You are here: Home // Uncategorized // Spitalele cu mai puţin de 20 de paturi pot face numai internări de zi de maximum12 ore

Spitalele cu mai puţin de 20 de paturi pot face numai internări de zi de maximum12 ore

Spitalele pot face internări pentru mai mult de 12 ore dacă au cel puţin 20 de paturi, sub acest număr unităţile organizându-se în forma de spitalizare de zi cu durata maximă de 12 ore, arată un proiect al Ministerului Sănătăţii.

NicolaescuAcest proiect – supus dezbaterii publice, pe site-ul instituţiei, până în 28 august – reglementează, pentru prima dată, durata spitalizării de zi. “Spitalizarea de zi este o formă de internare prin care se asigură asistenţa medicală de specialitate, curativă şi de recuperare, concentrând într-un număr maxim de 12 ore în timpul zilei, efectuarea de examinări, investigaţii, acte terapeutice realizate sub supraveghere medicală. La nivelul acestor structuri se pot furniza servicii programabile de diagnostic, tratament şi monitorizare pentru pacienţii care nu necesită supraveghere pentru o durată mai mare de 12 ore”, se precizează în proiectul Ministerului Sănătăţii.
Conform aceluiaşi proiect, unitatea de spitalizare de zi se organizează distinct la nivelul unităţii sanitare. Astfel, paturile de spitalizare de zi sunt trecute separat într-o evidenţă a spitalului şi nu se includ în numărul total de paturi de spitalizare continuă. Spitalizarea de zi se organizează separat faţă de zona de spitalizare continuă, cu acces uşor la ambulatoriu, la farmacie, la laboratoarele de investigaţii şi tratament, cu respectarea criteriilor de organizare spaţial-funcţională şi cu asigurarea unei zone de aşteptare pentru pacienţi şi însoţitori. Personalul care îşi desfăşoară activitatea în unitatea de spitalizare de zi, în funcţie de capacitate, de volumul şi de tipul serviciilor oferite, poate fi personal distinct sau din secţiile ori compartimentele spitalelor.
Pentru unitatea de spitalizare de zi, vor fi şi cabinete de consultaţii medicale, un cabinet pentru asistente medicale, săli de tratamente sau pansamen¬e, săli pentru mici intervenţi, salon ATI (SPA), oficiu alimentar, grupuri sanitare pacienţi, grupuri sanitare personal, spaţii pentru materiale sanitare şi consumabile, spaţii depozitare lenjerie curată/lenjerie murdară, spaţiu pentru depozitarea temporară a deşeurilor periculoase, spaţiu pentru ustensile de curăţenie, şi vestiare, dacă saloanele nu sunt prevăzute cu spaţiu cu această destinaţie, se mai arată în proiect.
Acesta mai prevede că unitatea de spitalizare de zi se organizează unitar sau, după caz, pot fi nominalizate paturi pentru grupuri de specialităţi medicale şi paturi pentru grupuri de specialităţi chirurgicale, având sau nu corespondenţă cu secţiile sau compartimentele cu spitalizare continuă.
În termen de şase luni de la publicarea documentului, spitalele care au în structură spitalizare de zi îşi vor reorganiza această structură în conformitate cu noile reglementări. Tot în şase luni de la publicarea ordinului, unităţile care funcţionează în prezent cu mai puţin 20 de paturi se vor organiza ca unităţi sanitare ambulatorii cu sau fără paturi de spitalizare de zi.

Tags: spitale

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.