You are here: Home // Detectivi // Şuţii (partea 2)

Şuţii (partea 2)

Europol a găzduit o conferintă internatională privind furturile din buzunare

Furtul din buzunare nu mai constituie de multă vreme un fenomen local, ci unul practicat în mod regulat de grupări organizate de infractori care se deplasează dintr-un oras în altul sau dintr-o tară în altă într-un interval scurt de timp, având cel mai adesea drept tinte persoanele în vârstă si vulnerabile.

Ca urmare a unei initiative si invitatii a politiei din Munchen/Germania, Europolul a găzduit, în perioada 13-15 mai, la sediul său din Haga, o conferintă internatională consacrată furtului din buzunare, la care au luat parte reprezentanti ai autoritătilor politienesti din 19 tări ale Uniunii Europene, mai precis din Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Malta, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, România, Spania, Suedia si Ungaria.

Reuniunea a avut drept obiectiv întărirea cooperării internationale pentru combaterea furtului din buzunare ca expresie a crimei organizate. Toti participantii la conferintă au evidentiat faptul că tările lor sunt martore ale unui mare număr de infractiuni comise într-o scurtă perioadă de timp cu ocazia unor evenimente majore organizate în zonele metropolitane. Un exemplu în acest sens a fost cel prezentat de politia germană, conform căruia cu ocazia manifestării Oktoberfest organizată la Munchen, pe durata a două săptămâni, aproape 1000 persoane au fost victimele unor hoti din buzunare.

Participantii la conferintă si-au împărtăsit experienta câstigată cu ocazia investigatiilor desfăsurate împotriva unor bande de hoti din buzunare care actionează în tările lor, inclusiv cea care se desprinde din rapoartele unor echipe de investigatii comune (JIT) ale Europol, în care politia si autoritătile judiciare din statele membre cooperează strâns în astfel de cazuri, obtinând rezultate apreciate. Un bun exemplu în această directie, care a fost prezentat participantilor, l-a constituit operatiunea GOLF, realizată cu implicarea politiilor din România si Marea Britanie, si care a avut ca scop anihilarea unei retele de traficanti de copii folositi pentru comiterea de furturi din buzunare în întreaga Europă.

Participantii la această reuniune internatională au convenit ca, în cadrul retelei de cooperare existente, să întărească legăturile si schimbul de experientă dintre ei si să utililizeze totodată formulare simplificate pentru schimbul de informatii, care să implice totodată si Europolul în această procedură.

Următoarea întâlnire de acest gen a fost convenită de către cei prezenti pentru toamna anului 2014.

Unde ne sunt hotii din buzunare?

Obisnuiam sa tin ghiozdanul sau poseta in brate in autobuz, ca pe mari comori. sa nu ajunga nimeni la ele. Sa nu le atinga nimeni. Chiar si asa, gaseam la coborare deseori fermoare deschise si ma bucuram ca am buzunare interioare la geaca – unde tineam telefonul sau banii.
Tuturor ni s-a intamplat: fie ne-au buzunarit, fie cunostinte de-ale noastre au ajuns cu gentile taiate in RATB.
Eu am fost trasa de par si injurata de o gasca de indivizi pentru ca incercasem sa atentionez o fata ca i se deschidea fermoarul de la ghiozdan.
Acum insa, desi circul cu RATB-ul zilnic, pe cel putin 5 linii diferite, nu mai vad indivizi dubiosi care incoltesc batranici in colturi pentru a le fura maruntisul, nu mai vad smecheri cu mainile usoare care usureaza pustanii de mobile… Nici gasti de femei si barbati zgomotosi care atrag atentia in timp ce altii mai maruntei fac cheta fara voie de la calatori.
Observ chiar ca sunt printre putinii cu apucaturi de victima de talharie care la urcarea in autobuz, sta cu ochii in aptru, cu o mana pe buzunarul cu telefonul, cu alta mana pe fermoarele ghiozdanului si… fara nici o mana libera pentru a ma tine de o bara.
Acum vad domnisoare dezinhibate cu posetele pe umar, fluturand telefoane si portofele in vazul lumii, tinand gentile deschise, fara sa se intoarca brusc, cum fac eu, cand cineva se aseaza in mod suspect fix in spatele lor.
Nu mai e lumea paranoica. Si pe buna dreptate! Eu nu am mai auzit de buzunareli de cativa ani. Mai aud rar de cate unul care si-a uitat telefonul in taxi si nu l-a mai recuperat, dar mai des aud de oameni care si-au pierdut portofelele cu acte si bani si care le-au recuperat, uneori chiar cu banii in ele!
Asadar, unde s-au dus toti hotii de buzunare ? Au furat destul si acum traiesc linistiti? Nu mai e oara piata ofertanta? Poate ne-am tras toti carduri si nu au ce sa faca cu ele!
Au emigrat ei oare si acum se fura mult in strainatate? Suntem oare acum cunoscuti ca o tara cu multi gainari desi la noi criminalitatea e minuscula?
E oare un complot: vor sa ne relaxam, sa nu ne mai protejam bunurile si sa ne loveasca atunci cand ne asteptam mai putin ?
Au ei un sindicat si acum sunt in greva pentru ca nu li se acorda conditii bune de munca?

Iată-i unde sunt!
Sapte din zece hoti de buzunare din Oslo sunt români

Şapte din zece persoane arestate pentru furturi din buzunar în capitala Norvegiei sunt români, potrivit unor date oficiale, citate de publicaţia The Norway Post.
Din 2012 si până în prezent, 171 de români au fost condamnati la Oslo. Dintre acestia, 152 de condamnări au fost pentru furturi si jafuri.Cele mai multe infracţiuni sunt comise de “profesionişti”, şcoliţi la “Academia BĂRBUŢ” care arată ca nişte străini bine îmbrăcaţi, a declarat Roar Kvassheim, şeful unei echipe specializate în domeniul furturilor din cadrul Poliţiei din Oslo.
Politistii spun că 70% dintre persoanele condamnate pentru furturi sunt români. Acest procent l-a determinat pe actualul ministru al Justiţiei Grete Faremo să îşi exprime îngrijoarea faţă de situaţia romilor în România şi să se întrebe de ce fondurile oferite de Guvernul norvegian nu au fost investite în vederea îmbunătăţirii condiţiilor pentru romi. Ministrul urmează să efectueze o vizită în România, pentru a discuta despre această situaţie cu autorităţile locale, scrie publicaţia.
Guvernul de la Oslo a alocat un fond pentru ajutorarea rromilor din România în valoare de 17,4 milioane de euro. Fondurile se află în continuare în cont, iar mii de români vin la Oslo în fiecare vară să cerşească pe străzi, sau să fure din buzunare, scrie The Norway Post.

Detectivul de serviciu

Tags: furt de buzunare condamnari ue suedia, cum fura hoti din buzunare cu chiozdanul, estonia hoti de buzunare, furat din buzunare malta, suti, furtul de buzunare in malta

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.