You are here: Home // Detectivi // Şuţii (partea a treia)

Şuţii (partea a treia)

Într-un articol de acum câteva zile scriam că sărăcia şi greutăţile transformă mulţi oameni în infractori, care fie buzunăresc, ori dau în cap pentru câteva zeci de lei. Cei care fură din buzunare, cunoscuţi şi sub denumirea de”şuţi”, acţionează numai în grupuri şi-i vizează pe cei neatenţi din mijloacele de transport în comun, de la cozi, de la bancomate, metrou, în autăgări, gări, aeroporturi, în general unde este înghesuială. „Şuţii” fac parte din cea mai mare şi periculoasă categorie de infractori. Oamenii neglijenţi devin, mai devreme sau mai târziu, pradă sigură a acestora.
Un colţ de portofel ieşit din buzunarul de la spate sau o geantă cu fermoarul puţin deschis atrag imediat atenţia „şuţilor”, tot mai „prezenţi“ în societate. Odată ce şi-au stabilit ţinta, mulţi dintre ei sunt în stare să se folosească de orice modalitate pentru a-şi atinge scopul. Dacă sustragerea pe nesimţite a bunurilor nu poate fi aplicată, hoţii din buzunare pot ajunge până la vătămarea victimei şi chiar ameninţarea cu moartea.

Aria obictelor vizate de astfel de tâlhari este foare variată, pornind de la bani, carduri, telefoane, ceasuri şi brăţări, până la alimente şi chiar obiecte vestimentare. Majoritatea victimelor hoţilor din buzunare este reprezentată de bătrâni.

Cum sunt categorisiţi şuţii?

Aceştia sunt împărţiţi în două mari categorii: “pianiştii” şi “neciopliţii”. Prima categorie, “sunt foarte bine instruiţi şi lucrează cu mare fineţe. «Pianiştii» lucrează în grupuri în care este implicată, de multe ori, şi o femeie. Stau în staţia de metrou, tramvai, autogară şi se comportă de parcă nici nu se cunosc între ei. Odată ajunşi în mijlocul de transport, îşi fixează prada, care de obicei o constituie persoanele care citesc sau cele care au multe bagaje.


Modus operandi

• Crearea îmbulzelii şi a presiunii este una dintre metodele cele mai uzitate. Astfel, îţi pune un genunchi în coapsa stângă, ca să îţi distragă atenţia, şi te operează imediat la buzunarul drept. Când ţi-a luat portofelul, l-a şi predat mai departe colegului din spatele lui, astfel încât să nu fie găsit cu nimic la el chiar dacă l-ai văzut.
• Mai există şi furtul cu paltonul sau cu fularul ţinut pe mână astfel încât să îşi mascheze acţiunea. Aceşti «băieţi deştepţi» ştiu cum să se sustragă şi când sunt prinşi. Spre deosebire de hoţii «neciopliţi», care acţionează cu lame şi, când sunt surprinşi de cei pe care îi fură, apelează la violenţă, «pianiştii» îşi cer politicos scuze, se arată umili şi de cele mai multe ori scapă de denunţul la poliţie.”
• Nu a simţit când l-au furat hoţii, povestea un ghiolban neatent. A primit “botezul” încă de la prima plimbare cu un mijloc de transport în comun. “Am fost prădat de hoţii de buzunare în prima săptămână în care am venit la facultate. Am urcat în autobuz şi vorbeam la telefon. Am văzut că în spatele meu au urcat trei băieţi, cam de vârsta mea, care se tot îmbrânceau şi râdeau. Nici un minut nu m-am gândit că pot fi nişte infractori, mai ales că erau foarte bine îmbrăcaţi.
La un moment dat, unul dintre ei s-a aşezat pe scaunul de lângă mine, iar ceilalţi doi, în faţa mea. Când am vrut să cobor, l-am rugat pe cel de lângă mine să îmi facă loc, însă el mi-a spus că, dacă mă străduiesc, pot ieşi spre uşă fără să se dea la o parte. Aşa că m-am ridicat şi ceilalţi doi din faţă au făcut acelaşi lucru. Preocupat să îmi fac loc să ies, nu am mai verificat buzunarele. Abia după ce am coborât am băgat mâna în buzunar şi am văzut că îmi lipsea telefonul. Nu ştiu cum au procedat, cum au reuşit… dar m-au făcut”, a povestit tânărul.

Atenţie la buzunare şi în avion!

Hoţii din buzunare operează şi în avion, aşa că mare atenţie! O stewardesă de la Air France a fost prinsă furând din buzunarele pasagerilor care dormeau, în timpul zborurilor de noapte. Însoţitoarea de bord a reuşit să fure sume mari de bani, în diverse monede: euro, yeni, franci elveţieni, dar şi bijuterii, cec-uri, numere de carduri bancare, informează LCI.

Stewardesa în vârstă de 47 de ani fura în special de la pasagerii care călătoreau la business class, între Franţa şi ţările din Asia: calatoria fiind lungă, pasagerii se culcau, iar însoţitoarea de bord le golea buzunarele. Hoaţa, care avea datorii mari la bancă şi fura ca să le plătească, a fost reţinută de poliţişti, care au stabilit că a operat în 142 de cazuri.

Cum pot fi recunoscuţi hoţii din buzunare?

Iată cateva modalităţi prin care pot fi identificaţi hoţii din buzunare. În primul rand, “şuţii” pot fi recunoscuţi uşor, după îmbrăcăminte şi după “tapiţerie” (cum îi spun ei feţei) cu mult înainte de a intra efectiv în acţiune. „Ciorditorul” obişnuit este tentat să se îmbrace cât mai elegant, pentru a nu crea suspiciuni şi pentru a poza în cetăţean onorabil. “Întotdeauna sunt bărbieriţi proaspăt şi tunşi normal, nu poartă plete, sau barbă, ca să nu atragă atenţia. Cu toate acestea, cei mai mulţi sunt creoli, miros a parfumuri tari, îşi ung părul cu gel şi poartă pantofi cu tocuri înalte sau în culori stridente, ceea ce nu are nimic comun cu “distincţia.
Argoul hoţilor este al doilea indiciu care-l poate ajuta pe cetăţean să scape fără a fi buzunărit. Aşa-zisele “neologisme de tarabă” sunt de cele mai multe ori un indiciu că în zonă se află un grup de „şuţi”. În argoul hoţilor de buzunare, cuvantul “coajă”, de pildă, înseamnă portofel ; “ploască” – geantă; “lămai” – bani; “moară” – ceas; “spital” – palton ; “căldură” – buzunarul din interior al hainei; “caraimane” – buzunarele exterioare; “nicovală” – spate; “semans” – buzunarul de la spate al pantalonilor; “fulg” – borsetă; “scafă” – mană; “lustră” – pălărie şi „mahăr” – şef.
“Muialii” sunt bineînţeles poliţiştii.

Detectivul de serviciu

Tags: suti

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.