You are here: Home // Actualitate, Dezvaluiri // Tudor Chiuariu, nod în reteaua spagilor din Dosarul retrocedarilor

Tudor Chiuariu, nod în reteaua spagilor din Dosarul retrocedarilor

Tudor Chiuariu şi-a asumat în anul 2012 un rol esenţial în grupul infracţional organizat coordonat de Ioan Adam şi Paltin Gheorghe Sturdza, conform unor surse judiciare. Astfel, inculpatul şi-a folosit influenţa politică dată de calitatea de deputat şi fost ministru al Justiţiei asupra prefectului judeţului Bacău de la acea vreme, Claudiu Octavian Șerban, pentru a urgenta reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 43.227 de hectare de teren forestier.

Din probele procurorilor DNA rezultă că Chiuariu s-a întâlnit într-un cadru privat cu prefectul Șerban, fost coleg de partid, căruia i-a cerut să urgenteze punerea în executare a deciziei Tribunalului Covasna privind respectiva suprafaţă de pădure. În plus, Tudor Chiuariu este acuzat că s-a numărat printre iniţiatorii unei alte întâlniri în cadru neoficial, desfăşurată la locuinţa primarului din Slănic Moldova, Andrei Șerban, unde a fost invitat şi directorul Direcţiei Silvice Bacău, Viorel Ghelase. “Prin cooptarea lui Tudor Chiuariu în interiorul grupului infracţional organizat, acesta a dobândit şi asumat un rol esenţial, în sensul că, sub coordonarea inculpaţilor Ioan Adam şi Paltin Gheorghe Sturdza, şi-a folosit influenţa politică dată de calitatea de parlamentar şi fost ministru al Justiţiei pentru a interveni pe lângă funcţionarii publici din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Bacău, OCPI Bacău, Direcţia Silvică Bacău, în scopul urgentării punerii în executare a deciziei Tribunalului Covasna”, mai susţin procurorii. Scopul întâlnirii a fost acela de a-l asigura pe Paltin Gheorghe Sturdza că cei solicitaţi sunt dispuşi să răspundă solicitărilor parlamentarului.

 
Fostul ministru al Justiţiei, condamnat deja la 3 ani şi 6 luni cu suspendare în Dosarul Poşta Română, este din nou urmărit penal de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi aderare la un grup infracţional organizat în Dosarul retrocedărilor, în care este arestat preventiv  şi Viorel Hrebenciuc. Chiuariu a încheiat un contract de asistenţă juridică prin care urma să primească 2,5 milioane de euro, pentru influenţa pe care urma să o exercite pe lângă persoanele cu funcţie de decizie din Comisia Judeţeană de Fond Funciar Bacău, pentru urgentarea actelor în retrocedarea a peste 43 de mii de hectare de pădure pe Valea Muntelui.

 
Fostul ministru al Justiţiei, sub control judiciar

 
Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii anticorupţie Braşov au dispus control judiciar pe o durată de 30 de zile faţă de Tudor Chiuariu. “În contextul demersurilor infracţionale depuse pentru retrocedarea unor mari suprafeţe de teren forestier către inculpatul Paltin Gheorghe Sturdza, în noiembrie 2012, inculpaţii Ioan Varga şi Daniel Călugăr s-au înţeles cu Tudor Chiuariu să primească suma de 2.500.000 de euro pentru a interveni pe lângă funcţionarii publici ai Comisiei judeţene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Bacău, RNP Romsilva — Direcţiei Silvice Bacău şi OCPI Bacău, cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să să-şi îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acţiuni în Justiţie) atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna. Această decizie avea ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 43.227 ha teren forestier ce a aparţinut fostului Domeniu Ghica-Comăneşti”, se arată în comunicatul DNA.

 
Sursa: Internet
Detectivul de serviciu

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.