You are here: Home // Actualitate // Reţeaua „OBEZU”

Reţeaua „OBEZU”

Tractoare furate din Franţa şi Belgia

Membrii reţelei româneşti „Obezu“, condamnaţi la închisoare în Franţa pentru furt de utilaje agricole.  Cei 19 membri români ai unei reţele specializate în furturi de utilaje agricole au fost condamnaţi joi la pedepse cuprinse între 18 luni şi şase ani de închisoare de Tribunalul Corecţional de la Nancy (vest), relatează postul France 3 în pagina electronică. Condamnaţii, cu vârste cuprinse între 26 şi 52 de ani, sunt cu toţii originari din oraşul Borşa, în nordul României. Comanditarii reţelei, care au primit cele mai mari pedepse, nu s-au prezentat la tribunal, care i-a condamnat în absenţă. Potrivit postului de televiziune, la citirea hotărârii, în sală se mai aflau doar doi dintre condamnaţi. La deschiderea procesului, luni, doar zece dintre cei 19 inculpaţi s-au prezentat în faţa instanţei, “doar executanţii”, potrivit unuia dintre avocaţii apărării, Samira Boudiba. La enunţarea deciziei, în sală se mai aflau doar doi hoţi. Unul, condamnat la 18 luni de închisoare, a putut să părăsească sala, liber, pedeapsa pronunţată fiind acoperită de perioada de detenţie provizorie. Celălalt, condamnat la şase ani de închisoare, a fost încarcerat. Un mandat de arestare a fost emis pe numele celorlalţi condamnaţi, inclusiv ale liderilor reţelei, cunoscută sub numele “Obezu”, care nu au venit în Franţa. Tribunalul a pronunţat împotriva comanditarilor pedepse un pic mai mici decât cele cerute de către Parchet, şi anume de şapte ani, pedeapsa maxim prevăzută. În rechizitoriu, procurorul adjunct Grégory Weil afirma că vrea să “facă operaţiunile (de furt) deficitare” pentru hoţi. Potrivit acuzaţiei, răufăcătorii acţionau în echipe, pe timpul nopţii, adesea în weekend, şi vizau, la întâmplare, sedii ale unor societăţi sau exploataţii agricole izolate, dar situate în apropierea drumurilor importante, în incinta cărora pătrundeau prin efracţie. Erau furate tractoare, excavatoare, încărcătoare sau compactoare, care erau încărcate în camioane.

Ancheta a permis stabilirea unui prejudiciu total în valoare de aproximativ opt milioane de euro. Reţeaua a comis peste 60 de furturi, în care au fost furate 130 de utilaje, a stabilit judecatorul de instrucţie. Faptele au fost comise în perioada 2008-2010, în nord-estul Franţei, în special în Bourgogne, pe Valea Ronului şi în Belgia.

Detectivul de serviciu

Tags: furturi in strainatate

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.