You are here: Home // Actualitate // Seful Politiei locale Mehedinti, audiat la DIICOT

Seful Politiei locale Mehedinti, audiat la DIICOT

38 de persoane au fost duse, în această dimineaţă, joi 21 noiembrie, la audieri la sediul DIICOT, într-un dosar ce vizează infracţiuni de evaziune fiscală. Printre aceştia, s-au aflat şi şeful Poliţiei locale din Mehedinţi, dar şi oameni de afaceri locali.

Sursele EVZ au indicat faptul că au fost chemaţi la audieri primarul oraşului Drobeta Turnu-Severin, avocatul lui, şi un director de bancă.

Un număr de 85 de percheziţii au început joi dimineaţă în judeţul Mehedinţi, cu ramificaţii în alte judeţe apropiate. Este vorba de un prejudiciu adus prin evaziune fiscală de peste 6 milioane de euro. Acţiunea e desfăşurată de poliţiştii Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Mehedinţi sub coordonarea DIICOT.  Potrivit oficialilor, sunt percheziţionate locaţii din Timiş, Mehedinţi, Dolj, Gorj, Dâmboviţa şi Bucureşti.

Micsoniu

 

Metoda ”factura” practicată cu ajutorul ţiganilor din Strehaia

Surse din cadrul anchetei au relatat că suspecţii acţionau după metoda ”factura”. Infracţiunile au fost comise în perioada 2009 – 2013. Patronii mai multor firme de succes apelau la ţiganii de la Strehaia care le emiteau  facturi în fals. Banii ajungeau în conturile firmelor ţiganilor, iar ulterior, contra un comision bine stabilit, erau retraşi şi restituiţi patronilor în cauză.

Anchetatorii de la “Crimă Organizată” îl caută în Timişoara pe patronul firmei Moticica SRL, Mihai Moticica. Sursele noastre confirmă că este vorba de un prejudiciu de peste 1 milion de euro.Moticica a fost reţinut în martie, pentru 24 de ore, în alt dosar de evaziune instrumentat de oamenii legii din Mehedinţi, tot pe filiera Strehaia, la momentul respectiv fiind acuzat de tranzacţii cu ţiganii în valoare de peste 300.000 de euro, prejudiciul reţinut în sarcina sa ridicându-se la o treime din sumă.

Bădescu şi Izvoranu, pe lista anchetatorilor

În anchetă e vizat şi patronul unei firme din Drobeta – Turnu Severin. Constantin Bădescu a fost închis în urmă cu exact un an (după ce a fost dat în urmărire generală)  şi e judecat într-un alt dosar de evaziune fiscală cu ajutorul ţiganilor din Strehaia, pentru un prejudiciu de 12 milioane de euro. Numele lui Constantin Izvoranu, om de afaceri celebru pentru afacerile cu statul, este de asemenea prezent în anchetă. De notat că în 2011 acesta ajunsese între primii cei mai bogaţi români. Semne de întrebare privind favorizarea evazioniştilor planează şi asupra şoferului preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi (care deţine mai multe firme).

Procurorii DIICOT au informat printr-un comunicat de presă cum acţiona gruparea evazioniştilor. “Pentru a da o aparenţă de realitate a tranzacţiilor comerciale, grupul infracţional organizat a furnizat  aceste facturi fiscale în schimbul unor comisioane cuprinse între 4-10% din valoarea înscrisă pe acestea, iar contravaloarea lor este achitată prin transferuri bancare în conturile firmelor emitente.

Astfel, în cursul anilor 2009-2013, firmele controlate de liderii grupării au  efectuat livrări nereale de  mărfuri către  mai multe firme,  care în acest fel şi-au redus artificial profiturile prin diminuarea masei impozabile, situaţie  care a condus la prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de aproximativ  28.900.000 lei, constând în TVA şi impozit pe profit deduse în mod nelegal. S-a reţinut faptul că în perioada 2009-2013, prin mai multe conturi deschise la diferite unităţi bancare, au fost încasaţi aproximativ 85.129.000 lei de la un număr de  29 de firme beneficiare de facturi fictive, sume care au fost ridicate integral în numerar din conturi, nefiind plătit nici un furnizor de către firmele controlate de grupul infracţional. Retragerile de numerar s-au făcut în baza unor documente false, respectiv ”borderouri achiziţii fier vechi”, cu sprijinul nemijlocit al unor funcţionarilor bancari””, se arată în comunicatul transmis. Suportul de specialitate a fost asigurat de SRI, 38 de persoane urmând să fie duse pentru audieri la sediul DIICOT Mehedinţi.

Sursa: Evz.ro

Autor:  Ana-Maria Adamoae, Georgeta Petrovici

Preluat de Detectivul de serviciu

 

 

 

 

Tags: audieri diicot

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.