar putea face ordine printr-un program susținut de societate, a ajuns unica posibilitate. Situația României, economică și politică, este alarmantă de prea multă vreme. Responsabilii cu reformele au lucrat la stâlpii sistemului, reconfigurându-l. Mai nou, România se regrupează în jurul unor concepte instituțional comuniste, pe care le activează “democratic” , agravând toate crizele posibile. Autoritatea multor instituții ale statului este pe bună dreptate contestată pentru că aceasta nu se poate întemeia decât pe o funcționalitate absolută, fapt care se îndepărtează și mai mult, permanent.

 
Avangarda în care se situează Justiția prin rezolvarea câtorva cazuri ale marii corupții poate fi ea însăși pusă în discuție. Cum poate funcționa Justiția când legislația românească este deficitară, securistică, deseori primitivă, iar abuzul este parte constitutivă a soluționării cauzelor ? Statul de drept, respectiv separarea puterilor, cere un alt profesionalism, nu acela produs de republica populară. Să privim puțin profilul atitudinal, și nu numai, al combatanților puterii, și al celor implicați în lupta pentru putere, și vom avea frisoane. Lăsarea agendei României pe mâna acestor personaje fără niciun orizont moral, s-a întâmplat continuu. Când se afirmă că întregul sistem al statului actual ar fi corupt, trebuie să ne gândim la faptul că pârghiile importante sunt, ele însele, fără nicio relevanță pronunțat democratică. Cheltuielile publice se desfășoară sub umbrela unor generalități aberante. In acest calcul al lipsei de transparență, cetățeanul, contribuabilul, nu există. Este un sistem evident împotriva societății, constituit așa încă din momentele 1947 și 1989.
Generațiile formate în comunism, o parte a elitei , sub pretextul oboselii, dezamăgirilor , lasă lucrurile în direcția actuală, aliniindu-se interesat, anulându-și orice responsabilități indirecte pe care caută a le tranzacționa prin formulele regimului totalitar anterior. Acest tip de atitudine amintește de opoziția controlată de fosta Securitate, de agenții de influență a căror mentalitate, în aceleași coordonate, s-a reinstalat. Politica românească a devenit una dintre cetățile invincibile ale UE, fără legături cu societatea, care, mai nou, vrea să i se ridice orice formă de control extern. Politica euro-comunitară, esențializată, implică cu evidență maturitatea instituțională, economică și competițională pe fond democratic absolut. Fiind realmente incapabilă să abordeze platformele democratice, datorită corupției endemice, clasa politică se limitează la cosmetizări. Emisarilor corupției ajunși în politică nu li se mai poate cere nimic, prin simpla raportare la criticii din societatea civilă intrați ei înșiși într-un proces de asimilație înfiorător. Dereglajul României și căderea, sub toate aspectele, sunt identice unui stat totalitar.

 
Construcția democratică a societății nu se poate întâmpla prin excluderea normalizării identității individuale, sau scoaterea ei de sub haloul violențelor sistemului. Eradicarea corupției, temă aflată pe buzele tuturor, nu a dus decât la transformarea membrilor societății în spectatorii unor filme de largă audiență, ale unui autism indus pe toate căile posibile. Corupția din România ar trebui redefinită, ea a transformat o semnificativă parte a societății într-un deșert. Statul român actual, în relațiile sale interne, interinstituționale, funcționează pe aceste principii.
Este aceeași oroare din comunism, când prin schimbarea board-urilor nu se întâmpla cu adevărat nimic .
Cât până și incendiul de nu știu unde se va stinge cu superviză de la București, în lipsa altor mecanisme adecvate nu doar democrației, dar și lumii reale, se poate vorbi doar despre reforma corupției.
Autor:  IOAN VIERU  Publicat in ziarul Cotidianul si preluat de

Detectivul de serviciu

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.