You are here: Home // Actualitate // Valoarea facturilor de energie electrică a scăzut prin creştere !

Valoarea facturilor de energie electrică a scăzut prin creştere !

Ca de obicei, promisiunilor guvernanţilor s-au dovedit a a fi, încă o dată, vorbe goale.Vestită cu elan şi… avălie, când de stânga, când de dreapta, scăderea valorii facturii de energie electrică a consumatorior casnici a avut efectul contrar. Au constatat-o, pe buzunarul lor, clienţii C. E. Z România, nevoiţi să satisfacă în continuare poftele de profit cu orice preţ ale cehilor care au pus mâna pe Electrica Oltenia şi fac legea în această parte de ţară. Oltenii trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunare, taxele care urmau să fie eliminate sunt la plată, iar şefii de la Poşta Română dau şi ei gir acrobaţiilor financiare ale celor de la C. E.Z.

Parole, parole, parole…

Naşul Victor şi tetea Niţă de la Energie ne-au promis, între altele, că vor lua deciziile necesare pentru ca românii să se uite mai blând la factura de energie electrică. Primul promitea chiar scoaterea taxei de cogenerare, iar cel de-al doilea ne asigura că statul va renunţa la acordarea de certificate verzi până în anul 2017, ceea ce însemna şi eliminarea taxei pentru certificate verzi. Totul a rămas la nivelul de vorbe-n eoliene. Preţul energiei electrice a crescut, iar mehedinţenilor li se uşurează buzunarele şi prin apelarea la artificii care sfidează, în anumite cazuri, legea. În astă vreme, guvernanţii noştri rătăcesc printre sarcinile electrice şi pe ecranele televizoarelor.

Şmecheria termenelor scadente

Noua tranşă a avizelor de plată a ajuns în cutiile severinenilor pe sfârşitul săptămânii trecute, iar prima plată trebuia făcută pînă pe 4 octombrie ! Astfel, consumatorul casnic a fost înştiinţat aproape în buza perioadei de intrare în penalităţi. Ca şi până acum, în luna octombrie, conform datelor din factură, se vor efectua două plăţi, cea de-a doua urmând să ia drumul vistieriei CEZ în ultima zi a lunii.Mult cântatele şi descântatele certificate verzi nu au dispărut din rbricaţia facturii, iar în ceea ce privesşte taxa radio-tv, s-a recurs la un subterfgiu… de notificare, ceea ce probează faptul că cehii de la C.E.Z ştiu că încasează ilegal aceste sume.Odată cu introducerea în acte a acestei taxe, încasarea ei era justificată prin temeiul legal „construit” de Ordonanţele de Guvern numerele 977 şi 978/ 27.08.2003 ! Acum, s-a schimbat calimera. Nu se mai scrie decât „conform temei legal”. Datul după cireş are o motivaţie. În ordonanţele cu pricina, dreptul de colectare a taxei pentru serviciile publice de radio şi televiziune era acordat societăţii comerciale de atunci care se ocupa de chestiunile legate de furnizarea energiei elcetrice în vreo 7 judeţe din sudul ţării. Este vorba de Electrica Oltenia, care a fost privatizată romîneşte, aşa ca de la statul român la statul ceh. C.E.Z a îmbrăcat haine noi, a schimbat contractele şi modalităţile de furnizare, citire şi încasare, iar în aceste condiţii nu se mai poate prevala de prevederile orodonanţelor amintite. Ca atare, s-a recurs la şiretlicul menţionat.

C.E.Z şi Poşta Română ne fac bugetul…poştă!

Ca să nu se prindă chiar toată lumea de suveica termenelor scadente, cehii şi românii de la C. E. Z şi-au găsit un aliat în puiul din Mehedinţi al Poştei Române. Cu acest ajutor, tiribomba datelor este asigurata mai bine decât la o societate de pofil. Factura noului lot de avize de plată a fost emisă la dată de 19 septembrie 2013. Plicurile au ajuns la Oficiul poştal de prezentare Bucureşti 83 în ziua de 23 septembrie şi au fost livrate pe 30 septembrie. De pe plic lipseşte, şi nu de ieri de azi, ştampila unui oficiu poştal din Drobeta Turnu- Severin, cu ajuorul căruia abonatul ar putea demonstra, în orice situaţie, faptul că termenele scadente din factură nu corespund realităţii, întrucât nu a luat cunoştinţă la timp de acestea şi, ca atare, penalităţile financiare nu sunt nici ele reale.Dacă mai adăugăm şi obligativitatea achitării valorii consumului estimat şi în situaţia în care onorabilul client casnic este plecat de acasă şi nu consumă nimic o bună perioadă de timp, ne dăm sema căte de bine este susţinută şi protejată compania C. E. Z.

Linişte şi pace

Şi alte societăţi străine au intrat pe piaţa enrgetică românască, dar au păstrat vechile modalităţi de livrare şi încasare. Şi-au desfiinţat casieriile, dar tot abonatul îşi citeşte consumul şi îl face cunoscut la un un număr de telefon, iar salariaţii societăţii verifică, la termenul stabilit, corectitudinea informaţiei furnizate. Cum prin Oltenia nimeni nu se plânge, iar cei în drept să defrişeze hăţişul de la C. E. Z nu au auzit de autosesizare, rămâne cum am mai spus. Valoarea facturilor de energie electrică a scăzut prin creştere!

Detectivul Nae

Tags: cez, e-factura cez, facturi energie

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.