You are here: Home // Justitie // Violenta in familie

Violenta in familie

Actele de gelozie, trasul de păr, cuvintele umilitoare sau ţinerea soţiei închisă în casă, fără a i se permite să meargă la muncă sau să-şi viziteze rudele – toate acestea sunt considerate, începând din această lună, forme ale violenţei în familie şi sunt pedepsite de lege.
Violenţa în familie este, de ani buni, o caracteristică a societăţii româneşti. Cel mai recent studiu al Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a UE, privind acest aspect, făcut public la începutul lunii martie, arată că 24% dintre femeile din ţara noastră au recunoscut că au suferit din cauza violenţei partenerului de viaţă.
În realitate, însă, sunt mult mai multe, susţin responsabilii din rândul autorităţilor desemnaţi să gestioneze aceste fenomen. Acesta este şi motivul pentru care, începând din această lună, a fost modificată Legea 217/2003, privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie.
Iar primul pas al autorităţilor a fost să lărgească paleta formelor de violenţă în familie care vor fi sancţionate prin amendă contravenţională sau chiar zile de închisoare.
Astfel, în noua lege, publicată în Monitorul Oficial pe 24 martie, se menţionează că sunt forme de violenţă familială:  insultele, ameninţările sau expresiile umilitoare.
Riscă să fie pedepsiţi şi soţii care-şi ameninţă soţia sau copiii „demonstrându-le” ce le poate face prin lovirea lucrurilor din casă sau a animalelor, fluturând arme albe sau pistoale în faţa lor sau, pur şi simplu, pentru scenele de gelozie.
Sunt considerate forme de violenţă şi tragerea de păr, muşcăturile, dar şi „vătămarea corporală ori a sănătăţii prin orice formă, inclusiv mascate ca fiind rezultatul unor accidente”.
De asemenea, pot să-şi reclame partenerii şi soţiile cărora li se interzice să aibă un loc de muncă sau sunt „lipsite de mijloace de existenţă primară, cum ar fi hrana, medicamentele, obiectele de primă necesitate” ori descoperă că le-au fost luate obiectele personale (precum telefonul mobil, pentru a nu contacta rudele sau prietenii!).
Izolarea unui membru al familiei (fie că este vorba despre soţie, copil sau părinte!), de comunitate, de rude sau de prieteni, este de asemenea formă de violenţă. Cum este şi interzicerea ca fiul sau fiica să meargă la şcoală.
Sursa:   www.realitatea.net
Detectivul de serviciu

Tags: violenta in familie

Leave a Reply

Current month ye@r day *


Primim informaţii despre cazuri de corupţie şi despre nedreptăţi flagrante, tolerate sau muşamalizate de reprezentanţii instituţiilor statului. Trimiteţi-le la adresele de email: tdumitru @email.ro sau ag_tudor@yahoo.com, ori va prezentati cu ele la sediul Agentiei din str. Maresal Averescu, nr. 30, numai dupa ce stabilim contactul la tel: 0744.881.694. De restul se vor ocupa detectivii noştri.


Copyright © 2013 Detectivul Online. All rights reserved.