You are here: Home // Detectivi // Violenţa domestică

Violenţa domestică

violentaTe-ai atins de telefonul soţiei? Ai agresat-o! Ai dato-n bară.
Nu doar vânătăile te transformă într-o victimă. Verificarea telefonului mobil este tot o formă de violenţă în familie.  Prevederile noului Cod Civil, sunt mai explicite la capitolul “Drepturile şi îndatoririle personale ale soţilor”, stipulând că: “Un soţ nu are dreptul să cenzureze corespondenţa, relaţiile sociale sau alegerea profesiei celuilalt soţ” (articolul 310).
Avocaţii şi poliţiştii spun că citirea sau controlarea corespondenţei de către soţi este foarte greu de dovedit.
“Sunt multe cazuri în care soţii ajung să se despartă din cauză că unul dintre ei, de regulă pe fondul geloziei şi a neîncrederii, ajunge să verifice corespondenţa electronică, conturile din reţelele de socializare, mailurile, sms-urile primite sau transmise, listingurile apelurilor, ajungând astfel să ascundă corespondenţa celuilalt soţ”, spun avocaţii Totuşi, a dovedi violarea corespondenţei, rămâne un lucru complicat.
“O astfel de prevedere, introdusă în mod explicit în Codul Civil reprezintă o garanţie în plus a respectării vieţii private, inclusiv în relaţiile dintre soţi. Cea mai dificilă problemă rămâne însă cea a probaţiunii. Aproape imposibil va fi însă de dovedit o situaţie în care, spre exemplu, soţul citeşte sms-urile din telefon sau chiar lista apelurilor din aparatul telefonic, pe care apoi le şi şterge din memoria aparatului”.
La rândul lor,  poliţistii judiciarişti spun că a dovedi violarea corespondenţei între soţi este un lucru deosebit de dificil.
Va fi foarte greu de documentat un astfel de caz. Pentru a avea probele necesare, acestea trebuie autorizate de instanţele de judecată. Pot fi autorizate interceptări, monitorizări, dar este greu de crezut că ar putea fi eliberate astfel de mandate. De regulă se dau pentru cazuri grave, în care sunt implicate grupări criminale periculoase”, declară aceştia.
“Spre exemplu, soţul care suspectează că îi este cenzurată corespondenţa ar putea fi tentat să instaleze camere de luat vederi în casă. Pentru a fi admisă în instanţă, o astfel de probă ar trebui aprobată de magistrat iar calitatea înregistrării ar trebui să fie suficient de bună pentru a surprinde fără echivoc cele întâmplate”, au mai spus poliţistii.
“O nouă formă a exercitării controlului”
“Avem în continuare foarte puţine condamnări în cazurile de violenţă domestică. În astfel de cazuri este foarte dificil să vii cu dovezi, femeilor le este de multe ori frică să solicite un certificat medico-legal, iar dovezile pe care le prezintă tribunalului sunt de multe ori destul de slabe”, verificarea telefonului sau a contului de e-mail este o nouă formă de control din partea partenerului abuziv.
Verificarea telefonului în sine nu este un abuz, ci doar o parte a problemei.  “Desigur, nu simpla verificare a contului de mail sau a telefonului este un act de violenţă. Însă corelată cu alte acţiuni de control, se poate constitui într-un abuz. De exemplu dacă soţul îi interzice soţiei să iasă cu prietenele sau să vorbească cu acestea”.
“Femeile controlează corespondenţa în mai mare măsură”
Faptul că violarea corespondenţei se poate transforma în violenţă conjugală îl admite şi psihologul Aurora Liiceanu.
“Poţi să terorizezi pe cineva şi fără să-i laşi vânătăi. Violenţa are şi componenta ei psihică, nu trebuie să ajungi la spital ca să o simţi. Chiar şi violarea corespondenţei îţi induce o spaimă”.
Aurora Liiceanu spune că nici invocarea curiozităţii nu este o scuză pentru violarea corespondenţei.
“Curiozitatea aceasta nu este un semn bun. Orice om are dreptul la intimitatea lui, la autonomia lui. Desigur, o relaţie are şi libertăţi şi constrângeri. Nu poţi să pleci o săptămână fără să-i spui partenerului unde te duci. Sunt lucruri care ţin de etica iubirii”.
Aurora Liiceanu spune, însă, că încercarea de a controla o relaţie prin violarea corespondenţei este un lucru pe care îl fac mai mult femeile.
“La nivel de masă femeile au cultura controlului. Dacă partenerul se vede cu femei, nu e bine, pentru că alte femei sunt o ameninţare. Dacă bărbatul iese cu prieteni bărbaţi, iar nu e bine, pentru că prietenii îl învaţă la prostii. Femeile controlează corespondenţa partenerului în mult mai mare măsură”, a mai spus Aurora Liiceanu.

 
Detectivul de serviciu
Sursa: Internet

Tags: corespondenta electronica proba in instanta, violenta domestica

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.