You are here: Home // Detectivi, Dezvaluiri // Şuţii (partea a patra)

Şuţii (partea a patra)

Limbajul şi metodele folosite de hoţii din buzunare

Printre infractorii care sunt cel mai greu de prins se numără hoţii din buzunare. Poliţiştii care au avut deseori bătăi de cap cu “şuţii”, cum sunt denumiţi cei care fac parte din această categorie, au dezvăluit cele mai frecvente metode folosite de aceştia. Infractorii au şi un limbaj anume prin care comunică pentru a nu se “zgâria fraierii” sau “husenii”, adică să nu simtă potenţialele victime cum li se umbă la genţi sau la buzunare.
De obicei, hoţii din buzunare “aleargă”, adică umblă, în grupuri de câte 2-3 sau mai mulţi. Aplică aceleaşi metode de furt şi în România şi în străinătate, sunt universali.

Cu ochii după „primărie” şi „crocodil”

Mijlocul de transport în comun – autobuz, troleibuz ori tramvai este denumit “panacot”. Est un loc preferat de şuţi, care profită de aglomeraţie. Înainte de a veni autobuzul în staţie, ei “radiografiază” potenţialele victime. Ochesc unde este “locul curat”, adică banii. Fixează ţinta sau ţintele pentru a vedea unde au portofelul care în jargon este denumit “mufă”, “tuflă” sau “coajă”. Ori telefonul mobil, denumit “crocodil”. Se orientează dacă îl ţin “la căldurică”, adică în buzunarul de la piept, pe interior. Ori, dacă este în aceeaşi zonă dar pe exterior înseamnă că se află “la primărie”. Buzunarul din faţă este denumit “caraiman”. La genţi voluminoase, folosite de oamenii din provincie, precum cele din rafie, li se spun “maimuţe”. O poşetă sau geantă de mici dimensiuni este denumită “ploscă”.

Atenţie la cep!

“În general, după sosirea autobuzului, unul dintre hoţi face tampon, adică se urcă pe scară şi blocheză accesul. Atunci, complicii lui împing din spate, chipurile încercând să urce. Atunci operază la buzunare. Cele mai uşor de furat sunt portofelel ţinute în buzunarele de la spate”.Dacă reuşeşte să “subtilizeze” portofelul, hoţul îl plasează unui complice. Dacă nu, se urcă toţi în autobuz şi aşteaptă momentul prielnic. “Folosesc tira, adică obiectul cu care acoperă zona unde operează. Trebuie să fim foarte atenţi când îi vedem cu fulare lungi, pungi de plasic, sacoşe…pe mâna stăngă”. Când nu reuşesc să fure doar cu mâinile, hoţii folosesc “cepul”, adică lama cu care taie buzunarele sau genţile. “Când îi auzi spunând: dă-mi cepul, e clar că cere lama, briciul sau orice obiect ascuţit de mici dimensiuni”.

În străinătate, acelaşi mod de “lucru”

Cei mai mulţi dintre hoţii “versaţi” au plecat în străinătate, gen Sandu Bărbuţ. “Fie că sunt hoţi din buzunare, fie maradonişti (hoţi care se dau drept poliţişti n.r.) aplică aceeeaşi metodă şi în străinătate. În Olanda, în Spania, în Germania…Acolo au profitat de faptul că oamenii nu erau obişnuiţi cu asemenea fapte. În Olanda erau ca acasă în anii 90. Acum, şi Olanda şi Germania au luat măsuri dure şi dacă îi prind îi bagă direct în arest. În Grecia, în schimb, unde sunt cei mai mulţi, legea este mai blândă cu hoţii de buzunare”.


“Centaurii” asiatici, cei mai vulnerabili

Cetăţenilor străini “şuţii” le zic “centauri”. La evenimentele importante, precum campionate de fotbal,aoleu vine Brazilia, olimpiade, la Londra în 2012 au fost campioni mondiali, sau concerte, cei mai vulnerabili sunt asiaticii. “Pe ăştia îi fură cel mai des. Vin de departe, nu cunosc limba nici obiceiurile iar hoţii din buzunare sau maradoniştii îi ochesc repede”.

Nimic nu se pierde, totul se clonează

Hoţii din buzunare şi maradoniştii s-au adaptat repede “cerinţelor” de pe “piaţa furturilor”, odată cu evoluţia sistemelor electronice de plată. Când nu găsesc bani în portofele, cardurile sunt plasate, de obicei, unor falsificatori. “Le vând la un preţ de nimic, ţinând cont că nici nu se pricep dar nici nu se obosesc să negocieze prea mult. În schimb, falsificatorii clonează cardurile şi fac cumpărături în contul titularului”. De aceea, de multe ori, poliţiştii români de la Judiciar colaborează cu cei de la Crimă Organizată. “Şi când sunt solicitaţi de autorităţile din alte ţări se merge în echipă, ţinând cont de faptul că hoţii din buzunare colaborează cu falsificatorii de carduri”.

“Gogu Trombon” fura în Bucureşti cu copilul în braţe

Cei mai vechi dintre poliţişti îşi amintesc că, altădată, hoţii din buzunare care erau surprinşi de oameni cu “mufa” în mână, înapoiau acestora portofelul. Cei mai mulţi, precum “Gogu Trombon” furau “civilizat”. “Gogu era un hoţ experimentat. El se aşeza pe scaun, în tramvai, şi când vedea o femeie cu un copil se oferea să îl ţină pe micuţ în braţe. În acest timp, îi umbla în poşetă”.

Nici hoţii nu mai sunt ce au fost odată…

Noua generaţie de hoţi nu mai sunt aşa de “versaţi” şi sunt foarte violenţi. Cei mai experimentaţi preferă să stea în străinătate. “Acum, când sunt prinşi, reacţionează violent. Unii se mai şi droghează. Cert este că nu mai sunt ca cei de altădată”.
Sfaturi de la poliţişti
Oamenii legii care s-au confruntat deseori cu hoţii de buzunare ne sfătuiesc să avem grijă ca atunci când plecam la drum sau la diferite manifestări unde este aglomeraţie să nu luăm la noi sume mari de bani, telefoane scumpe sau bunuri de valoare. În plus, geanta sau poşeta este bine să fie ţinută în partea din faţă. Portofelul, de asemenea, trebuie ţinut în buzunarul de la piept, mai greu accesibil hoţilor. De asemenea, atunci când cineva se prezintă ca fiind poliţist trebuie să se legitimeze şi, oricum, nu trebuie să îi arăţi decât un act de identitate şi nu să-i se dea portofelul pentru că “maradoniştii” au o mare rapiditate în sustragerea banilor. “Sumele mari de bani şi lucrurile de valoare trebuie ţinute într-un loc sigur, în bancă sau seif. Grosimea portofelului sau scoaterea unor sume mari este, de multe ori, sinonimă cu a-i arăta hoţului că ai bani mulţi la tine”.

Cum vă feriţi de infractorii iuţi de mână

Furturile din buzunare se comit, cel mai frecvent, în mijloacele de transport în comun, dar şi în locuri aglomerate, precum magazine, pieţe sau oboare, în special între orele 7.00-11.00 dimineaţa şi 15.00-19.00 după-amiaza, când cetăţenii sunt grăbiţi să meargă sau să revină de la serviciu. Hoţii acţionează în grupuri de câte 1-3 persoane, iar fiecare are sarcini precise. De exemplu, unul provoacă înghesuiala sau o accentuează, altul sustrage portofelul, ceasul sau telefonul mobil, iar un altul plasat în spatele acestuia, primeşte obiectul furat. Din analizele efectuate de poliţiştii a rezultat că marea majoritate a celor care comit furturi din buzunare sunt persoane fără ocupaţie, cunoscute cu antecedente penale.


Sfaturi cum să evitaţi a deveni ţinta hoţilor din buzunare:

1. Nu purtaţi portofelul în buzunarul de la spate al pantalonilor;
2. Folosiţi o borsetă în care să vă păstraţi portofelul şi banii;
3. Nu ţineţi banii în buzunarele laterale ale hainelor, sunt cele mai vulnerabile locuri;
4. Păstraţi portofelul şi banii în buzunarul interior şi asiguraţi-l cu nasturi sau cu fermoar;
5. Când intraţi într-un magazin sau urcaţi într-un mijloc de transport nu vă lăsaţi nicio clipă bagajele nesupravegheate;
6. Manevraţi banii în interiorul poşetelor. Nu “arătaţi” hoţilor câţi bani aveţi la dumneavoastră, când faceţi cumpărături la piaţă sau în magazin;
7. Daca transportati o suma mare de bani, evitati locurile aglomerate. Puteti fi urmărit chiar de la ghiseul de bancă sau schimb valutar de unde aţi ridicat banii;
8. Cand faceti diferite plăţi nu manevraţi teancul de bani, ci numai suma care trebuie, fiind atent la persoanele care sunt în preajma dumneavoastră;
9. Dacă sunteţi într-un loc aglomerat, nu ţineţi poşeta lateral sau în spatele dumneavoastră. Ţineţi-o la vedere, cât mai strâns, sub braţ;
10. Acordaţi mai multă atenţie poşetelor decât plaselor cu cumpărături, hoţii speculează această neglijenţă;
11. Când urcaţi într-un mijloc de transport, verificaţi încuietoarea poşetei sau buzunarul în care aveţi banii;
12. Mare atenţie când constataţi că pe stradă ori ieşind dintr-un magazin sau alt loc aglomerat, persoane străine se ciocnesc din greşeală de dumneavoastră. Aceştia pot fi uneori hoţi, iar “coliziunea” este regizată. Controlaţi-vă imediat geanta, portofelul, chiar de faţă cu ei;
13. Atenţie la femeile care “se înghesuie” numai la raioanele unde este aglomeraţie şi rar cer să examineze sau să încerce ceva;
14. Nu judecaţi o hoaţă după vârstă, poate să aibă 18 sau 50 de ani, este la fel de versată. Îndemânarea nu ţine de vârstă;
15. Nu uitaţi că majoritatea hoţilor sunt îmbrăcaţi elegant, poartă ochelari de vedere pentru a nu atrage cu nimic atenţia.

Detectivul de serviciu

Tags: suti, vreau sa fiu hot de portofele

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.